Güncelleme Tarihi:
Babacan yaptığı yazılı açıklamada, 17 Mayıs 2006 tarihi itibari ile bakanlığınca onay verilen Türkiye Müzakere Pozisyon Belgesi'nin Avrupa Komisyonu'na gönderilmesi aşamasında Avrupa Birliği Genel Sekreterliği'nde çalışan bazı görevlilerin, metne laiklikle ilgili bir cümle eklenmesini önerdiklerini kaydetti. Babacan, bu önerinin neden metinde yer almadığını ise şöyle açıkladı: “Ancak, kurum ve kuruluşlarımızdan gelen Pozisyon Belgesine ilişkin görüşlerin hiç birisinde bu şekilde bir öneri yer almamıştır.
Ayrıca, hem bütün kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerinin ve onaylarının alındığı metnin yeniden kurum ve kuruluşların ve Bakanlar Kurulu üyelerinin görüşlerine sunulacak olması hem de söz konusu önerinin Müzakere Pozisyon Belgesinin teknik içeriğiyle doğrudan ilişkili olmaması ve Hırvatistan'ın Müzakere Pozisyon Belgelerini bizden çok önce teslim etmiş olması gibi nedenlerle bu öneri dikkate alınmaksızın tüm kurum ve kuruluşlarca onaylanmış olan metin Avrupa Komisyonu'na gönderilmiştir.
Bilindiği gibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olup, bu nitelikler Anayasamızda açıkça yer almaktadır. AB tarafından da iyi bilinen bu husus tarama sürecinde hiçbir şekilde gündeme gelmemiştir.”
Babacan, bugünkü bazı basın ve yayın organlarında yer alan haberlerde geçen “Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından laiklikle ilgili ibarelerin Müzakere Pozisyon Belgesinden çıkarıldığı” şeklindeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığını bildirdi.
OLAYIN GELİŞİMİ
Babacan'ın verdiği bilgiye göre, eğitim ve kültür faslının tanıtıcı taramasının 26 Ekim 2005 tarihinde, ayrıntılı taramanın ise 16 Kasım 2005 tarihinde tamamlandı.
Taramalar sonucunda Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan taslak Tarama Sonu Raporunun “Mevcut Durum” bölümüne ilişkin görüşler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri de alınarak 31 Ocak 2006 tarihinde Avrupa Komisyonu'na intikal ettirildi.
Avrupa Komisyonu'nun herhangi bir açılış kriterine ihtiyaç olmaksızın Türkiye ile Eğitim ve Kültür Faslının fiili müzakerelerinin açılabileceğine ilişkin önerisi ile konu AB Konseyi'ne intikal etti ve bazı tartışmalar sonucunda Faslın fiili müzakeresinin başlayabileceğine ilişkin karar 26 Nisan 2006 tarihinde Dönem Başkanlığı tarafından AB nezdindeki daimi temsilciliğe gönderilerek, bu Fasılla ilgili Müzakere Pozisyon Belgesi talep edildi.
Bunun üzerine İzleme ve Yönlendirme Komitesinin kararı ile Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği uzmanları tarafından taslak bir Müzakere Pozisyon Belgesi hazırlandı.
Daha sonra hazırlanan Taslak Belge, İzleme ve Yönlendirme Komitesinin de onayıyla Dışişleri Bakanlığı'nın yazısı ile bu Faslın taramalarına katılan ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne açıldı.
Bu arada konuyla ilgili Sivil Toplum Kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki kuruluşlar ile meslek kuruluşlarına da konuya ilişkin görüşlerini iletmeleri için resmi yazı gönderildi. Görüş veren Sivil Toplum Kuruluşları ayrıca toplantıya çağrılarak konuyla ilgili görüşleri alındı.
Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Türkiye İş Kurumu, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'ndan gelen görüşler değerlendirilerek, Taslak Müzakere Pozisyon Belgesi revize edildi.
Revize edilen Taslak Belge, Avrupa Birliği Genel Sekreteri Büyükelçi Oğuz Demiralp'in başkanlığında Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurumu Başkanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı temsilcilerinin de bulunduğu toplantıda tekrar revize edildi.
Söz konusu Taslak Belge, İzleme ve Yönlendirme Komitesi'nde hiçbir değişiklik yapılmadan kabul edildikten sonra, Bakan Babacan tarafından başta Milli Eğitim Bakanı ile Kültür ve Turizm Bakanı olmak üzere konuyla ilgili diğer bakanlara gönderilerek onayları alındı.
Bakanlıkça onay verilen bu metin Türkiye Müzakere Pozisyon Belgesi olarak 24 Mayıs 2006 tarihinde Avrupa Komisyonuna iletildi.