Bağcılar'da deprem olmadı!

Güncelleme Tarihi:

Bağcılarda deprem olmadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

Sekiz yıldır Belediye Başkanı olan Feyzullah Kıyıklık

Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık, Kasım 1992'de yapılan ara yerel seçimde göreve geldi. 1994 ve 1999'da yeniden seçildi. Son seçimde oy oranını yüzde 40'a yükseltti. Şimdi üçüncü kez başkanlık yapıyor. FP camiasında ve Bağcılar'da dobra dobra konuşmasıyla tanınıyor. Birlikte Bağcılar'ı gezerken hem sorularımıza cevap yetiştiriyor hem de etrafı teftiş ediyor. Çimlerin üzerinde piknik yapan hanımları ‘‘Aman! Kalkarken burayı böyle bırakmayın’’ diye uyarıyor. Beş saat süren Bağcılar turumuz boyunca Başkan Kıyıklık'a birçok soru yönelttik:

Fazilet Partisi camiasında sizin için 'Çok ısrarcıdır. Tuttuğunu kopartır. Tayyip Erdoğan'ı başkanlık yaptığı dönemde çok bunaltmıştı' deniliyor. Gerçekten ısrarcı mısınız?

Benim ısrarım Bağcılar içindir. Bağcılar bugüne kadar hakettiğini alamadı. Ne merkezi hükümetten alabildi ne de Büyükşehir Belediyesi'nden. Sağolsun Tayyip Başkanımızı bizim kadar seven yoktur ama Bağcılar'a hiçbir şey yaptıramadık. Siz Tayyip Bey'i Bağcılar'da kaç kere açılış yaparken gördünüz? Hiçbir başkandan ben istediğimi alamadım. Sayın Sözen'den de, Tayyip Bey'den de.

Yeni dönemde Büyükşehir'le ilişkileriniz nasıl?

Bütün ısrarımız ilçemize hizmet gelmesi içindi. Büyükşehir hiçbir zaman Bağcılar'a adil davranmadı. Herşeyi kendi kaynaklarımızla yaptık. Sayın Gürtuna da diğerleri gibi çok iyi niyetli. Sorunlarımızı kendilerine anlattık. İlgilendi ve yardımcı olacağını söyledi. Bazı vaadlerde bulundu. Bunları yapmalarını ümit ediyorum. İSKİ ilçemizde ciddi yatırımlar yaptı. İSKİ'ye minnettarız.

Kimseye eyvallah etmem

Sizin için, 'asabı bozuk başkan' diyorlar, doğru mu?

Kimseye eyvallah etmem. Bu benim aleyhime ama ne yapayım. Derdinizi net olarak ifade edemezseniz kimse size birşey vermez. Hakkınızı koparmasını bileceksiniz. Bağcılar halkı için gerektiğinde yalvararak, gerektiğinde bağırarak birşeyler koparmaya çalıyorum.

Devletin birimleriyle aranız nasıl?

Kötü olması için bir neden yok. Sağlık Bakanlığı mahalle konaklarımızın 11'ine sağlık ocağı açtı. Diğerlerine de açmasını istiyoruz. Milli Eğitim ilçedeki okul açığını kapatmak için uğraştı. Belediye olarak yer gösterdik. Onlar yaptılar.

Daha ne olsun? Yapacaklarını yapmışlar.

Bunlar yeterli değil. 600 bin insan yaşıyor bu ilçede. Bu insanlara okul lazım. Hastane lazım. İş lazım. 1992'de göreve geldiğimizde bu ilçede hiçbir şey yoktu. Çamur deryası sokaklar, asfaltsız caddeler. Adliye, emniyet, kaymakamlık binalarımız yoktu. Bunları bile belediye yaptı. Ötesini siz düşünün. Depremden sonra Avcılar ve Küçükçekmece'nin yardım katsayısını yüzde 70 arttırdılar. Şişli'ye yüzde 30 verdiler. Bağcılar'a yüzde 2. Adalet bunun neresinde? Üstelik bu ağustosta yayımlanan son Afet Kararnamesi'nden tamamen çıkartıldık. Yani hükümete göre Bağcılar'da deprem olmadı!

Toplu düğün töreni

Her yıl toplu düğün törenleriyle gençleri evlendiriyorsunuz. Bağcılar halkı kendi imkanlarıyla evlenemiyor mu?

Parasızlık yüzünden evlenemeyen yüzlerce genç var. Bence bu sosyal bir yara. Her yıl 100 çiftin düğününü yapıyoruz. Normal bir evde olması gereken neler varsa onları hediye ediyoruz. Her aileye en az 3 milyarlık hediye veriyoruz. 2000 öğrenciye de burs veriyoruz. İlköğretimdekilere ayda 15, lisedekilere 20, ünversitedekilere 25 milyon lira.

Bu işlere parayı nereden buluyorsunuz?

Ben istasyon şefiyim. Hayır sahipleriyle evlenenler ve burs alan öğrenciler arasında köprü oluyorum.

Her başvuranı evlendiriyor musunuz?

Her yıl 250'ye yakın başvuru oluyor. Ancak muhtarlıklar aracılığıyla araştırıyoruz. Durumu iyi olanları eliyoruz.

Depremin yaraları

Depremde ilçenizde 11 bina yakıldı ve 59 insan öldü. Yaralar sarıldı mı?

