Bacağı kesilen Suriyeli PKK'lıya 6 kez müebbet istemi

Güncelleme Tarihi:

Bacağı kesilen Suriyeli PKKlıya 6 kez müebbet istemi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 15, 2009 11:13

PKK elabşlarından Cemil Bayık’ın yakın korumalığını yaptıktan sonra Şırnak’ın Küpeli Dağı’nda 4’ü asker, 1’i korucu 5 güvenlik görevlisini şehit edip, 15 güvenlik görevlisini yaralayan Suriye uyruklu PKK’lı S.İ. hakkında 6 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 280 yıl hapis istemiyle dava açıldı.

S.İ., “Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından etkilenip onu kurtarmak amacıyla örgüte katıldım” dedi.

Suriye uyruklu 28 yaşındaki ‘Çeknaz’ kod adlı PKK’lı S.İ., Şırnak’ın Küpeli Dağı’nda silahlı faaliyet yürütürken girdiği çatışmada bacağından yaralanmış, ardından kaçarken mayına basıp tekrar yaralandığı için Suriye’ye geçirilmek istenirken geçen yılın Mayıs ayında yol kontrolünde yakalanmıştı. Terörist S.İ.'nin kangren olan bacağı Adana Balcalı Hastanesi'nde kesilmişti.

PKK’lı S.İ. hakkında hazırlanan iddianamede, Suriye’de lokantacılık yaptığı sırada Abdullah Öcalan’ın yakalanmasından etkilenip 26 kişi ile birlikte Öcalan’ı kurtarmak amacıyla 10 yıl önce PKK’ya katıldığı, Kandil Dağı’ndaki Kalatuka Kampı’nda KDP peşmergeleriyle 4 kez çatışmaya girdiği, örgüt yöneticisi Cemil Bayık’ın yakın korumalığını yaptığı belirtildi. S.İ.’nin daha sonra 25 kişilik grupla Türkiye’ye geçiş yaparak Küpeli Dağı’ndaki Fındık, Geliyegürdilan, Ömeryan ve Navser bölgelerinde tim komutanı olarak faaliyet yürüttüğü kaydedildi.

EŞİ 3 AYLIK HAMİLE ASTSUBAYI ŞEHİT ETTİ

İddianamede, Küpeli Dağı’nda ‘Kıskaç-2’ adıyla operasyonu yürüten güvenlik güçlerine PKK’lı S.İ.’nin açtığı ateş sonucu, olay tarihinde 4 aylık evli ve eşi 3 aylık hamile olan Astsubay Kıdemli Çavuş Suat Sarı, Komando er Abdurrahman Erdoğan, korucu Mehmet Önen’in şehit olduğu, Arafat Alkış, İbrahim Serin, Selim Uytun ve Beşir Aktaş adlı korucuların ise yaralandığı belirtildi. Sanığın ayrıca Şırnak’ın Güçlükonak İlçesi kırsalındaki Şeyh Osman Tepe mevkiinde güvenlik güçleriyle çatışmaya girip jandarma er Ferat Yılmaz Kavak’ı şehit ettiği bildirildi.

ASKERLERİN SİLAHINI GASP ETMİŞ

Bu saldırıdan sonra sanık S.İ.’nin de aralarında bulunduğu 23 kişilik PKK’lı grubun Siirt’in Eruh İlçesi’ne bağlı Erenkaya Jandarma Karakolu’na saldırı düzenledikleri, S.İ.’nin bu eylemde 10 kişilik saldırı grubunda yer aldığı, 4 saat süren çatışmada korucu İrfan Katmış’ın şehit olduğu, Karakol Komutanı Başçavuş Kenan Adıgüzel, üstçavuş Cem Özbek, uzman çavuşlar Ali Şahin, Arslan Bozkurt, erler Özcan Şahin, Bayram Ali Alakır, Ünal Çömentepe, Murat Aşkın, Resul Yeniyurt, Harun Yılmaz ve korucu Engin Toprak’ın ise yaralandığı, aynı saldırıda üst çavuş Cem Özbek’in kaldığı lojmana roketatarlı saldırı düzenlendiği, ağır hasar gören binada jandarmaya ait 1 tabanca ile 1 G-3 piyade tüfeğinin de S.İ. tarafından gasp edildiği belirtildi.

ARAÇ TAKİBE ALININCA AŞAĞIYA ATMIŞLAR

Sanığın son olarak Küpeli Dağı’ndaki Alkemer jandarma üs noktasına saldırmaya giderken mayına basarak yaralandığı, 2 ay mağarada tedavi gördüğü, tedavisini yapan ve tıp eğitimi aldığı bildirilen PKK’lının başka bir çatışmada öldürülmesi üzerine tedavisinin yapılamadığı kaydedildi. İddianamede. İdil İlçesi kırsalındaki Cehennem Deresi’ne getirilip burada bir süre tedavi edildiği, ardından Yarbaşı Köyü’ne getirilip buradan bir araçla Suriye’ye götürülmek üzere Mardin’e doğru yola çıktıkları, güvenlik güçlerinin yol kontrolünün fark edilmesi üzerine sanığın içinde bulunduğu aracın hızla geri kaçıp bir köy yoluna saptığı, takibe alınan aracın Hevindi mağaraları bölgesinde yavaşlayıp tekrar hızla ilerlemesi üzerine aynı bölgede arama-tarama yapıldığı, sanığın araç şoförü tarafından kolundan tutularak zorla araçtan aşağıya itilmesi üzerine sürünerek çalıların arasına gizlenmek istediği esnada yakalandığı, araçtakilerin kaçarak izlerini kaybettirdiği ifade edildi.

BACAĞI KESİLDİ

İddianamede sanığın İdil Sağlık Ocağı’nda ilk tedavisinden sonra Şırnak Devlet Hastanesi’ne, buradan da Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne getirilip tedavi altına alındığı belirtildi. Sanığın bacağında kangren şüphesi oluşması üzerine Adana Balcalı Hastanesine götürülüp burada sol bacağının kesildiği belirtildi. PKK’lı S.İ., Ülke birliği ve bütünlüğünü bozmak, 5 güvenlik görevlisini şehit etmek suçundan 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis, 15 güvenlik görevlisini yaralamak, sayı ve nitelik bakımından vahim özellikte olan taşınması ve bulundurulması yasak olan örgüte ait silah ve bombaları taşımak, güvenlik güçlerine karşı kullanmak suçlarından da toplam 280 yıl hapisle cezalandırılması istendi. Sanığın yargılanmasına önümüzdeki günlerde Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!