A.A.
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2008 10:40
GAP'a yatırım çekecek GAP Kalkınma Platformu'na seçilen ilk iş kadını olan Aynur Bektaş, adı “intihar ve töre cinayetleri” ile anılan Güneydoğu kadınını iş sahibi yapacak.
Hey Tekstil'in sahibi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Kadın Girişimci Kurulu Başkanı olan Aynur Bektaş, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren'in de aday göstermesi üzerine, Güneydoğu Kalkınma Platformu üyesi seçildi.
“Anadolu'da yatırım atağı” başlatan Bektaş, İstanbul'daki fabrikalarının yanı sıra Çankırı, Nevşehir, Kastamonu ve Batman'da kurduğu tekstil fabrikalarında yüzlerce kadını çalıştırıyor.
Aynur Bektaş, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği başkanlığı döneminde “Anadolu'da İş, Aş ve Barış” gezileri gerçekleştirdiklerini, başkanlık döneminden sonra da Anadolu'da yatırımlarını sürdürdüğünü vurguladı.
Bektaş, “Belediye başkanları, valiler ve seçilmişlerin kendi bölgeleri için çok iyi çalışmadıklarını düşünüyorum. Bu yörelerden seçiliyorlar ve oraları temsil için Meclis'e gönderiliyorlar. Seçilmişlerin, yatırım çekmede çok gayretli olduklarını görmüyorum” dedi.
“BATMAN FABRİKASININ TEMELİ ATILDI”Güneydoğu bölgesi için devlet, siyasetçi ve özel sektörün bir araya gelmek zorunda olduğunu vurgulayan Bektaş, şöyle konuştu:
“Buna inanarak bir çağrıda bulundum; işçisi olan bize
haber versin, oraya yatırıma hazırım dedim. Kastamonu'dan Tosya Belediye Başkanı davet etti; orada açtığımız fabrikada 300 kişiyi istihdam ediyoruz. Batman Valisi de yer gösterdi, şu anda Batman'da atölyede 150 işçi çalışıyor, bu ayın sonunda 250'ye çıkacak. İlk etapta 6 milyon dolarlık yatırım yapacağım fabrikanın da temeli atıldı, fabrikada 1000 kişi çalışacak.”
Siirt'te toplana GAP Kalkınma Platformu'na katıldığını, platformda neden kadın üye olmadığını sorduğunu aktaran Bektaş, “GAP İdaresi Başkanı, bu konuda çok hassas davrandı. Devlet Bakanı Nazım Erken de beni işaret etti. Anadolu'daki yatırımların ve kadınlar için yaptığım projeler seçilmemde etkili oldu. Bu, çok önemli bir görev' diye konuştu.
“15 BİN KADIN, ORGANİK TARIM ÖĞRENECEK”Türkiye'de girişimci kadın sayısının çalışan kadın sayısına oranının yüzde 1,2 ve bu sayının 72 bin olduğuna işaret eden Bektaş, şöyle dedi:
“Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da bırakın girişimciliği, kadının çalışabileceği alan yok. Töre cinayetleri ve intiharlarla anılıyorlar. Öncelikle kadınları evden çıkarıp çalışma hayatına sokmalı sonra girişimci yapmalı. Kadını iş sahibi yapacak sektörler ise tarım ve tekstil.”
TOBB Kadın Girişimci Kurulu'nun, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde kadınlara yönelik çok güzel projeler hazırladığını belirten Bektaş, AB fonlarından yararlanarak 15 bin kadına organik tarım eğitimi vereceklerini, organize sanayi bölgelerinde açılacak yerlerde iş öğreteceklerini söyledi.
Aynur Bektaş, “koçluk” sistemi getireceklerini ifade ederek, “Kadın hem ektiği biçtiği yerin sahibi olacak hem de gelirini alacak. Örneğin kadın bir pamuk topladığı zaman 2,5 ayda eline 900 YTL geçiyor ama koçluk sisteminde 5 bin YTL kazanacak” dedi.
Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüyle; mikro kredi ve diğer kuruluşların verdiği krediler hakkında bilgilendirme çalışma yürüttüklerini anlatan Bektaş, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezinin organize ettiği Dubai'deki “Uluslararası Orta doğu Mobilya, Dekorasyon ve Mağaza Donanımları Fuarı”nda kendilerine bedava stant verildiğini, kadınların el işi ürünleri sergileyeceğini kaydetti.
“KADIN ÇALIŞMA ORANI YÜZDE 80'NE ÇIKTI”
Bektaş, kadınları toplu olarak iş sahibi yapacak projelere imza atmak istediğini ifade ederek, şöyle devam etti:
“Sadece eğitim yetmiyor, para kazandırmamız lazım. Batman'da yapacağım fabrikada kafeterya yaptırıyoruz; Batmanlı kadınlara bir kooperatif kurdurup buranın işletmesini vereceğiz. Bu, diğer iş yerlerine de örnek olacak. Batman'da küçük bir ışık yaktım, arkasından güzel şeyler oluyor. Örneğin bizden sonra Belçikalı bir firma orada yatırım için anlaştı.
Artık, kadınların adı töre cinayetleri, intihar olaylarıyla anılmayacak. Kadınlar, bölgenin kalkınmasında önemli rol üstlenecek. Biz, AB'ye bu kadınlarla gireceğiz. Onların yetiştirdiği çocuklar, onların ekonomik bağımsızlıkları, bu bölgedeki refah ve kadın bilinciyle AB'ye gireceğiz.”
Batman'da şu anda kadın çalışma oranının yüzde 80 olduğuna dikkati çeken Bektaş, “Batman'daki atölyede çalışan sayımızı 250'ye çıkaracağız; 4 bin kişi başvurdu. (Anadolu'da kadın çalıştırılmaz, kocası müsaade etmiyor) derler, böyle bir şey yok. Kadın çalışmak istiyor, kocası çalıştırmak istiyor. Şu an bizde kadının birisi çalışıyor, kocası evde çocuklara bakıyor. Yeni eleman alırken kadınlara ağırlık vereceğiz “ dedi.