Azdavay Barbie'ye rakip olacak

Güncelleme Tarihi:

Azdavay Barbieye rakip olacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2009 11:06

KASTAMONU'nun Azdavay İlçesi'nde yöresel kıyafetlerle süslenerek üretilen ve kız çocuklarının beğeniyle sevdiği Azdavay bebek, Barbie'ye rakip olarak gösteriliyor.

Dünya Folklor Literatürü’ne ‘Folklorik Kıyafet’ olarak giren Kastamonu'nun Azdavay İlçesi'nde kadınların günlük hayatta giydikleri elbiseler, yörede üretilen ’Azdavay Bebek’e ilham kaynağı oldu.

Dünyada sadece Kastamonu’nun Azdavay başta olmak üzere Pınarbaşı ve Şenpazar'ın ilçelerinin bazı bölgelerinde giyilen yöresel kıyafetler, geçen yıllarda Dünya Folklor Literatürü'nde ‘Folklorik Kıyafet’ olarak yerini aldı. Yörede yaşayan kadınların günlük hayatta giydiği kıyafetleri yaşatmak amacıyla yaklaşık 25 yıl önce yapımına başlanan Azdavay bebek, dünyanın önde gelen oyuncağı olan Barbie Bebek'e rakip olarak gösterilmeye başlandı. İlçedeki kadınların evlerinde oluşturdukları mini atölyelerde yapılan Azdavay bebekler, günümüz çocuklarının gözdesi oldu. Önlük, yelek, entari, kuşak, delme, tekke ve yazmadan oluşan yöresel kıyafetle giydirilen bebekler, ilçenin hem ekonomisine hem de turizmine hizmet ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan'ın geçen yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında ülkemize gelen dünya çocuklarına Azdavay ve Pınarbaşı’nda üretilen yöresel bebekleri hediye etti. Yöresel kıyafetin yaşatılması için yaklaşık 25 yıl önce kaymakamlık ve belediye başkanlığının desteğiyle üretimine başlanan Azdavay bebekler, ilçeye gelenlerin turistlerin ilgisini çekiyor. Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek, ilçede yaklaşık 40 ailenin yöresel kıyafetli Azadvay bebek ürettiğini belirterek, şöyle dedi:

“Folklorik kıyafetle Azdavay bebek yapıyoruz. İlçede 30-40 aile Azdavay bebek üretimi yapıyor. Belediye olarak tanıtım ve pazarlanması konusunda destek veriyoruz. Özellikle bu folklorik bebekler kıyafetin yaşatılması açısından büyük destek oluyor. Aynı zamanda yöresel kıyafetimizin üretildiği tezgahlarda üretiliyor. Bu tezgahların da yaşatılması, aynı zamanda fazla üretilenlerin pazarlanması noktasına destek vererek sürekli olarak yaşatılmasını sağlıyoruz. Kaymakamlık ve belediye olarak Azdavay bebeklerinin üretimine destek veriyoruz. Yurt dışından, Avrupa ve Orta Asya ülkelerinden Azdavay bebekleriyle ilgili çeşitli siparişler alıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!