Azerbaycan'da muhalif lideri beklerken gerginlik

Güncelleme Tarihi:

Azerbaycanda muhalif lideri beklerken gerginlik
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2005 11:24

Azerbaycan'ın önde gelen muhalefet partilerinden Azerbaycan Demokrat Partisi'nin (ADP) lideri Resul Guliyev'in bugün Bakü'ye dönecek olması nedeniyle, başkent Bakü'de gerginlik yaşanıyor.

Haberin Devamı

Havaalanı çevresinde dün akşamdan itibaren geniş güvenlik önlemleri alındığı, günün ilk saatlerinde havaalanına girmek isteyen ve çeşitli bölgelerden geldikleri tahmin edilen çok sayıda muhalefet yanlısı ile güvenlik güçleri arasında küçük çapta arbede yaşandığı öğrenildi.

Görgü tanıkları, polis ve göstericiler arasında “itiş kakış” yaşandığını, polislerin çevrede güvenlik önlemlerini artırdığını ve iç hat yolcu bileti olanların da alana alınmadığını söylediler.

60 MUHALİF GÖZALTINDA

Görevliler ve dış hat uçak bileti olanlar dışında hiç kimse havaalanı bölgesine alınmazken, yolcu ve görevliler anayoldan havaalanı binasına kadar 2-3 kilometrelik mesafeyi güvenlik güçlerinin refakatinde gidebiliyor.
Kent merkezinden havaalanı yolu güzergahındaki son metro istasyonu olan Azizbeyov'da da geniş güvenlik önlemleri dikkati çekiyor.

Haberin Devamı

Ülkenin önde gelen muhalefet partilerinin oluşturduğu Azatlık Bloku yetkilileri, yaptıkları açıklamada, dün ve bugün yaklaşık 60 muhalefet yanlısının gözaltına alındığını öne sürdüler. Yetkililer, Azatlık Bloku yanlılarının öğle saatlerinde Azizbeyov metrosu yakınında toplandığını ve Guliyev'i karşılamak üzere havaalanına doğru yürümeye başladıklarını belirterek, “Havaalanına gidiyoruz, nereye kadar gidebilirsek, oraya kadar gideceğiz” dediler.

İçişleri Bakanlığı ve Başsavcılık yetkilileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Guliyev'in dönmesi durumunda hemen tutuklanacağını ve hapse atılacağını duyurmuşlardı.
Yetkililer, Guliyev'in, zimmetine para geçirmek suçundan gıyabında hapis cezasına çarptırıldığını anımsatmışlardı.

GULİYEV

Resul Guliyev, 9 yıla yakın bir süredir ülke dışında olmasına rağmen Azerbaycan'daki siyasi hayatın önde gelen isimleri arasında yer aldı.  Ebulfez Elçibey döneminde Başbakan Yardımcılığı yaparken, Haydar Aliyev'in iktidara gelmesinden sonra Parlamento Başkanı olan Guliyev, Haydar Aliyev ile anlaşmazlığa düşmesi üzerine, 1993 yılında üstlendiği Parlamento Başkanlığı görevini, çıktığı bir yurtdışı gezisinden ülkeye dönmekten vazgeçtiği 1996 yılına kadar sürdürdü.

Haberin Devamı

Başsavcılık yetkilileri tarafından yapılan açıklamaya göre, 1990-1995 yılları arasında sırasıyla üstlendiği “Azerneftyağ” petrol rafinerisinin Genel Direktörlüğü, Devlet petrol şirketi SOCAR'ın Başkan Yardımcılığı ve Parlamento Başkanlığı döneminde petrol ürünlerinin üretim ve ihracatından sorumlu olan Guliyev, bu sürede 107 milyon doları zimmetine geçirdi.

Yasanın “çoklu miktarda devlet malını talan etme”, “görevini kötüye kullanma” ve “yetkilerini aşma” gibi maddelerinden hakkında dava açılan Guliyev, Sebail Bölge Mahkemesi'nin 2000 yılında verdiği kararla gıyabında hapis cezası aldı.

Guliyev'in 6 Kasım 2005 tarihinde yapılacak parlamento seçimleri için adaylığı Merkezi Seçim Komisyonu tarafından kabul edildi, ancak Başsavcılık, milletvekili adayları için geçerli olan dokunulmazlığı, hakkındaki hapis cezasını gerekçe göstererek kaldırdı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!