Güncelleme Tarihi:
Babadağ Kaymakamlığı, Japonya ve Türkiye'den dört üniversitenin yaptığı araştırmanın raporunu Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na göndererek, mahallenin taşınıp taşınmamasına karar verilmesi için inceleme yapılmasını istedi. Kaymakamlık, Sosyal Hizmetler binasında yaptığı toplantıda da Pamukkale ve Hacettepe üniversiteleri ile Japonya'dan Nihon ve Tokai üniversitelerinden bilim adamlarının 5 yıldır bölgede yaptığı araştırmaların ara raporunu açıkladı.
Toplantıya Nihon Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hisataka Tano, Tokai Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Aydan, Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Kumsar, Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Reşat Ulusay, Afet İşleri Müdürlüğü'nden jeoloji ühendisleri Kazım Altaylı ve İbrahim Şeren ile PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Kazdağlı, Babadağ Kaymakamı Mustafa Erkayıran, Belediye Başkanı Ali Helvacı ile vatandaşlar katıldı. Toplantıda konuşan bilim adamları ve uzmanlar, Gündoğdu Mahallesi'nin her yıl 3.5- 10 santimetre arasında kaydığını, 6 şiddetinde bir deprem ya da yoğun yağmur halinde mahallenin heyelan yüzünden tamamen yerle bir olacabileceğini belirterek, taşınması gerektiğini vurguladı.
Prof. Dr. Hisataka Tano, Japonya Hükümeti'nin finansal desteğiyle Babadağ'da beş yıldan bu yana diğer üniversitelyerin işbirliğiyle araştırmalar yapıp, yer hareketlerini incelediklerini ve kaymayı ölçtüklerini söyledi. Tano, bölgedeki hareket hızının kuru ve yağışlı dönemlerde farklı olduğunu, Gündoğdu Mahallesi'nin 6 şiddetindeki bir depremde aşağıya kayacağını söyledi ve gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti.
TEZGAHLARIN DA ETKİSİ VAR
Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Reşat Ulusay, yaptıkları ölçümler sonucu Gündoğdu Mahallesi'ndeki kaymanın yılda 3.5 santimetre ile 10 santimetre arasında değiştiğini söyledi. Ulusay, dokuma tezgahlarının ivme davranışlarının incelenmesi ve sızma deneyleri sonucunda, tezgahların çalışmasının da kaymada etkisi olduğunu söyledi.
Pamukkale Üniversitesi'nden Prof. Dr. Halil Kumsar da bölgede heyelanın ilk olarak 1941 yılında tespit edildiğini, Babadağ'ın büyük heyelan riski altında olduğunu belirtti.
Tokai Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Aydan da, yaptıkları incelemelerde ilçedeki çok sayıda dokuma tezgahının çalışmasının tek başına kayma etkisi yaratmadığını, Gündoğdu Mahallesi'nin her yıl 3.5 ile 10 santimetre arasında değişen oranda Gökdere'ye doğru kaydını, bunun önlemlerinin en kısa zamanda alınması gerektiğini ifade etti.
Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nden Jeoloji Mühendisi Kazım Altaylı Babadağ'ın 1960 yılından bu yana afete maruz bölge ilan edildiğini, dört üniversitenin hazırladığı rapor doğrultusunda, bölgede yer ve zemin araştırması yapılarak, mahallenin başka yere taşınıp taşınmaması konusunda karar verileceğini söyledi.
Toplantının sonunda vatandaşların sorularına da yanıt verildi. Babadağ Kaymakamı Mustafa Erkayıran, ilçede heyelan tehlikesinin uzun yıllardan beri bilinen bir olgu olduğunu, ancak bir felaket yaşanmaması için gereken önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Erkayıran, “Bilim adamlarımızın dediği gibi yıllarca kaymanın etkisiyle oluşan çatlaklar sıvanarak geçiştirilmiş. Bir felaket yaşanmadan gerekli önlemleri almak zorundayız. Bunun için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne durumu bildirdik. Bilim adamlarının hazırladığı raporu dikkate alarak bölgede inceleme yapacaklar ve mahallenin taşınıp taşınmaması konusunda karar verilecek. Ben Gündoğdu Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlarımızdan, duygusal davranmamalarını, verilecek kararı desteklemelerini istiyorum” dedi.