Bahçeli: PKK'yla Barzani'nin faaliyetleri arasında eksen birliği var

Güncelleme Tarihi:

Bahçeli: PKKyla Barzaninin faaliyetleri arasında eksen birliği var
Oluşturulma Tarihi: Nisan 23, 2012 21:42

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, terör örgütü PKK ile Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani'nin faaliyetleri arasında eksen birliği oluşmaya başladığını söyledi.

Bahçeli, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla verdiği resepsiyonda gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, “Genelkurmay Başkanı resepsiyona katıldı. Nasıl değerlendirirsiniz?” sorusunu Bahçeli, “AK Parti'nin 9. yılı hayırlı oluyor. Ülkemiz açısından olumlu bir gelişme. Gerilimi aşağı çeker. Normalleşme sürecini hızlandırır” diye yanıtladı.

“Sayın Meclis Başkanı'nın tutuklu gazetecilerle ilgili yeni bir süreç başlatmasını nasıl karşılıyorsunuz' sorusunu yanıtlarken Bahçeli, “Grup Başkanvekilimiz Sayın Mehmet Şandır, toplantıya iştirak ettiler. Orada partimizin yaklaşımını ortaya koydular ama bir ortak çözüme ulaşılamadığı için zannediyorum ayın 25'in sonra ikinci toplantıda görüşmeler sürdürülecek. Bizim de hazırlığımız var. 'Biz de milletvekili yoktur' diye toplantıya iştirak etmemek doğru değildir. Bu, Türkiye'nin sorunu haline dönüşmüştür” dedi.

“Artık, Türkiye'de milletvekillerinin tutukluk hallerine son veren hayırlı adımın atılmasında yarar vardır dişe düşünüyoruz' ifadesini kullanan Bahçeli, “Bunu her zaman gündemde tutmanın, tartışmanın önemli bir zemini olmasını sürdürmenin ülkemize bir faydası olmayacağı kanaatindeyiz. Başlatılmış olan görüşme sürecinde değerlendirilir. Bazen de kaş yapayım derken göz çıkarmamak lazım. Geleceği düşünmek lazım” diye konuştu.
“Sayın Engin Alan ile görüştünüz mü?” sorusu üzerine Bahçeli, milletvekili arkadaşlarının görüştüğünü söyledi. Bahçeli, “Arkadaşlarımız, moralinin gayet yüksek olduğunu söylüyorlar. Ziyaretlerden memnun oluyor. Türkiye'nin gündemine ilişkin görüşlerini milletvekillerimizle paylaşıyor. Süreç devam edecek zannederim” ifadelerini kullandı.

“Türbana ilişkin yasak sona erdi resepsiyonlarda. Nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Bahçeli, “Bu soru, hala sorun olduğunun işareti olarak görülür. Onun için artık bu sorulardan vazgeçin. Hayat normalleşiyor, güzel bir Türkiye'ye doğru gidiliyor. Bugünkü manzara da onu gösteriyor” yanıtını verdi.
Bahçeli, bir başka soru üzerine, Süper Lig'de bu yıl kimin şampiyon olacağı konusunda tahmin yürütemeyeceğini, maç sistemini bilmediğini söyledi. Yıldırım Demirören'in her çapta görevi yapabilecek biri olduğunu belirten Bahçeli, “O yüzden Futbol Federasyonu Başkanlığı yapmaması gibi bir şey olamaz. İyi hizmetler sunacağı inancındayım” dedi.

Bir gazetecinin, milletvekilleriyle toplantılar yapılacağı bilgisinin alındığını belirtmesi üzerine Bahçeli, “Salı günü akşamdan itibaren başlıyoruz. Zannediyorum, 2 Mayıs'a kadar sürecek. Türkiye'nin siyasi, sosyal gündemi üzerinde milletvekili arkadaşlarımızın düşüncelerini ve önerilerini almayı planlıyoruz. Sonunda genel bir değerlendirme yapılacak” diye konuştu.

