Bahar havası

Güncelleme Tarihi:

Bahar havası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 30, 2001 07:51

İtalya'da Silvio Berlusconi'nin iktidara gelmesiyle birlikte, Ankara ile Roma arasında üç yıldır esen soğuk hava dalgası bıçak gibi kesiliverdi. İkili ilişkilerde Siyasetten ekonomiye, sanat ve spordan turizme her alanda bahar havası hakim.

Massimo D'Alema hükümetinin 12 Kasım 1998'de Abdullah Öcalan'ı İtalya'ya getirip uluslararası platformda dünyaya kabul ettirme girişimi üzerine Türkiye ile İtalya arasında patlak veren kriz uzun süre sonra Silvio Berlusconi'nin Merkez Sağ adına seçimleri kazanıp başbakan olmasıyla sona erdi.

Öcalan'ı büyük baskılar sonucu sınır dışı etmek zorunda kalan Başbakan Massimo D'Alema ve yandaşları intikam olarak Türkiye aleyhinde 7 ayrı yasayı onaylamış, İtalyanların Türkiye'ye gitmemesini önermiş, sözde sürgündeki Kürt Parlamentosu'na İtalyan Parlamentosu çatısı altında kongre yaptırmış, Türkiye'nin AB'ye girmesini engellemeyi benimsemiş, daha da ileriye giderek sözde soykırım yasasını yine parlamentoda onaylatmıştı.

16 Mayıs'taki genel seçimi Berlusconi liderliğindeki ittifakın kazanmasından sonra İtalya'dan gelen olumlu mesajlar birbirini izlemeye başladı.

AB ve Kıbrıs mesajı

Savunma Bakanı Antonio Martino Atina'da BBC'ye verdiği Rumları kızdıran demecinde Türkiye'nin süratle AB'ye kabul edilmesi gerektiğini, güçlü ve sadık bir NATO müttefikinin Batı dünyasından dışlanamayacağını belirtti. Ayrıca Kıbrıs'ta iki toplumun varlığına işaret ederek Türk toplumunun görüşlerinin de alınması gerektiğini söyledi.

Programa destek

G-8 zirvesinde Berlusconi, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın Türkiye'deki ekonomik programı desteklemesine arka çıktı. Berlusconi hükümetinin Türkiye'ye yakınlığı, AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi'yi de aşka getirdi. Eski kurt teknokrat Türkiye ile ilgili önüne getirilen olumsuz raporları geri çevirerek, yeniden ılımlı bir üslupla yazılmasını istedi.

Özel sektör ilgisi

Berlusconi hükümeti Türkiye'deki ekonomik krizi de yakından izlettirdi. Resmi olmayan bir ziyaretinde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş ile İtalyan sanayici ve işadamlarının yakın temasa geçmesini istedi. Fiat'ın Torino'dan sonra en fazla önem verdiği fabrika Tofaş oldu, değişik markalarla üretimi artırdı. Partnerlik dışında yeni ihalelere girme yolunu arayan İtalyanlar Türkiye aracılığı ile KKTC'de de ihaleler için başvuruda bulundular.

Turist akını

Üç yıldır Türkiye'yi hep eleştiren İtalyan basınındaki haberler bıçak gibi kesildi ve bunların yerini turizme yönelik makaleler aldı. Öyle ki sadece geçtiğimiz haziran ayında Türkiye'yi 42.266 İtalyan turist ziyaret etti. Bu rakam geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 119.2'lik bir artışı gösteriyordu. İtalyan Televizyonu RAİ ve Berlusconi'nin medyası arka arkaya Türkiye'yi tanıtan belgeselleri ekranlara yansıtarak 'Mutlak gidilmesi gereken ülke' propagandası yapmaya başladılar.

Sanat köprüsü

İtalya Kültür Bakanlığı himayesinde dünyaca ünlü orkestra şefi Riccardo Muti yönetimindeki La Scala Filarmoni orkestrası önce Erivan'da, sonra istanbul'da konserler vererek 'Barış Köprüsü' adı altında Ermenistan ve Türkiye arasındaki buzların çözülmesi için arabuluculuğa soyundu. Pop yıldızı Eros Ramazotti, İtalyan sponsorların hatırına ilk kez ve Türkiye'de bedava konser verirken ünlü komedyen Ahmet Uğurlu da RAI televizyonu için İtalya'da film çeviriyordu.

Spor

Ve spor. Başbakan ve Milan kulübünün başkanı Silvio Berlusconi futbol takımını bir Türk hocaya, Fatih Terim'e emanet etti. Berlusconi takımını Şifo Mehmet'in 4 Ağustos'taki jübilesine gönderme kararı alarak, Juventus'un üç yıl önce Galatasaray maçına çıkmamak için yaptığı siyasi entrikaları da unutturmaya çalışıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!