Az geliÅŸmiÅŸ ülke sayısı artıyor

Güncelleme Tarihi:

Az gelişmiş ülke sayısı artıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 09, 2011 00:00

Nepal Başbakanı Jhala Nath Khanal, şimdiye dek sadece 3 ülkenin en az gelişmiş ülke statüsünden çıkabildiğine işaret ederek, bunun uluslararası toplumun gurur duyacağı bir başarı olmadığını söyledi.

Haberin Devamı

Ä°stanbul'da yapılan 4. BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) En Az GeliÅŸmiÅŸ ÃœlkelerÂ(EAGÃœ) Konferansı çerçevesinde düzenlenen Sivil Toplum Forumu'nun Ä°stanbul Kongre Merkezi'ndeki açılışında konuÅŸan Khanal, sivil toplum organizasyonlarının sayısında son yıllarda büyük bir büyüme olduÄŸunu belirterek, "Bu da ÅŸunu gösteriyoruz ki bizim için çoklu paydaÅŸ katılımı ÅŸart" dedi.

 

FakirliÄŸi yok etmek, yönetiÅŸim, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi, çevre, insani geliÅŸim,Âcinsiyet konuları ilgili problemlere eÄŸilen canlı bir sivil toplumunun adaletli,Âherkesi kucaklayan, istikrarlı ve zengin bir toplumun oluÅŸmasında çok önemli olduÄŸunu belirten Khanal, Ä°stanbul'da düzenlenen Sivil Toplum Forumu'nun gelecek 10 yıl içinde izlenecek programı ortaya çıkarmada önemli bir rol oynadığını kaydetti.

Haberin Devamı

 

AZ GELÄ°ÅžMÄ°Åž ÃœLKE SAYISI ARTTI

"En az gelişmiş ülkeleri kategorize etmeye başladığımız zaman sayıları 25 tane idi. 30 yıl sonra 2 misline çıktı, 48 oldu. Sadece 3 ülke şimdiye dek EAGÜ statüsünden çıkabildi. Bu tabii ki uluslararası toplumun gurur duyacağı bir başarı değil" diye konuşan Khanal, bu ülkelerin açlık, yetersiz fiziksel ve kurumsal altyapı gibi sorunlarının olduğunu belirtti.

 

Bugün en büyük uçurumun EAGÜ ve dünyanın geri kalanı arasında olduğuna işaret eden Khanal, bunun ne ahlaki olarak arzu edilen ne de ekonomik olarak sürdürülebilir bir şey olduğunu dile getirdi.

 

Khanal, bu durumun sürekli istikrarsızlık ve eşitsizlik getirdiğini ifade ederek, "Onun için uluslararası toplum yeni destek tedbirleri almalı, hem geleneksek hem yeni zorluklarla başa çıkmalı. Her zaman yaptığımız gibi yapmak bu karmaşık problemleri çözmek için çözüm getirmeyecek. Yeterli düzeyde girişimler olmalı, bunlar hızlı bir şekilde EAGÜ'lerin sosyo-ekonomik seviyesini geliştirmekle ilgili olmalı" diye konuştu.

Haberin Devamı

 

Bu anlamda STK'ların yapıcı rolleri olduğunu belirten Khanal, şunları kaydetti:

 

"Nepal'de, kendi ülkemde modern demokratik döneme geçişi değişimin güçleri ile el ele vererek ve barışçıl bir halk hareketi yaparak başardık 5 yıl önce. Sivil toplumla çalışmaya devam ediyoruz. Artık demokratik olarak seçilen bir meclisimiz var. Çok geniş bir tabanı var ve herkesi kucaklıyoruz. Biz bu barış sürecini devam ettirmeye kararlıyız. Demokratik bir anayasa ile kurumsallaştırıp iyi bir cumhuriyet düzenine geçmeye kararlıyız. Artık EAGÜ'lerin olmadığı bir dünya diliyorum."

    Â   

YERYÜZÜ DOKTORLARI DERNEĞİ BAŞKANI KARAMAN

Forumun Türkiye'deki organizasyonunu koordine eden sivil toplum kuruluÅŸu Yeryüzü Doktorları DerneÄŸinin Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Prof. Dr. Ä°hsan Karaman da EAGÃœ'lerin olmadığı bir dünyanın uzak bir hayal olmadığını, bunun adalet, barış,Âinsan hakları ve gerçek demokrasi anlamına geldiÄŸini söyledi.

Haberin Devamı

 

Dünya nüfusunun yüzde 12'sinin her gece aç yattığını kaydeden Karaman,Âşöyle konuÅŸtu:

 

"Bugün bir ÅŸey yapabiliriz. Dünyanın daha ÅŸanssız olanlarına ellerimizi birleÅŸtirelim ve küresel vicdanın sesini Ä°stanbul'dan bütün dünyaya duyuralım.ÂÄ°nsanlığın paylaşılan deÄŸerlerine önem verelim. Güneyde kendi kaderine bırakılmış insanlara yardımcı olalım. Ä°ÅŸbirliÄŸi yapalım, eÅŸit ve sürdürülebilir bir geliÅŸme modeli oluÅŸturalım. Kararları beraber verelim ve bu haksız düzeni deÄŸiÅŸtirelim.

 

Karaman, konferansın adalete, özgürlüğe, demokrasiye ve katılıma dayanan bir gelişme modeli olmasını diledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!