Güncelleme Tarihi:
MERKEL'DEN ERDOĞAN'A BEYAZ GÜVERCİN
MHP kaynakları, davetin reddedilme gerekçesini, "ayaküstü yapılacak bir görüşme olması" olarak açıkladılar.
Edinilen bilgiye göre, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Cuntz aracılığıyla MHP Lideri'ne yapılan davet, Merkel'in Almanya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde olacağı öğle yemeği sırasında "ayak üstü görüşme" olarak MHP'ye iletildi.
Oysa MHP, daha önce Bahçeli'nin TBMM'de ABD Başkanı Barack Obama'yla yaptığı başbaşa bir görüşme
olmasını tercih ediyordu.
Merkel'le görüşmenin "40-50 kişinin davetli olduğu bir etkinlikte, ayaküstü görüşme" niteliği taşıdığını öğrenen MHP, bu görüşme davetini reddetti. Bahçeli, öğlen Büyükelçilikteki davete gitmedi.
CHP Lideri Baykal da benzer bir gerekçeyle daveti reddetmişti.
Davete katılan tek siyasi parti temsilcisi ise BDP lideri Selahattin Demirtaş oldu.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE DESTEK
Almanya Başbakanı Angela Merkel’den, AK Parti’nin hazırladığı Anayasa değişiklik paketine destek geldi.
Merkel, Türkiye’ye yaptığı ziyaret sırasında kendisine eşlik eden Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’a Türkiye’nin AB Üyelik sürecine bakışını da anlattı.
Ankara’da önce Anıtkabir’i ziyaret eden, ardından Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nde yemek yiyen Merkel, bu süreler boyunca kendisine eşlik eden Bağış’a, Türkiye’nin AB Üyelik sürecine bakışını da anlattı.
Söze, “bizi yanlış anlıyorlar. Türkiye’ye verdiğimiz söze sağdığız” diye başlayan Merkel, “Türkiye ile müzakereler sürüyor. Ancak şunu unutmamak gerekir ki, bu müzakerelerin ucu açık” diye konuştu.
“TÜRKÇE OKUL, KİMSEYE FAYDA SAĞLAMAZ”
Merkel, ziyareti öncesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile, basın yoluyla karşı karşıya geldiği Almanya’da Türkçe okul konusunda ise, “Bizim Almanya’da amacımız, ülkemizdeki Türk kökenlilerin Alman toplumuna entegre olması. Bu açıdan bakınca, Türkçe okul, kimseye fayda sağlamaz” dedi.
Almanya’nın amacının “asimilasyon olmadığını”, Ankara’dan yapılan “Almanya Türkleri asimile etmek istiyor” yorumlarının da kendilerini çok rahatsız ettiğini anlatan Merkel, “Biz kimsenin dinine ya da kültürüne karşı değiliz, aksine büyük saygı duyuyoruz. Bizim yapmaya çalıştığımız, Türk kökenlilerin Alman toplumuna entegrasyonunu sağlamak” diye konuştu.
İRAN VE KIBRIS MESAJI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Alman meslektaşı Angela Merkel arasındaki görüşmeye, İran ve Kıbrıs sorunu damgasını vurdu.
Merkel, Erdoğan’dan iki istekte bulundu, Başbakan iki isteği de diplomatik bir dille reddetti.
Merkel’in ilk isteği, Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi uçak ve gemilerine limanlarını açması oldu. Almanya Başbakanı bunun için “Türkiye’nin Ankara protokolünü uygulayın” dedi.
Başbakan görüşmede, Kıbrıs’ta Türk ve Rum liderler arasındaki görüşmelere atıfta bulundu ve Ankara protokolünün uygulanmasının bu aşamada mümkün olmayacağının işaretini verdi.
“İRAN’DA BİZİMLE OY KULLANIN”
Merkel’in ikinci isteği ise, İran konusunda oldu. Nisan ayı içinde BM Güvenlik Konseyi’nde nükleer programına devam eden İran’a yönelik yaptırımların sertleştirilmesin ilişkin bir karar tasarısı oylanacak. Merkel, Türkiye’nin de BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olarak bu tasarıya “evet” oyu vermesini istedi. Almanya Başbakanı, “Türkiye’nin, Avrupa ve ABD ile birlikte oy vermesi iyi olacak bizim için” dedi.
Başbakan Erdoğan ise buna karşı “yaptırımlar denendi, ancak yararlı olmadı” diyerek, İran’a karşı oy kullanılmayacağının işaretini verdi.
Erdoğan şöyle konuştu:
“İran’la Türkiye’nin durumu diğer ülkelerden çok çok farklı. Asırları yakalayan dostluğumuz ve şu anda bizim için önemli bir ortak. Enerji konusunda Rusya’dan sonra ikinci ortağımız. Tabii bu ilişkilerimizi değerlendirirken, bunu göz ardı etmemek gerekiyor. İran’a karşı dünya iki kez yaptırım uyguladı. Ancak yaptırımı uygulama kararı alan ülkelerin yaptırımı deldiğini gördük. Yaptırım yolunun sağlıklı olmadığı inancındayız. Diyoruz ki bunu diplomasiyle çözelim. En isabetli yol diplomasi.”
“ARABULUCULUK YAPALIM”
Başbakan Erdoğan, diplomatik bir dille, Türkiye’nin dünya ile İran arasında sorunun çözümü için arabuluculuk yapabileceğini de söyledi. Erdoğan, “Tabii bu yeni bir süreci başlatabilir. Biz Türkiye olarak elimizden gelen tüm çalışmaları yaptık, bundan sonra da yaparız. Türkiye olarak bize dünya bu konuda güvenirse, biz bu çalışmaları devam ettirelim.”
İSİM VERMEDEN İSRAİL’E YÜKLENDİ
Başbakan Erdoğan, isim vermeden İsrail’e de yüklendi. İsrail’in de nükleer silaha sahip olduğunu kaydeden Erdoğan, “İran’ın suçu Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’na (UAEA) üye olmak mı?” mesajı verdi. Erdoğan şöyle konuştu.
“Türkiye, bölgemizde nükleer silahların uygulanmasına yapılmasına kesinlikle karşıdır. Ancak bölgemizde başka ülkenin nükleer silahı var mı ? Var. Ona karşı yaptırım uygulanıyor mu? Uygulanmıyor. Bunun nedeni İran’ın Uluslar arası Atom Enerjisi Ajansı’na üye olması, diğerinin ise olmaması. Diğer ülkenin ise üye olmaması.”