Bütün enkazları kaldırdık. Binaların röntgenini çeken bir alet aldık. Çok cüzi bir fiyata vatandaşların hizmetine sunduk. Ağır hasarlı 73 binayı yıktık. Takviye çalışmaları sürüyor. Kendi binamızı da takviye ettik.

Gerekli önlemler alındı mı?

Zemin etüd çalışmasını bitirdik. Bağcılar zayıf bir zemine sahip. Depremle ilgili halkımızı bilgilendirmeye çalıştık. İnşaat ustalarına eğitim verdik. 22 mahallede gönüllü kurtarma ekipleri oluşturduk. Mahalle konaklarımıza acil müdahalede gerekli aletler koyduk. Bağcılar Belediyesi Kurtarma Ekibi'ni (BAĞKUT) kurduk. Canlı aramada kullanılan aletlerden getirttik. Bin tane çadırımız hazır. On iki yere helikopter alanı açtık. Tek katlı 400 metrekarelik bir sahra hastanesi oluşturduk.

BAĞCILAR HALKI NE İSTİYOR?

Çınar Mahallesi'nde oturuyorum. Belediye boyacılara bir yer verirse memnun oluruz. Kendimize ait bir yerimiz olursa vatandaş ayakkabısını daha rahat boyatır.

Nihat Ergin (Ayakkabı boyacısı):

Bahar-Mustafa Rabuş (Gelinlikçi):

Rıfat Çalı (Emekli):

Ben kirada oturan bir vatandaşım. Evimin bulunduğu sokaktan yol geçti. Evim yıkıldı. Belediye istimlak bedelini ödeyecek. Yerel yönetimden memmun olmamamızı gerektirecek bir sorunumuz yok.

Gökhan Avcı (Öğrenci):

Çöp arabaları Okul Sokak'ta insanların en yoğun olduğu saatlerde çöp alıyorlar. Gürültü ve toz insanları rahatsız ediyor. Belediye bu işi daha geç saatte yapsa daha iyi olur.

Recep Ökten (Büfe sahibi):

Okul Sokak oturuma açılmalı. Esnaf rahatça masasını sandalyesini dükkanının önüne çıkartabilmeli. Sokak lambaları yanmıyor. Belediye küçük havuzlar yaptı. Ancak hiçbiri çalışmıyor.

Okul Sokak'ta tartışma

Bağcılar Meydanı'na bakan Okul Sokak esnafı belediyeden şikayetçi. Belediye bir kilometre uzunluktaki sokağı baştan başa trafiğe kapatmış. Cadde boyunca banklar konmuş. Küçük havuzlar yapılmış. Okul Sokak esnafı, sokağın trafiğe kapatılmasından memnun, ancak dışarıya masa çıkartamamaktan şikayetçi. ‘‘Belediye izin versin. Sokak esnafın kullanımına açılsın’’ diyorlar.

Başkan Kıyıklık ‘‘Önceleri esnafın talebi doğrultusunda dışarı masa atılmasına izin verdik. Ama vatandaştan gezinti alanının esnaf tarafından işgal edildiği yolunda şikayetler geldi. Vazgeçmek zorunda kaldık. Okul Sokak'ı halkın rahatça gezip eğlenebilmesi için düzenledik ve trafiğe kapattık. Ama bilinçsiz vatandaşlar çok zarar veriyor. Biz halkın bunları sahiplenmesini istiyoruz’’ diyor.

Gelir düzeyi

Bağcılar Belediye Başkanı Feyzullah Kıyıklık'ın geçen yıl yaptırdığı araştırmadan çıkan sonuçlar Bağcılar'ın yapısı hakkında bilgi veriyor.

Nüfusun yüzde 42'sinin aylık geliri 1 milyon-150 milyon lira arasında.

Nüfusun yüzde 38'inin geliri 150-250 milyon lira arasında.

Nüfusun yüzde 18'inin geliri 250 milyon liranın üzerinde.

Eğitim düzeyi

Okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 4.5

İlkokul mezunlarının oranı ise yüzde 45

Ortaokul mezunlarının oranı yüzde 21

Lise mezunlarının oranı yüzde 20

Üniversite mezunlarınının oranı yüzde 6

Bağcılar, İstanbul'un en çok göç alan ilçelerinden biri. Son nüfus sayımına göre ilçenin nüfusu 482 bin 74 kişi. Ancak belediyenin tahminlerine göre, 150 bine yakın kayıt dışı insan barındırıyor. Başkan Kıyıklık, resmi nüfusla gayrıresmi nüfus arasındaki çelişkiyi 400 bine yaklaşan seçmen sayısına dikkat çekerek ortaya koyuyor.

Parklara sahip çıkın

...varları ve yokları

Yüzölçümü: 22 km2

Nüfusu (Resmi rakam): 482.074

Mahalle sayısı: 22

Cadde ve sokak sayısı: 2516

Camileri: 59

Lise ve dengi okul: 8

İlköğretim okulu: 46

Özel okullar: 9

Mahalle konağı: 22

Sağlık ocağı: 11

Özel hastane: 4

Özel poliklinik: 22

Verem Savaş Dispanseri: 1

Ana ve Çocuk Sağlığı Merk.: 1

Acil Yardım: 1

Devlet Hastanesi: Yok

Devlet kütüphanesi: 1

Kültür Merkezi: 1

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!