A.A.
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2010 19:37
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, anayasa değişiklikleri ile “AK Parti'nin yargıyı ele geçirmek istediği” iddialarına tepki göstererek, “Hükümet olarak hiçbir şey istemiyoruz. Hukuka göre karar verilsin, hukuk ne diyorsa ona göre yapılsın istiyoruz” dedi.
Bakan Aydın, referandum çalışmaları kapsamında İzmir'in Seferihisar ve Güzelbahçe ilçelerinde vatandaşlarla biraraya geldi.
Seferihisar'da bir kahvehaneyi, Güzelbahçe'de de Esnaf ve Sanatkarlar Odasını ziyaret eden Aydın, 12 Eylülde halk oylamasına sunulacak olan anayasa değişiklik paketi ve referandum süreci hakkında görüşlerini anlattı.
Bakan Aydın, muhalefet partisi liderlerinin, halka, yapılan değişiklikler hakkında bilgi vermediğini, bunun sonucunda ülke genelinde referandum çalışmaları 1 Ağustosta başlamasına rağmen, geçen sürede kamuoyunun anayasa değişikliklerinin neler getirdiğini tam bilmediğini söyledi.
Türkiye genelinde referandum çalışmalarında asayiş yönünden rahatsız edici bir durumun bulunmamasının sevindirici olduğunu ifade eden Aydın, şöyle konuştu:
“Ancak lider kadrosu da gönül isterdi ki biraz daha anayasa maddeleri konusunda, Türkiye'nin demokratikleşmesi, insan hakları konusundaki getirilenleri anlatsınlar, bunları anlatmaya zaman bulsalardı. Beni ve arkadaşlarımı üzen şey, (referandum sürecinin) siyasi şova dönüşmesi. Bizim ülkemiz dışında hiçbir yerde, referandum sokaklara gidilip anlatılmaz, sivil toplum örgütleri rahatsız edilmez. En son İsviçre'de, 'minare istiyor musunuz?' konusundaki referandumu hatırlayın;
seçim havası olmuyor. Bizde ise tam bir seçim havasına döndü. Gerçi bu bizim için sürpriz olmadı.”
“HUKUKA UYGUN KARAR VERİLSİN İSTİYORUZ”
Devlet Bakanı Aydın, muhalefet partileri tarafından pakette yer alan ve en çok tartışılan iki değişikliğin, Anayasa Mahkemesinin üyelerinin seçimi ile Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısı üzerinde olduğunu belirtti.
Anayasa Mahkemesinin referandumdan önce CHP'nin yaptığı iptal başvurusu üzerine verdiği kararla “değişikliklerle kendisinin vesayet altına alınmayacağını ortaya koyduğunu” ve bu şekilde referanduma gidilmesine imkan sağladığını ifade eden Aydın, tartışma konusu olan değişikliklerle Anayasa Mahkemesinin sadece üye sayısının değişeceğini ve mahkemeye daire şeklinde bir çalışma sistemi getirileceğini kaydetti.
HSYK'da da benzer şekilde üye sayısının 7'den 22'ye çıkarılacağını ve kurula üye seçiminin daha demokratik hale getirileceğini bildiren Bakan Aydın, şöyle devam etti:
“Türkiye'de 12 bine yakın hakim var, kendi haklarında karar verilirken hiçbir sözleri olmuyor. Şimdi 22 üyeden 10'unu, hakim ve savcılar kendi aralarından seçecekler. Bu demokrasi için iyi değil mi? 'Siz kendi yargınızı yaratmaya çalışıyorsunuz' diyorlar. 12 bin kişiye kim ulaşacak? Hükümet üyeleri 12 bin kişiye gidecek, onlarla görüşecekler, şunları şunları seçin diyecekler, onlar da seçecek. Böyle olur mu? Bütün çabamız, bağımsız, tarafsız yargı oluşturmak. Hükümet olarak biz hiçbir şey istemiyoruz. Hukuka göre karar verilsin, hukuk ne diyorsa ona göre yapılsın istiyoruz. Tarafsız, objektif yargı derken bunu kastediyoruz.”
SON YAŞ TOPLANTISI
Bunların dışında getirilen değişikliklerle kurumların artık daha şeffaf hale geleceğini ve hesap vermek zorunda kalacaklarını belirten Aydın, değişikliklerle devlet memurlarının sicilini öğrenme hakkı elde edeceğini, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararlarına yargı yolu açılacağını söyledi.
Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Türkiye'de demokrasinin yavaş yavaş oturmaya başladığını belirterek, “Kim Türkiye'yi yönetiyordu? Bu son zamanlarda ciddi bir sorundu. Bu, bu sene YAŞ meselesi bittiği gün bitti. Niye? Çünkü, bu sene yapılan kanunla söylenendi. Tamamen kanunla ilgili. Başbakan, hükümet yetkilidir. Kimin genelkurmay başkanı olacağına teamüller karar vermez. Demokrasiniz zayıfsa teamül öyle oluşur” diye konuştu.
İnsan hakları konusunda Türkiye'nin mutlaka AB standartlarını yakalaması gerektiğini de kaydeden Aydın, “Teşebbüs hürriyeti, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve düşünceyi ifade etme özgürlüğü olmayan yerde kalkınma olmaz” dedi.
Bakan Aydın, Güzelbahçe'deki temasları sırasında İzmir'de yeni kurulacak üniversitenin bazı bölümlerinin ilçede açılması taleplerine, bu önerinin üniversitenin yapılanma aşamasında ele alınabileceği karşılığını verdi.
İzmir'de yeni açılacak üniversitenin kurulmasına ilişkin kanun görüşülürken üniversitenin isim konusunda yaşanan tartışmalara da değinen Aydın, “Katip Çelebi” isminin o dönem tepki çektiğini, ancak Katip Çelebi'nin çok büyük bir araştırmacı olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.
Aydın, İzmir'e bunun dışında yeni bir üniversite kurulması durumunda kendisinin isim önerisinin “Zübeyde Hanım” olacağını,
Atatürk'ün annesinin tipik bir Osmanlı, Türk ve Müslüman anne olduğunu söyledi.