Güncelleme Tarihi:
Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor
Körfez ülkesi Bahreyn’in Sünni hükümeti, genel seçimler öncesinde nüfuz kazanan muhalif Şii politikacıları darbe yapmaya çalıştıkları iddiasıyla tutuklanmasına karar verdi.
Cumartesi günü, 20’den fazla Şii muhalif lider, şiddetli ayaklanmalar ve sabotajlar düzenleyerek hükümeti devirmeyi amaçladıkları iddiasıyla göz altına alındı. Bu gelişme son 10 yıldır çekişme içinde olan hükümet ile muhalefet arasındaki kavganın tırmanmasına neden oldu.
Tutuklananlar arasında seçkin Şii dini liderler ve insan hakları aktivistleri de yer alıyor. Kral Hamid bin İsa el-Hayfa, Cumartesi günü televizyonda yaptığı açıklamada, tutuklamaların son yıllarda ülkeye salgın hastalık gibi yayılan toplumsal düzensizliğin önüne geçmeyi amaçladığını belirtti.
Hayfa, “Şiddet, ayaklanmalar ve terör aracılığıyla ülke genelinde yolsuzluğu yayıyorlar. Şeriat kanunları bunun önüne geçilmesi adına açık hükümler içeriyor. Bu yüzden, herkesin üzerinde olan kanun, toplum ile devleti korumak, barış ile güvenliği yaymak için yürürlüğe konmuştur” dedi. Hayfa ayrıca, devletin ılımlılığı desteklemek için dini vaazlar üzerindeki denetimini artıracağını belirtti.
Körfez finans piyasasının merkezi olan ve ABD’nin beşinci filosuna ev sahipliği yapan Bahreyn, 1990’ların ortalarından bu yana genç Şii protestocularla güvenlik güçleri arasında yaşanan çatışmalara sahne oluyor. Ancak diplomatlar ve analistler, tutuklamaların amacının Ekim ayındaki parlamento seçimleri öncesinde düzenlenen protestoları bastırmak için muhalefete baskı kurmak olduğunu öne sürdü.
SEÇİM KORKUSU
Bahreyn ve Kuveyt’teki seçimleri gözlemleyen Suudi yazar Turki el Reşid, “Gelişmeler, seçimler nedeniyle yapılan çok güçlü bir hükümet hamlesi. Muhalefetin ayaklarının altından halıyı çekmeyi çalışıyorlar. Oy kazanmak için ülkenin kaosta olduğunu söylüyorlar ancak böyle bir şey yok” dedi.
Reşid, muhalefete karşı artan baskının, muhalefetin kısa bir süre önce yaklaşan seçimler hakkında yapılan tartışmada iktidardaki seçkinler sınıfına karşı elde ettiği üstünlükten kaynaklandığını söyledi: “Bu yerel bir sorun. Hiç parası olmayan fakir insanlar var ve iş istiyorlar. Bu yüzden protestolarda lastik ve diğer şeyleri yakıyorlar. Tüm bunlar kontrol altına alınabilecek şeyler” dedi.
Dubai’deki Yakın Doğu ve Körfez Askeri Analiz Enstitüsü uzmanı Theodore Karasik, “Bahreyn’de seçim dönemi yaşanıyor. Bu sefer baskıyı biraz daha güçlü uyguluyorlar. Devlet, başına gelebileceklerden korkuyor. Şii politikacıların seçmenlerden büyük destek kazanabileceğine yönelik endişe var” dedi.
İRAN ETKİSİ
Bahreyn’deki Şiiler, nüfusun çoğunluğunu oluşturmalarına rağmen iş fırsatlarından ve konut haklarından mahrum bırakıldıklarını öne sürüyor. Şiiler ayrıca hükümetini dış ülkelerden gelen Sünnilere vatandaşlık verdiği şikayetinde de bulunuyor.
Şiilerin güç kazanmasına katkıda bulunan güç ise İran. İktidardaki Sünniler, Tahran’daki Şii İslamcı rejimin, nükleer tesislerine yapılacak olası bir saldırı ihtimalinde Bahreyn’deki Şiileri Batılı hedeflerin üzerine salabileceğinden endişe ediyor. Ayrıca Tahran zaman zaman nüfusunun bir kısmı İranlılardan oluşan bu ada ülkesinde egemenlik iddialarında bulunuyor.
Dubaili siyasi analist Mustafa Alani, Şii muhalefetin hak talepleriyle Bahreyn kralının demokrasi yaklaşımını sınadığını ve bunun rahatsızlığa neden olduğunu söyled. Alani, “Tutuklananlar listesinde, en başından beri yeniden bütünleşmeyi reddedenler vardı" dedi.
Analistlere göre, Alani’nin bahsettiği Hak Hareketi üyelerinin tutuklanmaları için öne sürülen iddialar, kraliyet ailesi için darbe amaçlamakla aynı şey. Alani ise, “Bahreyn hükümetinin kafasını en çok meşgul eden şey bu tür eylemlerin kontrol altına alınması. Eğer bu yapılmazsa Bahreyn ve bölge için zorlu bir mücadele haline gelebilir” dedi.
Bu makale Reuters'da "Bahrain Shi'ite arrests seen as a pre-election move" başlığıyla yayımlanmıştır.
Hürriyet'i Facebook'ta takip etmek istiyorsanız:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet
Hürriyet'i Twitter'da takip etmek istiyorsanız:
http://twitter.com/HurriyetPlanet