Güncelleme Tarihi:
Geçen yıl aralık ayında Datça'nın Palamutbükü Mevkii'nde görülen ve sık sık o bölgede karaya çıkan Badem'in sol gözünde sorun olduğunun ortaya çıkmasıyla SAD ve AFAG temsilcileri harekete geçti. Geçen ocak ayında Datça İlçesi'ne bağlı Palamutbükü Köyü'nden AFAG Temsilcisi Sezer Çete'den gelen bilgilerle genel sağlık durumu, hareketleri ve reaksiyonlarının sağlıklı olmasına karşılık Badem'in sol gözündeki şişlik yakından incelenmeye başlandı. Fakat Badem'in sık sık ortadan kaybolması nedeniyle iki kez damlatılan ilacın dışında sürekli tedavi uygulanamadı. Bunun üzerine SAD ve AFAG veterinerleri bölgede geniş tarama yaparak Badem'i Marmaris'in Hisarönü Körfezi'nde buldu.
Özel sistemle Gökova'daki eski özel havuzuna nakledilen Badem, burada Veterinerler Avni Gök ile Fulya Massizzo tarafından tedavi altına alındı. Veteriner Fulya Massizzo tedavi süresiyle ilgili şunları söyledi:
“Badem'in gözündeki yaralanmada, avlanırken gözüne sivri bir cismin batması sonucu meydana gelmiş olma ihtimali yüksek. Bu, denizdeki doğal veya yapay herhangi bir cisim olabileceği gibi avladığı balıkların yüzgeçlerinin batmasından da kaynaklanmış olabilir. Göze lokal olarak Fucithalmic (Fusidic asit içeren) antibiyotik damlatıldı. Bu arada, Hollanda merkezli Lenie't Hart Zeehondencreche (Fok Hastanesi) ile kurulan iletişim sonucunda tarafımıza, Ekim 2008'de Yunanistan'da Piperi Adası'nda bulunan ve yine gözünde benzer enfeksiyona maruz kalmış yavru bir Akdeniz fokuna yapılan tedavi şekli önerildi. Buna göre uzun zaman etkili deri altından verilen sefalosporin enjeksiyonu (Convenia etken madde: cefovecin) yapıldı. İğneden hemen sonra sağlığı oldukça yerinde, hareketlerinde bir anormallik yok, yüzüyor, dalıyor ve kendi kendine balık avlamaya devam ediyor. Tedaviye alınacak yanıt ise zaman içinde belirginleşecek.”
Badem'in eskiye oranla biraz daha yabanileştiğini belirten SAD Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Kızılkaya, “Onunla yerli veya yabancıların karşılaşması durumunda, Badem’e egoistçe yaklaşılmaması ve sevilmemesi gerekiyor. Bu hareket Badem’in doğal ortamına dönmesinde yapılacak en büyük iyilik olacaktır. Çünkü yaban hayatına alışmak üzere” dedi.
Badem'in seyir defteri
11 Kasım 2008 : Datça'nın Palamutbükü Köyü'nde ortaya çıktı. 2- 3 gün bölgeden ayrılmadı.
25 Kasım 2008 : Bozburun'daki balık çiftliklerine zarar verdi.
26 Aralık 2008: Datça'da yeniden ortaya çıktığında gözü kapanmıştı.
5 Ocak 2009 : Sol gözündeki yaralaya tedavi için Sezer Çete tarafından ilk kez antibiyotik damlatabildi.
7 Ocak 2009 : Sezer Çete, Datça'da ikinci kez Badem'in gözüne antibiyotik damlattı.
23 Ocak 2009 : 15 gün boyunca Badem'den haber alınamayınca veteriner hekim Fulya Massizzo ve Sebastian Massizzo Bodrum Yalıkavak'tan hareket ederek Datça Yarımadası'na geldi.
24 ve 25 Ocak : Fulya Massizzo, Sebastian Massizzo ve SAD-AFAG Temsilcisi Sezer Çete 2 gün boyunca Datça Yarımadası güney kıyılarını taradılar ama Badem'i bulamadılar.
25 Ocak 2009 : Kıyılarda arama çalışmaları sona erdi.
30 Ocak 2009 : Ozan Veryeri, Ayhan Tonguç ve Sezer Çete Palamutbükü'nden başlayarak Mesudiye ve Datça kıyılarını taradı. Ancak Badem ekip tarafından öğleden sonra Hisarönü'nde bulundu. Gökova'da daha önceden özel olarak SAD-AFAG tarafından yaptırılan 50 x 50 metre ebatlarındaki, derinliği 22 metreye kadar inen deniz içindeki açık havuza aktarıldı.
31 Ocak 2009 : Veterinerler Avni Gök ve Fulya Massizzo Gökova'ya gelerek fokun izin verdiği ölçüde ilk muayenesini yaptılar.
1 Şubat 2009 : Gökova'da aynı yerde yapılan kontrollü ortamda florasan ışığı ve elle muayene yöntemi kullanıldı.