Güncelleme Tarihi:
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, parti genel merkezinde AK Partili vekillerle bir kez daha biraraya geldi. Toplantının gündeminde dershanelerin dönüştürülmesi bulunuyor. Bakan Avcı, geçtiğimiz günlerde yine vekillerle biraraya gelmiş, toplantı sırasında bazı AK Partili vekillerin dershanelerin kapatılmasıyla ilgili itirazlarda bulunduğu iddia edilmişti.
Toplantı sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Avcı, şunları söyledi:
Milletvekillerine, kendilerine bilgi verdik. Bence verimli bir toplantı oldu.
Tam olarak yapılmak istenen mahiyeti, özel okula dönüşme süresi nasıl işleyecek, akademik lise uygulaması nedir, nasıl işleyecek? Bunlara da dönüşemeyecek olanlara ön gördüğümüz etüt eğitim merkezi nasıl işleyecek? Okuma salonları kapatılacak mı? Etüt eğitim merkezleri kapatılıyormuş doğru mu?
Bir kısmı kendi seçim bölgelerinde farklı sorulara muhatap olduğu için, biz de kendilerine bunu izah ettik.
Mevcut dershanelerin beşte biri belki daha azı bu kriterlerin de esnetilmesiyle kabiliyetleri var. özel okullara dönüşmeyi sağlamayanlar için geliştirdiğimiz açık lise önerisinin içeriğini anlattık.
Biz bunu da istemiyoruz, başka imkan sağlayın diyenlere de etüt eğitim merkezi olabilirsiniz önerisi getiriyoruz.
Zaten bizim SODES projesi kapsamında Kalkınma Bakanlığı'nın finansmanıyla, Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nda bin küsür açtığımız etüt eğitim merkezimiz var. Mevcut dershanelerden özel okula dönüşemeyenler etüt merkezine dönüşmek isterlerse desteğimizi sürdürürüz.
Şimdi milletvekili arkadaşlarımızla tekrar paylaştık.
Öz sermayesi olanlara da diyoruz ki, biz alırız orayı, etüt merkezine çeviririz. Kimseyi mağdur etmeyecek geçişle Türkiye’nin bu sorununu çözeceğimizi anlattık.
Bu konuyu kokutmamak lazım
Bugünkü toplantıda zamanlamaya ilişkin, belli bir vadeye yayılması gibi milletvekillerinin ilettikleri düşünceler. Niye böyle yapılmıyor? Başbakan da Rusya dönüşü açıkladı, bu konuyu kokutmamak lazım. Durmadan yalan yanlış speklülasyonlar yapılıyor. Bunları önlemek bakımından bu işi bir an önce neticelendirmek en doğrusu. Bu konunun uzadıkça, Başbakanımızın tabiriyle kokutulması söz konusu oluyor.
Onlarla ilgili arsa teşviki, kredi kolaylığı gibi pek çok kalemde çalışmalarımız var. Ama bunlar sadece MEB’in karar vereceği şeyler değil, Bakanlar Kurulu’nun enine boyuna artılarıyla eksileriyle kararlaştırması gereken konular. Etüt merkezinde, bir üst sınava hazırlama kursu verilemeyecek.
Pazartesi Bakanlar Kurulu’nun gündeminde olacak mı taslak?
Pazartesi günü sunumumuzu yapacağız. Biz alternatiflerimizi de zenginleştirerek, açık lise üzerinden çalışıyorduk, akademik liseleri olsun. spor, güzel sanatlar lisesi. Onlar da buradan ders alsalar iyi olur dediler sektörden.
Bakanlar Kurulu’nda da sunacağımız konular onaylanır ve tasarıya dönüştürün derlerse biz tasarımızı yaparız.
Ön görülen bir maliyet var mı?
Bunun maliyeti, ne kadarı akademik liseye dönüşecek, ne kadarı alın diyecek bunları bilmeden bir maliyet bir hesabı yapılamaz.
Çocuklarımızı rahat bırakalım
Bugün yapılan sınavlarla ilgili de açıklama yapayım. Biz SBS’yi kaldırdık ve bazı yazılı sınavların en az bir yazılı sınavın merkezden gönderilen sorularla ve kendi okullarında sınıflarında yapılmasını sağlayan bir düzenleme yaptık. Bunun ilk uygulamasını bugün yapıyoruz. Çocuklarımız bu yazılılardan çıktılar. Gelen bilgilere göre, çok uygun, sorun çıkmadan yazılılarımızı yapmış oldu. Yarın da diğer derslerin yazılıları yapılacak.
Benim bir ricam var. Bugünkü girdikleri sınavlarla ilgili, doğru cevap şuydu, yanlış cevap falan gibi, bugünkü sınavı televizyonlarda çok fazla gündeme getirmezlerse, iyi olur. Çünkü çocuklarımızı istiyoruz ki evlerinde dinlensinler yarın öteki sınavlarına girsinler. Cuma günü o yazılılar yapıldıktan sonra sorularınızı da cevaplarınızı paylaşın.
Şimdi bugün onları, sabah sınav sonuçlarıyla meşgul edersek yarınki sınava rahat hazırlanamayabilirler. Çocuklarımızı rahat bırakalım. Bunları tartışmayın.
