Güncelleme Tarihi:
1870 yılında Gömeçli Hacı Mehmet Ağa, tarlasındaki köstebeklerin yer altından gün yüzüne çıkardığı çivi yazılı kil tabletleri, Kayseri Valisi'ne götürerek bölgedeki tarihi zenginliğin keşfedilmesini sağladı.
Kültepe Höyüğü'nde ilk resmi kazı, 1948 yılında Prof. Dr. Tahsin Özgüç tarafından başlatıldı. Geçen yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Özgüç'ün 57 yıl devam eden kazılarda çıkardığı binlerce çivi yazılı tablet ve diğer arkeolojik eserler Kayseri Arkeoloji Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergileniyor.
KAZIYA KÖSTEBEK DARBESİ
Prof. Dr. Tahsin Özgüç'ün ölümünden sonra bu yılki kazı başkanlığını yürüten Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köstebeklerin açtığı tünellerinin çevredeki pancar ve ayçiçeği tarlalarının sularını Karum kazı alanına kadar taşıdığını belirtti.
Aslında köstebek bizim için çok değerli bir hayvan; bu höyüğün keşfedilmesini sağladılar, ancak şu anda bizim baş belamız, 4 bin yıllık eserleri tehdit ediyorlar” diyen Prof. Dr. Kulakoğlu, şöyle devam etti: “Civardaki ayçiçeği ve pancar tarlalarını çiftçiler suyla dolduruyorlar. Ayrıca bizim kazı alanının etrafından topraktan su kanalları geçiyor. Bölgede bulunan binlerce köstebek tünelinden geçen sular da kazı alanımızın içine kadar giriyor. Arkadaşlarımızla birlikte bitişiğimizdeki tarlaların sularının çalışma yaptığımız alana dolmasını engellemek için kazma ve küreklerle çalışıyoruz. Yeni su yolları yaparak kazı alanı içerisine gelen suyu tahliye etmeye çalışıyoruz.”
Kültür ve Turizm Bakanlığının kazı alanı etrafındaki 4 tarlanın istimlak edilmesi için gerekli emri verdiğini ve Kayseri Valiliğinin istimlakle ilgili işlemleri yürütmeye başladığını belirten Kulakoğlu, ”istimlak işlemleri tamamlandığında kazı alanı etrafındaki tarlaların bir bölümü sulanmayacağı için bu tehdit kısmi olarak ortadan kalkacak, ancak kazı alanı etrafında birkaç tarlanın daha istimlak edilmesi gerekiyor” diye konuştu.