Bahtiyar Uyanık'ın zor günleri

Güncelleme Tarihi:

Bahtiyar Uyanıkın zor günleri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2000 00:003dk okuma

Haberin Devamı

Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık'ın yargılanma yolu açıldı. Danıştay'dan da izin çıkarsa Uyanık üç ayrı davadan yargılanacak.

Dragos Doğayı Koruma Derneği'nin Kartal Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan başvuru üzerine Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık hakkındaki dosya İl İdare Kurulu'na gönderildi. İl İdare Kurulu, Uyanık hakkında ‘‘Lüzumu Muhakeme Kararı’’ verdi. ANAP'lı Uyanık hakkında verilen kararın iletildiği İçişleri Bakanlığı dosyayı savcılığa gönderdi. Uyanık ise, Danıştay'a dilekçe vererek yargılama kararının iptalini istedi.

Dragos Derneği, geçtiğimiz ay Uyanık hakkında yargı kararına aykırı davranmak ve görevini kötüye kullanmaktan dolayı suç duyurusunda bulundu. Kartal Cumhuriyet Savcılığı'na yapılan başvuruda, Uyanık'ın yargılanması istendi.

Suçlamalardan ilki Dragos Yalı Mahallesi'ndeki Sema Öğretim ve Sağlık Hizmetleri AŞ. tarafından kaçak inşa edilen hastane binasıyla ilgili. Dragos Derneği, geçtiğimiz yıl, daha önce kolej olan binanın hastaneye dönüştürülmesi için inşaata başlandığı sırada 4. İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Dernek, hastanenin bulunduğu alanın 1978'de Turistik Tesis ve Rekreasyon Kullanım Alanı’’ ilan edildiğini savunarak bölgede hastane inşaatının yasalara aykırı olduğunu öne sürmüştü.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı almasından sonra Maltepe Belediyesi, 1/1000 ölçekli imar planında değişiklik yaptı, hastaneye ruhsat verdi.

O günlerde gazetemize açıklama yapan dernek başkanı Hülya Göksel, ‘‘Hastanenin kaçak olarak başladığı günlerde yasaları hiçe sayıp inşaatı durdurmayan belediye, daha sonra işi kılıfına uydurmaya çalıştı’’ demişti.

Suç duyurusunda, şu iddialara yer verildi:

‘‘İmar planına ilişkin davada düzenlenen bilirkişi raporunda, 1978 oranlı 1/5000 ölçekli nazım imar planında Turistik Tesis ve Rekreasyon kullanımının, parsel bazındaki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile hastane kullanımına dönüştürülmesinin imar mevzuatına uygun olmadığı açıkça ifade edilmiştir. Buna göre parsele ilişkin olarak verilen 'hastane' ruhsatı uyarınca devam eden inşaatın ancak hem Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İl Müdürlüğü'nün yazısından ve hem de ekindeki Maltepe Belediye Başkanlığı'nın 25.02.2000 tarihli yazısından mühürleme işlemi yapılmadığı anlaşılmaktadır. İlgili mahkeme kararlarını uygulaması gereken inşaat sahipleriymiş gibi, kararın ilgililerine tebliğ edildiği ve karara uymadıklarından haklarında Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulunulduğu belirtilmektedir. Oysa İdare Mahkemesi'nce verilen yürütmeyi durdurma uygulanması ve karar gereğince inşaatı mühürleyerek faaliyeti sona erdirmesi gereken merci, davalı olan Maltepe Belediye Başkanlığı'dır.’’

Derneğin girişimiyle Dragos bu yılın başında SİT alanı ilan edilmişti. Dragos Doğayı Koruma Derneği, buna dayanarak hastaneye verilen ruhsatın kendiliğinden yürürlükten kalktığını iddia ederek, belediyenin gerekeni yapmasını talep ediyor. ‘‘2883 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 17 Maddesi'ndeki düzenlemenin sonucu olan bu hukuki durum, ne Maltepe Belediye Başkanlığı ve ne de Bayındırlık ve İskan Bakanlığı İl Müdürlüğü'nce dikkate alınmadı’’ diyen Dernek Başkanı Hülya Göksel, Uyanık'ın görevi kötüye kullanmak ve yargı kararlarını uygulamamaktan yargılanması gerektiğini savundu.

Maltepe Belediye Başkanı Bahtiyar Uyanık hakkında hazırlanan dosya halen savcılıkta. Danıştay’ın da onayı olursa Uyanık hakkında üç ayrı dava açılacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!