Çarpıtmayın
('Kapatma değil dediniz ama bir üst kurula yönelik hazırlık olmaması kapatma değil mi?' sorusu üzerine) İlla kapatma dedirtmeye çalıştığınızın farkındayım. Yapmayın bunu. Çarpıtmayın. Meselenin doğru anlaşılmasında yarar var. Bu kurumlar dönüştükleri statülerde çok iyi hizmet yapacaklar. Özel okul yapanlar bakanlığımızın üzerinden de yük alacaklar.
Bütün dünyada özel okullaşma oranı yüzde 15. Türkiye’de yüzde 3. Onun için bırakalım, eğitim alanında çalışacak girişimciler de gerçekten paralel değil entegre olarak okullaşsınlar.
Dershaneler hangi tarihten önce öğrenci alamayacak?
Ocak ayından itibaren yeni kayıt alınamayacağını söyledik. Dershane işletmelerinin bir sorunu var. Ocak’tan itibaren biz kayıt alırız ve bir sonraki yılı planlarız. Dolayısıyla siz müsaade etmezseniz, biz finansman bakımından planlayamayabiliriz. Biz bu sorun üzerinde çalışıyoruz. Nasıl bir ön finansman sağlanabilir, ne tür ek tedbirler geliştirilebilir, bunların hepsini dediğim gibi bakanlar kurulu toplantısında da konuşma fırsatı buluruz.
Üç tip etüt merkezi oluşmuş... Paralı etüt merkezleri kapatılacak
('Özel etüt merkezinden ücret alınmaz demiştiniz. Aynı şey geçerli mi?' sorusu üzerine) Üç tip etüt eğitim merkezi oluşmuş. Birisi bizim sistemimizde olmayan. Birincisi çalışan anne babaların işe giderken çocuklarını bıraktıkları etüt eğitim merkezleri var. Bakım ve derslerine yardım işleri yapılıyor. Bunun karşılığında da ücret alınıyor. Bu anlaşılabilir. Anne babalar da başka çareleri olmadığı için. Bunlar devam ediyor.
İkincisi bizim SODES projeleri kapsamında açılmış olan etüt eğitim merkezleri var. Bunlar doğu ve güneydoğuda hizmet veriyorlar. 1222 açılmış etüt eğitim merkezinin finansmanı kalkınma bakanlığı tarafından, ya doğrudan açılıyor ya da STK gelip, ben şurada şöyle bir merkez açacağım, bana destek olun dendiği zaman onlara destek veriliyor. Bir de üçüncü bir kategori var. Kimseden izin almadan birileri, özel etüt eğitim merkezi diye tabela açıyor ve para karşılığı dershanecilik yapıyor.
Bunlar vergi de vermiyor. Güya bir gönüllü kuruluş gibi tabela asıyor. Bunları kapatıyoruz. Bunların dönüşmesi falan değil. bunlar kaçak dershane. Mevcut dershanelere de haksızlık yapan kaçak dershane. Ama okuma salonları devam edecek. Onlar gönüllü hizmetlerdir.
Çalışan anne babaların çocuklarını emanet ettikleri, belli bakımların yapıldığı yerlere, 12 yaş sınırı getirmek istiyoruz.
Diğerleri de SODES kapsamında ve ücretsiz olan etüt eğitim merkezleri devam edecek.
Halk eğitim merkezlerinde takviye dersler verilecek
Bir de bütün bunlar olurken, ben her şeye rağmen takviyeye ihtiyaç duyuyorum, akademik liseye gitmek istemiyorum. Ama takviyeye de ihtiyacım var diyenler için de biz, halk eğitim kurslarında ve kendi okullarımızda takviye dersleri vereceğiz. Çocuk kendi öğretmeninden alamadığını, belki başka bir öğretmenden alabilir. Dolayısıyla okullarımızda açacağımız kurslarla da öğrenciler, muhtemelen, çok az sayıda da olsa, dershanesi dönüşememiş, dershane çalışanı eğitimciler de özel etüt merkezlerinde, bizim açtığımız halk eğitim merkezlerinde ve kurslarda görevlendirilebilecekler.
Sanki atanacak öğretmenlerin yerine gibi değil, yani takviye kurslarında bizim açtığımız kurslarda, özel okullarda görevlerine devam edecekler.
Hatta biz bu akademik lise uygulamasıyla bir çok kurumun buna dönüşecek dershanenin, akademik liseye dönüştükten sonra, ayrıca öğretmen ihtiyacı duyacakları, 15-20 saat yüzyüze eğitim şartı getiriyoruz. Belki oraya öğretmen takviye etmek gerekir.
Bugünkü sınavda arama yapılmadı
Yeni bir sınav icat etmedik. Çocuklarımız zaten yazılılara giriyorlar. Bu yazılılardan bir tanesini kontrol yapalım. Soruları biz gönderelim, başında duran öğretmen başka öğretmen olsun dedik. böyle bir düzenleme. Ama bunu olabildiğince sıradan, gündelik. Velilerimizden rica ettik. Bunu çok hayat memat meselesi gibi çocukları gerilime sokmayın dedik.