Güncelleme Tarihi:
Ümmühan Darama, imam nikâhlı eski eşinin öldürülmesinden sonra oğlunu babasının nüfusuna geçirmek için başlattığı hukuk mücadelesini iki yıl sonra kazandı.
Kömürcüler Kralı' Mehmet Akarçeşme, 1996 yılının şubat ayında, Okmeydanı'ndaki bürosuna düzenlenen silahlı baskında yaşamını yitirirken, geride kalan oğluna henüz adını verememişti. İmam nikâhlı eski eşi Ümmühan Darama, o zaman 10 yaşında olan Abdullah'ı, babasının nüfusuna geçirmek için başlattığı hukuk savaşına son noktayı uzun mücadeleler sonunda koydu. Şişli 5'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde, hâkimin DNA testi yapılmasını istemesi üzerine, Akarçeşme ailesi yıllardır süren inatlaşmadan vazgeçti. Mehmet Akarçeşme'nin cesedinden parça alınmak üzere mezarının açılmasına 15 gün kala, anne Hayriye Akarçeşme ve baba Ali Akarçeşme, babalık davasını kabul etti. Ve küçük Abdullah, 'Kömürcüler Kralı'nın tek vârisi olarak nüfusuna kaydedildi.
Oğlunu hiç reddetmedi
Kamuoyunun önüne, oğlunun isim hakkını arayan eski bir eş olarak çıkan Ümmühan Darama, aynı zamanda bir mevlithan, yazar ve siyasetçi. 34 yaşında ölen eski eşi Mehmet Akarçeşme'nin oğlunu hiç bir zaman inkâr etmediğini söyleyen Ümmühan Darama, ‘‘Öldüğü güne kadar oğlumuzun her şeyiyle ilgilendi. Hatta nüfusuna bile geçirmek istedi. Fakat ben, ortaokula başladığı zaman nüfusuna geçirirsin diye ısrar ettim. Mehmet'in ani ölümünden sonra her şey değişti. Torunları ile sürekli görüşen Hayriye ve Ali Akarçeşme, Abdullah'ı kabul etmek istemedi. Biz sonradan ortaya çıkan bir gelin ve torun değiliz’’ diyor.
Çocukluk aşkıyla evlendi
Ümmühan Darama, çocukluk aşkı olan Mehmet Akarçeşme ile yaptığı kısa süren evlilikten dolayı pişmanlık da duymuyor. Hatta o günleri anarken gözleri mutlulukla ışıldıyor: ‘‘Mehmet Akarçeşme ile aynı mahallede oturuyorduk. Çocukluğumuz birlikte geçti. İmam Hatip Lisesi'ni bitirdikten sonra İlahiyat Fakültesi'ne gitmek istiyordum. Evlilik olayı gündeme gelince aileler de bu konuda çok ısrar etti ve muhteşem bir düğünle evlendik.’’ Mehmet Akarçeşme ile Allah katında imam nikâhıyla evlendiklerini belirten Ümmühan Darama, ‘‘Her güzel şey gibi bu da bitti. Dostça ayrıldık ve Mehmet Akarçeşme ile ölene kadar bu dostluğumuz devam etti’’ diyor. WEski eşi Mehmet Akarçeşme'nin ölümünden sonra da ailesinin torunlarını her hafta görmeyi sürdürdüklerini söyleyen Ümmühan Darama, ‘‘Abdullah'ı kabul etmeleri için mezarın açılma aşamasına mı gelmesi gerekiyordu?’’ diye sitem ediyor.
33 yaşında üniversite heyecanı
Din adamı olan babasından ilk din eğitimini aldıktan sonra İmam Hatip Lisesi'ne giden ancak evlilik nedeniyle okulunu yarım borakmak zorunda kalan Ümmühan Darama, şu sıralar İlahiyat Fakültesi'ne gitmek için hazırlık yapıyor. Genç kadın, beş kız ve bir erkek kardeşiyle birlikte kurduğu 'Darama Kardeşler Mevlithan ve İlahi Grubu'nda da mevlithanlık yapıyor.
Özal hayranlığı ANAP'lı yaptı
Üsküdar ANAP İlçe Yönetim Kurulu üyesi olan Darama, siyasete 4 sene önce başlamış. Mevlithanlık yaparken Refah ve Anavatan Partisi Kadın Kolları üyeleri ile tanıştı. Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a olan hayranlığı, onu ANAP'a yakınlaştırmış.
Darama, ‘‘Siyasete ANAP Ümraniye İlçe Teşkilatı'nda başladım. Daha sonra Üsküdar Teşkilatı'na geçtim. ANAP'ı seçmemdeki en önemli etken rahmetli Özal'dı. Türkiye için çok şey yaptı. Yapacağı daha çok şey vardı. ANAP onun çizgisinde gitmeye devam ediyor. Fakat tek başımıza iktidara gelseydik çok daha verimli olurduk’’ diyor. Siyaset hayatına bundan sonra daha aktif bir şekilde devam etmek istediğini sözlerine ekleyen Ümmühan Darama'nın ilk hedefi belediye başkanı olmak. Çamlıca ilçe olduğu takdirde ANAP'tan belediye başkanlığına adaylığını koyacağını belirten Darama, ‘‘Türbanlı bir belediye başkanına partimin ve insanların nasıl tepki göstereceğini bilmiyorum. Amaç hizmet etmek ise ben bunu en iyi şekilde yapacağıma inanıyorum’’ diyor.
Kitap da yazdı
Ümmühan Darama ilk kitabı Gerçeğe Bakış'ta, 'Sevinç dolu gönlümüz/Turgut Özal sensin gururumuz/Senin yollarında birleşecek kollarımız/Ölmedin kalbimizde inan yerin' mısraları ile de Özal hayranlığını dile getiriyor. Birikimlerini başkalarıyla da paylaşmak isteyen Darama ‘‘İnsanlara yanlış dini bilgiler veriliyor. Bir yanlıştır doğrudur kavgası sürüp gidiyor. Gerçekleri bilip gerçekleri konuşmak lazım. Bu nedenle birikimlerimi kaleme almak istedim’’ şeklinde konuşuyor.
Abdullah her zaman bizim çocuğumuz
Mehmet Akarçeşme'nin kardeşi Hüseyin Akarçeşme, küçük Abdullah'a hiçbir zaman babasının yokluğunu hissettir-mediklerini, bundan sonra da hissettirmeye-ceklerini belirtiyor. Hüseyin Akarçeşme, ‘‘Abdullah bundan önce olduğu gibi bundan sonra da bizim çocuğumuz olacak. Biz çocuğu hiçbir zaman inkâr etmedik. Yıllar yılı çocuğu istedik, fakat kendisi vermedi. Rahmetli kardeşim de sağlığında Abdullah'ı nüfusuna geçirmeyi çok istedi. Fakat Ümmühan Darama kabul etmedi. Daha sonra Mehmet ölünce babalık davası açtı. Biz buna çok üzüldük. Bu yüzden aramızda bir inat oldu ve dava uzadı. Yoksa bizim Abdullah'ı inkâr etmemiz gibi bir şey söz konusu değil’’ diyor.