B-11’in ağası ‘karaoğlan’

Güncelleme Tarihi:

B-11’in ağası ‘karaoğlan’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2014 01:42

CHP’nin, B-11 çocuk cezaevi raporundan: Çocuklar ‘karaoğlan’ denen plastik ve tahta cop ile dövülüyor, taciz, tecavüz olaylarının önü alınamıyor.

Haberin Devamı

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu Sözcüsü Candan Yüceer ile Bursa Milletvekili ve aynı komisyonun üyesi Sena Kaleli, tecavüz iddiasının yaşandığı, B-11 adı verilen, Adana Ceyhan M Tipi Cezaevi çocuk koğuşuna giderek incelemelerde bulundu. CHP’li milletvekilleri, buradaki sosyal hizmetler uzmanından tecavüze uğrayan F.O. hakkında bilgi alırken, diğer çocuk mahkumlar ve ceza infaz memurlarıyla da görüşerek bir rapor hazırladılar. Raporda, F.O. ve çocuk cezaevindeki diğer koşullar hakkında şu çarpıcı tespitler yer aldı:

TACİZ VE ŞİDDET

“F.O. 15 yaşında. Yoksul bir ailenin çocuğu. Okula gitmiyor. Uyuşturucu satmaktan 4 yıl ceza aldı. Olay koğuşta taciz ve şiddetle başladı. Koğuştaki 4 kişi darp edince, ‘Beni koğuştan alın’ talebinde bulundu. Talep kabul görmedi. Daha sonra tuvalette, koğuştaki arkadaşının tecavüzüne uğradı. Kameralara durumu işaretle anlatmaya çalışsa da idare herhangi bir önlem almadı. Koğuşta sürekli şiddet gördü. Son tecavüz olayından sonra bağırınca, şikâyetçi oldu ve tek kişilik hücreye konuldu. Burada iki hafta kadar kaldı. Ancak ne psikolojik ne de sosyal bir yardımda bulunuldu. Tecavüz olayı ortaya çıkınca tahliye oldu.”

KARAOĞLAN DAYAĞI

Milletvekilleri, cezaevindeki beş çocuktan da tutuklanma nedenlerini ve koşullarını dinledi. Uyuşturucudan yatan M.N.’nin anlattıkları komisyon üyelerini şoke etti. M.N., çocukların ‘karaoğlan’ adı verilen, plastik ve tahta bir cop ile dövüldüğünü belirtti. Raporda, bu konuda da şu tespitler yer aldı:

JİLET, KAYNAR SU

“Ülkemizde çocuklar için cezaevleri, ıslah mekânı olmaktan çıkmış, işkence mekânları haline gelmiştir. İşkence, dayak, tecavüz, tacizler asla kabul edilebilir değildir. Tahliye sonrası çocuklar suç işlemeye devam etmektedir. Çocuk tutukluluğuna bir an önce son verilmelidir. Çocuklar hızlı yargılanmalı, yargılamaları farklı olmalıdır. Cezaevi çalışanları açısından da en büyük sorun fazla mesai yapmaları ve yıpranma payı verilmemesidir. Yönetim ile mahkûmlar arasında kalan ceza infaz memurları kendilerine sürekli jilet atılmasından ve üzerlerine kaynar su dökülmesinden şikâyetçidirler.”

Günde iki saat sıcak su

Haberin Devamı

MİLLETVEKİLLERi raporda cezaevi ile ilgili olarak da şu tespitlere yer verdi: “Koğuşta kalan mahkûm sayısı 8 ile 20 arasında. 2 genç koğuşunda 7 kişi var. Aile hekimi 3 gün geliyor. Toplam 227 personelin hizmet verdiği cezaevinde, iki sosyal hizmet uzmanı, iki psikolog ve iki öğretmen bulunuyor. Günde 2 saat sıcak su veriliyor. 18 yaş altı çocuklar önce sosyal hizmet uzmanı ile görüşüp, sonra hekim kontrolünden geçiriliyor. Çocuk koğuşu B-11’de 5 mahkûm var. Çocuklardan üçü 17, ikisi 16 yaşında. İki katlı olan her koğuşun kendi havalandırması, banyo ve tuvaleti var. Alt katta tuvalet banyo ve mutfak, üst katta ranzalar bulunuyor. Kamera sadece alt katı izlemektedir. Bina çok eski.”



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!