“Toplantı adresi olarak seçtiğiniz restoran çok konuşuluyor. Japon restoranı neden böyle bir tercihte bulundunuz?” sorusu üzerine Bahçeli, “Çin'e, Japonya'ya alaka artıyor. Biz gidemiyoruz bari Ankara'dakine ulaşalım istedik” şeklinde espri yapması gülüşmelere neden oldu. Bahçeli, hiç Japon yemeği yemediğini belirterek, “Orada da Türk yemeği yeriz” dedi.

“Sayın Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin kanunun iptal edileceğini ve Ağustos'ta bir seçim olacağını iddia ediyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna Bahçeli, şöyle yanıt verdi:

“Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuru henüz sonuçlanmadı. Anayasa Mahkemesi'nin yerine kendini koyarak yorum yapmayı doğru bulmuyorum. Anayasa Mahkemesi'nin vereceği kararı fazla uzatmaması lazım. Eğer iptal olursa 5 artı 5'e dönülmüş olacak. Seçime hazırlık için 2 aylık bir zaman var. Dolayısıyla, 28 Haziran'dan itibaren cumhurbaşkanlığı seçim sürecine girilmiş olması lazım. Zaman oldukça daralıyor. Anayasa Mahkemesi ülkemiz için hayırlı olacak kararı ne kadar erken verirse o kadar hayırlı olur diye düşünüyoruz.”

“Bunlardan rahatsızlık duyuluyorsa...”

Bahçeli, grup toplantılarına hazırlanırken, akşam çalışmaya başladığını, son gündem konularını da değerlendirmeye aldığını ifade etti. Herhangi bir ülke sorununu atlamak istemediğini belirten Bahçeli, “Ama genel çerçeve bir hafta içerisinde oluşuyor” dedi.

Bir gazetecinin, 28 Şubat sürecine yönelik yargılamalara ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Bahçeli, şunları söyledi:

“Süreç kendi boyutunda gelişme gösteriyor ama fazla uzatılmadan hızlı ve adil bir yargılamayla Türkiye'nin gündemindeki hesaplaşmanın intikama dönüşmeden sonuçlanmasında fayda var. Herkes kime husumet besliyorsa onun bir darbe kapsamı içerisine alınarak sorgulanmasını arzu eder hale geliyor. Bu bakımdan, Sayın Süleyman Demirel Bey'i bu işin koordinatörüymüş gibi takdim etmek Cumhurbaşkanlığı görevini yürüten, MGK'ya başkanlık yapan bir şahsiyet olarak birden işin içine dahil etmek çok yanlış. Demek ki her ne kadar, 'biz intikamcı değiliz' demiş olsalar dahi intikam kokusu var. Bundan vazgeçmesi lazım iktidarın. Yargının daha bağımsız bir şekilde faaliyetini sürdürmesine katkı sağlaması lazım.”

“Gerçekten 28 Şubat döneminde hesap sorulması gereken yanlışlar olduğunu da düşünüyor musunuz?” sorusuna Bahçeli, “Bugün ortaya atılmış olan iddialar, o süreç içerisindeki bazı faaliyetler, bunlar dikkate alındığı zaman televizyonlarda ve basında dönemle ilgili mağduriyetlerini dillendiren vatandaşlar, öğrenciler hatta 9 bine yakın silahlı kuvvetlerin mensubu olan şahsiyet var. Bunlardan rahatsızlık duyuluyorsa bir şeyler var demektir” yanıtını verdi.

Bahçeli, bir başka soru üzerine, “PKK'nın faaliyetleriyle Barzani'nin faaliyetleri arasında eksen birliği oluşmaya başlıyor. Yakında bir konferansı Erbil'de düzenleme ihtiyacı doğduğunu söylüyorlar. Bu konferans sonucunda da bazı siyasi kararlarını alınabileceği ifade ediliyor. Bütün bunlara dikkat edilirse bölünmüş Irak içerisinde bir bağımsız parçadan oluşan devletçiğin oluşma ihtimali kuvvetleniyor. Bu oluştuğu takdirde talepler yukarı ve yana doğru artar. Dolayısıyla, birleşik bir Kürdistan'a doğru bir gelişme süreci başlar ki bu da Türkiye'nin başını ağrıtan konulardan biri olur” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!