Ayşe Üsteğmen operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Ayşe Üsteğmen operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 27, 2006 00:00

22 Mayıs’taki it dalaşında uçağı Yunan F-16’sıyla çarpıştığı için denize atlayan ve Panama bandıralı şilebe çıkan Türk Pilot Yüzbaşı Özdemir’in kurtarılmasının altından bir kadın kahraman çıktı: PİLOT ÜSTEĞMEN AYŞE AYNA. Ayşe Üsteğmen, aksiyon filmlerini andıran bir operasyonla Yüzbaşı Özdemir’i, Yunan askerlerinin elinden alıp, yurda getirdi.

35 GÜNDÜR gizli kalan kurtarma operasyonunu Hürriyet açıklıyor. 22 Mayıs günü Yunan F-16’sı ile çarpıştıktan sonra denize atlayan Türk Pilot Yüzbaşı Halil İbrahim Özdemir’in Panama bandıralı şilebe çıkan Yunan askerlerinin arasından kurtarılması serüven filmlerini aratmayacak bir kurtarma operasyonuna sahne oldu. Bugüne değin gizli kalan operasyon, 22 Mayıs günü bir Yunan F-16’sının, Pilot Yüzbaşı Özdemir’in F-16’sına çarpmasıyla başladı. İki uçak birden Rodos Adası’nın güneyindeki Kerpe Adası’nın 35 mil doğusunda Akdeniz’in serin sularına gömülürken, Yüzbaşı Özdemir, paraşütüyle atlayarak kurtulmayı başardı. Ardından Panama bandralı Gas Country adlı gemi tarafından denizden alındı.

8 DAKİKA SONRA
/images/100/0x0/55eae3a8f018fbb8f89d346d


Aynı dakikalarda da Dalaman ve Menderes havaalanlarından bir helikopter ve bir uçak da arama kurtarma için havalandı. Türk arama kurtarma timi, Yüzbaşı Özdemir’in Panama bandıralı gemide olduğunu havadayken öğrendi. Puma Cougar helikopteri kadın Pilot Üsteğmen Ayşe Ayna, CN-235 tipi Casa uçağı ise Pilot Yüzbaşı Sami Özay kullanıyordu. F-16’nın düştüğünün bildirilmesinden tam 8 dakika sonra olay yerine doğru havalanmışlardı. Casa uçağındaki Yüzbaşı Özay korumayı üstlenecek, helikopterdeki Üsteğmen Ayna da yüzbaşıyı gemiden alıp Dalaman’daki üsse getirecekti.

YAKIT AZALIYORDU

Bir helikopter ve uçaktan oluşan Türk arama kurtarma timinin işi hiç de kolay değildi. Bir yandan da helikopter ile uçağın yakıtı da giderek azalıyordu. Yüzbaşıyı alıp geri dönmek için önlerinde dakikalarla ifade edilebilecek çok kısa bir süre vardı. Geminin de LPG yüklü olması nedeniyle bir çarpışma durumunda büyük bir felaket doğabilecekti. Bu nedenle çok da dikkatli olmaları gerekiyordu.

İMKANSIZI BAŞARDI
/images/100/0x0/55eae3a8f018fbb8f89d346f


2 Cougar helikopter bir süre karşılıklı olarak havada asılı durdu. Üsteğmen Ayna manevra için uygun ortam arıyor, Yunan pilot buna izin vermemek için dikkatle bekliyordu. Herşey birden bire oldu. Gemi etrafında daireler çizen UH-1H Yunan helikopteri Türk ve Yunan Cougar helikopterlerinin arasından geçerken, Casa uçağını kullanan Türk Pilot Özay harekete geçti. Yüzbaşı Özay, uçağıyla daireler çizen UH-1H Yunan helikopterinin arkasına takıldı. Bu sırada Yunan Cougar’ının çok yakınından geçtiği için bu helikopter sarsıldı ve pozisyon hakimiyetini kaybetti. UH-1H Yunan helikopteri de Türk Casa uçağının sert manevrası nedeniyle müdahale edemeyecek duruma geldi. Bu fırsatı değerlendiren Türk Cougar’ındaki Üsteğmen Ayna, Yunan helikopterin sol arka tarafına, kuyruk pervanesinin olduğu yere doğru hamle yaptı. Yunan pilot bu manevraya karşılık veremeyince arkasına dolanan Türk helikoptere gemi üzerinde yer kaptırmış oldu. Üsteğmen Ayna imkansız gibi görünen bir işi başarmıştı.

