Badem'in durumu normal

Güncelleme Tarihi:

Bademin durumu normal
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2010 16:53

MUĞLA'nın Bodrum ve Datça koylarını mesken tutan, vatandaşların büyük ilgisiyle karşılan ve son günlerde hasta görünen Akdeniz Foku Badem için SAD-AFAG'tan uyarı geldi.

SAD-AFAG Akdeniz Foku Bilgilendirme ve Kurtarma Ağı Sorumlusu Derya Yıldırım, “Badem’in sevilmeye değil, yalnız bırakılmaya ihtiyacı var. Üzerindeki belirtiler son derece doğaldır. Akdeniz fokları ile ilgileri ve bilgileri olmayanların tıbbi veya herhangi bir müdahalede bulunması ona daha çok zarar verir. Badem’e kimse yaklaşmasın, sevmesin. Badem doğal ortamda kendisine yeter” dedi.

Datça ilçesinden sonra son iki haftayı Bodrum koylarında geçiren Akdeniz foku Badem ile ilgili yazılı açıklama yapan SAD-AFAG (Su Altı Araştırmaları Derneği Akdeniz Foku Araştırma Grubu) Akdeniz Foku Bilgilendirme ve Kurtarma Ağı yetkilisi Derya Yıldırım, hayvandan uzak durulması konusunda uyarılarda bulundu.

Yıldırım, Badem’in halkın aşırı ilgisinden sahile çıkıp dinlenemez hale geldiğini belirtti. Vatandaşların, Badem’i karada gördüğü zaman genellikle hayvana dokunup rahatsız etme eğiliminde olduğunu kaydeden Yıldırım, şunları ifade etti:
“Ancak bu sefer, yöre insanının 18 Aralık 2010’da Bodrum Akyarlar sahilinde iyi niyetli olarak, yaralı olduğunu zannederek tedavi yapmak istediklerini gördük. Bu uygulamanın yanlış olduğunu belirtmek isteriz. Deniz canlılarına yapılacak olan her müdahale onların yaşamlarını büyük ölçüde etkileyebilir. Badem uzun süre yüzdükten sonra karaya çıktığında uyurken titreme ve kasılmalara benzer hareketler yapmaktadır. Bu davranışlara bakarak Badem’in rahatsız olduğu zannına kapılmak çok kolaydır. Akdeniz foku Badem’in hasta olduğu düşünülerek bir enjeksiyon uygulandığı öğrenilmiştir. Bu şekilde enjeksiyonların gereksiz olduğu gibi bünyesinde daha sonra problemlere yol açma riski mevcuttur. Yine kıyıda uyurken tüylerinin kuruması sebebi ile göz çevresi, göz yaşıyla ıslak olan Badem’de enfeksiyon olduğu gerekçesi ile antibiyotik uygulanmıştır. Bu gibi aşırı ilgi ve gözlemsel yanılgılar rehabilitasyon sürecinin başından beri yaşadığımız ciddi problemlerdir. SAD-AFAG yetkililerinin ve Akdeniz foku üzerinden ihtisaslaşmış veterinerlerinin yerinde görüp inceleme yapmalarının ardından yöre insanı ve bölgedeki diğer veteriner hekimlerden yardım almaktan büyük memnuniyet duyarız. Bodrum’da yaşanan bu son örnekte olduğu gibi herhangi bir tıbbi müdahale, yabani hayvanlar açısından riskli olmakla beraber deniz memelileri konusunda uzmanlaşmamış veteriner hekimlerin yaptığı müdahalelerin olumsuz sonuçlarının hukuki açıdan bağlayıcı olacağı açıktır.”

ÖLÜ BALIK YEMEZ

Yıldırım, Badem’i beslemeye çalışma girişimlerinin de, Türk insanının Akdeniz fokunu yakından tanımadığının bir göstergesi olduğunu kaydetti. Yıldırım, “Yavru iken rehabilitasyon süresince canlı balık ile beslenen Badem bırakıldığı andan günümüze kadar serbest dolaştığı zamanlarda denizden kendi balığını yakalamakta ve asla dışarıdan verilecek canlı veya ölü balıkları yememektedir. Halkın attığı balıkları yemediği görülünce hasta olduğu kanısı oluşmaktadır” dedi.

KIL DÖKME SÜRECİ

Foklar için şu anda kıl dökme sürecinin başladığını vurgulayan Yıldırım, “Sarı ve koyu desenler bu nedenle üzerinde görülmektedir. Bu dönem yaklaşık 1 ay kadar sürebilir ve de karaya çıkıp dinlenme ihtiyacı daha çok olur. Fakat bu renk değişiklikleri de yanlış bir yargı ile hastalık ve kanama olarak sıkça yorumlanmaktadır. Gözdeki katarakt benzeri leke, bundan yaklaşık bir yıl önce yabancı cisim batması sonucu korneada meydana gelen yırtılmadır. O dönemde rehabilitasyon merkezine alınarak tedavi edildiğini belirtmek isteriz. Şu anda görünen leke, o dönemdeki yaralanmadan kaynaklanmaktadır” dedi.

BAŞVURULACAK TELEFONLAR

Badem'in dinlenmesi ve insanlardan uzaklaşarak doğal yaşamına dönmesi için hayvana yaklaşacak kişilerin vatandaşlar tarafından engellenmesini de isteyen Yıldırım, “Badem’in görüldüğü bölgelerde, yöre halkından, balıkçı ve denizcilerden isteğimiz hayvana yaklaşılmaması, insanların uzaklaştırılmasıdır. Bir yara, kanama veya başkaca bariz olumsuz bir hal durumunda vatandaşların SAD-AFAG Akdeniz Foku Bilgilendirme ve Kurtarma Ağı'nın 0 533 488 58 58 numaralı telefonuna, Alo 181 Çevre Koruma hattı ile Alo 158 Sahil Güvenlik Komutanlığı hattına başvurmalarını istiyoruz” diye konuştu.


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!