Güncelleme Tarihi:
Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilıca Barajı için sivil toplum örgütleri ve yöre halkı karşı karşıya. Bu cepheleşmeyi DSİ'nin yaptırdığı bir anket ortaya koydu. Halk barajla gelecek işi ve suyu istiyor, sivil toplumu oluşturan aydınlar ise tarihi korumak.
GÜNEYDOĞU Anadolu'da, henüz Türkiye gündemine gelmeyen çok ilginç bir tartışma yaşanıyor. GAP kapsamında Dicle Nehri üzerinde yapılması planlanan Ilısu Barajı, bölgedeki halkla, aydınlar arasında farklı bir tartışma başlattı.
Türkiye'nin aynı zamanda Ortadoğu'daki su politikasının güçlü bir aracı olması planlanan Ilısu Barajı, onbinlerce yıllık geçmişi bulunan Hasankeyf Antik Kenti'ni sular altında bırakacak. Ancak baraj, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ekonomik ve sosyal yönden kalkınmasına büyük katkı sağlayacak.
Bölgenin avukat, doktor, mimar ve gazeteci gibi aydınlarıyla, sıradan yoksul vatandaşları arasındaki beklenti farkı da işte burada ortaya çıktı.
HANGİSİ DAHA ÖNEMLİ?
Diyarbakır Barosu, Mimarlar Odası, İnsan Hakları Derneği ile Batman'daki yerel gazeteler, ‘‘Hasankeyf'teki Kürt kültürel varlıkları su altında kalacak’’ gerekçesiyle barajın yapılmasına karşı çıkıyor.
Bu kuruluşlara göre Hasankeyf Antik Kenti, her yıl en az 2.5 milyon turisti bölgeye çekebilir. Ancak bölge aydınları, bu turizm planını konuşurken, bu kadar yüksek sayıdaki turisti nasıl barındıracaklarını henüz bulabilmiş değiller. Diyarbakır'daki sivil toplum kuruluşları Mimarlar Odası öncülüğünde, baraj projesini iptal ettirmek için Bölge İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Bölgenin aydınları, ‘‘Binlerce yıllık kültürel varlık, ömrü 80 yıl olan bir baraja kurban edilemez’’ görüşünü savunuyor.
DSİ'NİN ANKETİ
Devlet Su İşleri, başta Hasankeyf halkı olmak üzere barajdan fiilen etkilenecek olan Batman ve çevresindeki vatandaşlara bir anket uyguladı. Ankette, sıradan vatandaşlara ‘‘İş istiyor musunuz?’’, ‘‘Kamulaştırma olsun mu?’’, ‘‘Ilısu Barajı yapılsın mı?’’ gibi sorular yöneltildi.
Sonuçta barajdan doğrudan etkilenecek olan sıradan vatandaşların, ‘‘Hem iş, hem kamulaştırma karşılığı nakit para, hem de barajı’’ istedikleri ortaya çıktı.
Bölgedeki kaymakam, vali, asker ve yüksek bürokrat gibi kamu görevlileri, bölgede aydınların tezine karşı bu anketle yanıt veriyor. Aydınlar ise anketteki soruların yönlendirici ve halkın ‘‘fakirlik duygularını istismar edici’’ olduğunu savunuyor.
Baraj yapılırsa
Hasankeyf, sular altında kalacak. Ancak buna karşın baraj inşaatı yaklaşık 10 yıl süreyle bölgede 6 bin gence iş olanağı getirecek. Bölge elektriğe, susuz topraklar da suya kavuşacak. Batman ve çevresinin iklimi değişecek. Aşiretlerin egemenliği altındaki yoksul vatandaşlar, kamulaştırma sayesinde çorak ve verimsiz arazilerini nakit paraya çevirecek. Yıkık-dökük evlerinden kurtulup, devletin kendileri için yapacağı yeni modern konutlara kavuşacaklar.