Güncelleme Tarihi:
Durak’ın 16 ay önce İçişleri Bakanlığı’nca görevden alınmasının ardından, müfettişler, belediyede inceleme yaptı. Hazırlanan raporda, Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı’nca, 8 Şubat 2005 ile 22 Mart 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilen park ve bahçelerle ilgili mal ve hizmet alımı ihalesinde, 'doğrudan adrese teslim ihaleler' yapılmak suretiyle mevzuata aykırı davranıldığı ve ihaleye fesat karıştırıldığı iddia edildi. İfadelerinin ardından adliyeye sevk edilenlerden Adana Büyükşehir Belediyesi Eski Genel Sekreteri Hasan Gülşen, Park Bahçeler Müdürü Sabahattin Karabulut ve Fen İşleri Müdürü Nermin Akray nöbetçi mahkeme tarafından tutuklandı.
36 YILA KADAR HAPİSLERİ İSTENİYOR
Soruşturmasını tamamlayan Cumhuriyet Savcısı, konuyla ilgili iddianame hazırladı. Adana 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede, Aytaç Durak, Hasan Gülşen, Nermin Akray ve Özlem Hilal hakkında ’ihaleye fesat karıştırmak’ suçundan TCK’nın 235/1 Maddesi’ne göre 3’er kez olmak üzere 36’şar yıla kadar, Sebahattin Karabulut, Selçuk Özkök, Hami Önder Gündüz ve Erkan Arıkan hakkında ise 2’şer kez olmak üzere 24’er yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 29 sanık hakkında da 12’şer yıla kadar hapis cezası talep edildi.
ADRESE TESLİM İHALELER
İddianamede, bilirkişi raporları, tespitler ve 10 başlık altında belirtilen delillere göre, söz konusu ihalelerin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun emredici hükümlerine aykırı olarak ihaleyi kazanacak şirket veya kişi önceden belirlendiğinden 'adrese teslim ihaleler' olduğu ifadesine yer verildi.
Yaklaşık 4 milyon lira değerindeki hizmet ve mal alımının 7 parçaya kadar bölünerek, 'ihaleye davet edilecek firmaların kurumda farklı konularda iş yapan firmalardan veya pasif durumda olup ihaleye davet yazısının akıbeti hakkında araştırma yapmayacak firmalardan veya anlaşmalı olarak ihaleye katılmayacak firmalardan seçildiği' belirtilen iddianamede şöyle denildi:
"İhaleye katılmak için davetiye hazırlanan firmalara ihaleye davet yazısının iletilmediği, firma ile alakası olmayan kişiler veya ihaleyi kazanması gereken şirket yetkililerine tebligatlar yapıldığı.
İhale kararlarının, ihale komisyonu daha toplanmadan verildiği, ihale dokümanlarının bilahare kontrol edildiği ve eksiklerin giderildiği.
"GÖZ YUMMUŞLAR"
İhale komisyon üyeleri ve idare yetkililerinin görevin gerektirdiği hiyerarşik karar mekanizması içerisinde, topluca ve sürekli olarak ihaleye fesat karıştırılarak kanunun emrettiği rekabet ortamı, güven ve saydamlığın sağlanmadan alım yapılarak kurumun zarara uğratıldığı, kurum çalışanlarının 'adrese teslim' ihalelerden bilgi sahibi olmalarına rağmen şikayette bulunmayarak hukuksuzluğa göz yumdukları.
Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görevli olan şüpheli Aytaç Durak’ın sözlü talimatları ile ihalelerin parçalara bölünerek onun belirlediği şirketlere ve özellikle Peyzaj Sanatları şirketine verilmesi nedeniyle bütün olaylardan Aytaç Durak’ın da sorumlu olduğu ve talimatların başkanlık makamından alındığı anlaşıldı."
TUNCEL TANIK
33 sayfalık iddianamede, daha sonradan 'yasa dışı yapılanma içine girerek çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, bu kapsamda adam kaçırmak, haraç almak, aralarında sorun olan kişilere aracılık yaparak menfaat sağlamak' iddialarıyla 25 Haziran’da tutuklanan meclis üyesi Mustafa Tuncel’in geçmiş tarihli ifadelerine dayanılarak bu soruşturmanın başladığı da belirtiliyor.
Aralarında Mustafa Tuncel’in de bulunduğu 10 kişinin tutuklandığı iddiayla ilgili soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.
KİMLER VAR?
Diğer sanıkların isimleri şöyle: Fırat Atılgan, Tijen Özünal, Cem Hamurişçi, Ali Örücü, Turgut Hayta, Ramazan Tutur, Sabri Zopcuk, Ömer Bünyamin Yıldız, İsa Emin Angın, Hakan Bülent Yardımcı, Mehmet Kemal Sak, Rıfat Yılmaz, Cüneyit Terkuran, Ahmet Sürmeli, Neslihan Çürük, Aydın Görez, Cumali Savaş, Burhan Aşan, Tahire Alp, Oktay Karakuş, İbrahim Murat Gündüz, Burcu Tuzcu, Osman Uzun, Halil Öderoldu, Salih Tamer Tamtürk, Ali Taner Kozanoğlu, Gökhan Demirbilek ve Volkan Kaynar.