MASAYA OTURALIM

Hemen çelik halatı aşağı sarkıttı ve arama kurtarma personeli olan bir Türk astsubayı aşağıdaki Yunan SAT komandolarının engelleme çabalarına rağmen gemiye indirdi. Gemide artık 4’ü silahlı 6 Yunanlıya karşılık, silahsız 2 Türk subayı vardı. Panama gemisinin kaptanı, iki tarafa toplantı salonunda masaya oturmayı teklif etti. Bu teklifi iki taraf da kabul etti. Türk astsubay, kaptan ve Yunan komandolarla toplantı salonuna gitmek üzere güverteden ayrılırken, iki Yunan SAT komandosu Türk Yüzbaşı Özdemir’in başında bekliyordu. Türk astsubay, toplantı sırasında İngilizcesinin yeterli olmadığı mazeretini kullandı.

ASTSUBAYIN KÜÇÜK YALANI
/images/100/0x0/55eae3a8f018fbb8f89d3471


"Siz biraz bekleyin. Konuşulanları anlamıyorum, pilotu çağırayım o tercüme yapsın" diyerek yukarıya güverteye çıktı. Yukarıya çıkan astsubay, Yunan komandolara "Anlaşmaya vardık, yüzbaşı gidiyor" dedi. Bu sözlere inanmayan Yunan komandolar, "Bizim haberimiz yok" diye itiraz ettiler. Türk astsubay, buna rağmen "Helikopterin benzini bitiyor. Siz aşağıya sorarken ben hazırlıkları tamamlarım. Zaman kaybetmeyelim" diyerek, helikopterden sarkan hamutu Yüzbaşı Özdemir’in kollarından geçirdi ve bir anda yukarıya "Çek" mesajı gönderdi. Yüzbaşı Özay’ın ayaklarının yerden kesildiğini fark eden Yunan komandolar, kandırıldıklarını anladıklarında geç kalmışlardı.

BAKAKALDILAR

Türk pilotu elden kaçıran Yunan komandolar, ellerini silahlarına atarak Türk astsubaya yöneldiler. Türk astsubay "Pilotu unutun. İstiyorsanız elinizde ben varım" diye konuşmayı uzatarak helikoptere uzaklaşması için zaman kazandırdı. Bu sırada toplantı salonundan koşarak güverteye çıkan diğer Yunan komandolar da yapacak bir şey kalmadığını gördüler. Yunan komandolar da durumu kabullenince gerilim yüklü dakikalar sona erdi. Türk astsubay ile Yunanlı komandolar Panama bandıralı gemiyi terk ettiler.

Ablukadaydı

20 dakikalık bir uçuştan sonra hedefe ulaşan Türk pilotlar, geminin Yunanlılar tarafından ablukaya alındığını gördüler. Bir hücumbot gemiye yanaşmış beklerken, Cougar tipi bir Yunan helikopteri geminin üzerinde bekliyordu. Bir UH-1H tipi Yunan helikopteri ile C-130 tipi bir Yunan uçağı da yaklaşmayı engellemek amacıyla geminin üzerinde daireler çiziyorlardı. 4 Yunan SAT komandosu ile silahsız olan iki Yunan arama kurtarma personeli de gemiye çıkmış, Türk yüzbaşıyı hücumbota almaya çalışıyordu. 4 Yunan SAT komandosu tepeden tırnağa silahlıydı.

Halk akın etmişti

Pilot Kıdemli Üsteğmen Halil İbrahim Özdemir, Pilot Üsteğmen Ayşe Ayna’nın kullandığı Puma Cougar helikopterle Muğla’nın Fethiye İlçesi’ne getirildi. Yaralı pilot hemen hastaneye kaldırılıp beyin cerrahi servisinde tedaviye alınırken, kendisini taşıyan helikopter, meraklıların akınına uğradı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!