Güncelleme Tarihi:
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya MİT TIR’ları haberleri nedeniyle 92 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakılan ve haklarında ağırlaştırmış müebbet hapis cezası istenen gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül katıldı.
Duruşma öncesi Çağlayan’daki Adalet Sarayı önünde açıklama yapan Dündar özetle şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanı ve MİT müdahil olarak duruşmaya katılacaklar. Burada oturma düzeninde bir yanlışlık var. Cumhurbaşkanı ve MİT Müsteşarlığı’na karşı gazeteciler, biz aslında burada sorgulayan tarafta olmalıydık. Burada yargılanan gazeteciliktir. Cumhurbaşkanı Anayasa’yı tanımadığını, Anayasa Mahkemesi’nin kararına uymayacağını söyledi. Biz yasaları, anayasayı tanıyoruz. O anayasa, bu Anayasa Mahkemesi kararı ve bu yasalar bizi beraata götürecek. Tarihte her zaman kazandık, yine kazanacağız.” Erdem Gül ise “Gazetecilik faaliyeti de suç olmadığına göre bu yargılamayı reddediyoruz. Bu davanın düşmesi gerekiyor” diye konuştu.
MİLLETVEKİLLERİNE RET KARARI
İlk oturumunda, ‘kapalı’ yapılmasına karar verilen duruşmada CHP’li ve HDP’li milletvekilleri davaya katılma, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun CHP’li 4 üyesi davaya gözlemci olarak katılma talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, milletvekillerinin davaya katılma talebini “Hükümet üyeleri olmamaları yasama üyeleri olmaları gerekçesi’ ile reddetti. CHP’li vekillerin gözlemci olma istemi de kabul edilmedi.yurtdışı yasağına devamBabasıyla birlikte sabah saatlerinde adliyeye gelen Can Dündar’ın oğlu Ege Dündar salona alınmadı. Dündar’ın avukatlarının talebiyle, mahkeme heyeti Ege Dündar’ın da duruşma salonuna alınmasına karar verdi. Dündar’ın eşi Dilek Dündar ile Erdem Gül’ün eşi Aslı Gül ve Can Dündar’ın annesi Öznur Dündar da duruşmayı izledi. ‘Kapalı’ devam eden duruşmada Can Dündar ve Erdem Gül savunmalarını yaptı. Savcı esas hakkındaki görüşünü açıklarken tutuklama talebinde bulunmadı. Duruşmaya verilen kısa aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, Dündar ve Gül’ün yurtdışına çıkış yasağının kaldırılması yönündeki taleplerini reddetti. Duruşma 22 Nisan tarihine ertelendi.
MUHABİRE DARP İDDİASI
ADLİYE koridorundaki izdiham sırasında çıkan bir tartışma üzerine Cumhuriyet Gazetesi yazarı Murat Sabuncu’nun gazetecilerin üzerine doğru yumruk savurduğu ve yumruğun Sabah Gazetesi adliye muhabiri Dilek Yaman’ın omzuna isabet ettiği öne sürüldü. Murat Sabuncu ise “Bırakın bir kadına yumruk atmayı el kaldırır mıyım? 300 - 400 kişilik bir yerden bahsediyoruz. Herkesin orada olduğu. Avukatlar izleyicilerin dışında güvenlik var, polisler var orada” diyerek iddiayı reddetti. Olay yerindeki bazı kişiler de Sabuncu’nun tartışmayı ayırmak için araya girdiğini, yumruk atmadığını söyledi.
‘SAVCIYA ŞANS DİLİYORUM’
CAN Dündar ve Erdem Gül’e destek vermek için çok sayıda CHP ve HDP’li milletvekili adliyeye geldi. TIR görüntülerini Dündar’a verdiği öne sürülen CHP Milletvekili Enis Berberoğlu, “Gazetelerden muttali oldum ki; savcı, hakkımda casusluk fezlekesi hazırlıyormuş. Kendisini tebrik ediyorum. Hayata hakikaten casus olarak başladım ben. Aldığım haberleri basmaya başladıktan sonra işler kesat gitti ve casusluğu bıraktım. Şaka bir yana, casus olmadığımı ispatlamakta çok kolay yol alacağıma inanıyorum. Ama savcı kendisinin savcı olduğunu nasıl anlatacak? Gerçekten kendisine şans diliyorum. Bir yardıma ihtiyacı olursa da buralardayım” dedi.
500 AVUKAT SAVUNDU
Duruşmanın yapılacağı 14. Ağır Ceza Mahkemesi salonunun bulunduğu koridor bariyerle kapatıldı. Koridorda özel güvenlik görevlilerinin yanı sıra, sivil ve güvenlik şube polisleri de önlem aldı. Saat 10.00’da başlayan duruşma için gelen avukatlar bariyeri geçerek duruşma salonuna girmek istedi. Ancak güvenlik görevlileri sadece 77 kişilik listede isimleri olanların içeriye alınacağını söyledi. Avukatlar buna itiraz etti. Mahkeme heyeti ile yapılan görüşmenin ardından yetki belgesi sunan yaklaşık 500 avukatın duruşma salonuna alınmasına karar verildi. Avukatlar alfabetik sıraya göre salona alındı.