Güncelleme Tarihi:
ÜST DÜZEY KATILIM
Çalışma ziyareti için Ankara’ya gelen Carl Bildt başkanlığındaki Avrupa Dış İlişkiler Konseyi (ECFR) üyeleri, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yaptıkları görüşmenin ardından Aydın Doğan Vakfı’nın davetine katıldılar.
Vakıf Başkanı Vuslat Doğan Sabancı’nın evsahipliğinde Sheraton Otel’deki resepsiyona, Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş, Veysi Kaynak ve Mehmet Şimşek ile eşi Esra Şimşek, CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, AB Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Engin Soysal, İngiltere Büyükelçisi Richard Moore, ABD Büyükelçisi John Bass, Hollanda Büyükelçisi Van Rij, Yunanistan Büyükelçisi Kyriakos Loukakis, BM Daimi Temsilcisi Kemal Malhotra, Bulgaristan, Fransa, Almanya büyükelçiliklerinin maslahatgüzarları, eski AK Parti Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, ODTÜ Rektörü Mustafa Verşan Kök ile bürokrasi, siyaset, diplomasi ve basın dünyasından çok sayıda davetli katıldı.
DERDİMİZDEN ANLAYANLAR
Resepsiyonda konuşan Vuslat Doğan Sabancı, “Bu ziyareti çok önemsiyorum, çünkü Türkiye çok zor günlerden geçiyor. Bu zor günlerde çok iyi anladık ki, bizi dinlemeye açık, bizim derdimizden anlayan batılı dostlarımız çok önemli” dedi. 15 Temmuz gecesinde Türkiye’nin belki yakın dünya tarihinin gördüğü en kanlı girişimlerden birini yaşadığını vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı şunları söyledi:
“Türk halkı, Cumhurbaşkanıyla, Başbakanıyla, tüm muhalefet partileriyle, basınıyla birlik oldu; polisin ve askerin dirayetli, güçlü duruşuyla bu darbe girişimini püskürttü. O gece ne oldu? O gece Türk Silahlı Kuvvetleri’nin içinde örgütlenmiş Fethullahçı Terör Örgütü demokrasimize kastetmeye çalıştı. TBMM,, bizlerin vergileriyle alınan uçaklarca bombalandı. Sayın Cumhurbaşkanı’nın, Sayın Başbakan’ın hayatına kastedildi, bağımsız medyaya baskınlar yapıldı.
BATININ SESİ CILIZ KALDI
15 Temmuz öncesi batılı dostlarımızdan özellikle duyduğumuz bir şey vardı; ‘Siz demokrasiye yeterince sahip çıkmıyorsunuz, demokrasinizi korumak için yeterince kan ve gözyaşı dökmüyorsunuz.’ İşte Türk halkı bu eleştiriyi o gece toprağa gömdü. Ama ne yazık ki destek için batıdan çıkan sesler cılızdı. Ancak batılı dostlarımız arasında Sayın Carl Bildt çok kararlı ve güçlü bir tavır aldı. Türk halkı bugün gösterdiğiniz bu güçlü duruşu hiçbir zaman unutmayacaktır. Şimdi biliyoruz ki Türkiye’de demokrasinin ve ekonominin güçlü olması, batıyla, batı ekonomisi ile ilişkili olmasıyla birebir ilgilidir. Ben bu nedenle de Dış İlişkiler Konseyi’nin bu ziyaretini çok önemsiyorum.”
ERDOĞANLI ESPRİ
Bildt de konuşmasının başında, heyetin programındaki sarkma nedeniyle resepsiyona gecikmesine espriyle değindi. Bildt’in “Siyasette her zaman olduğu gibi suçu Cumhurbaşkanı’na atmak söz konusu olabilir” sözleri gülüşmelere neden oldu. Bildt, “Sayın Cumhurbaşkanı’nın TÜSİAD yöneticileriyle çok önemli bir toplantısı vardı. Onun hemen ardından nezaket gösterip bizleri kabul etti” dedi. Amaçlarının Türkiye-AB köprüsünü güçlendirmek ve iki tarafın karşılıklı anlayışını geliştirmek olduğunu vurgulayan Bildt, aslında yaz aylarında bir program üzerinde çalıştıklarını belirtti. Tam bu sırada 15 Temmuz’un yaşandığını anımsatan Bildt, “Bu hepimizde derin bir şok etkisi yarattı. Anayasa ve demokrasiyi korumak için direnilmesi her şeyden daha önemliydi. Türkiye halkının çabalarıyla, bilhassa yaşamını yitirenlerin çabalarıyla darbe püskürtüldü. Bu yaşananları Türkiye’nin önümüzdeki yıllarda demokrasiyi güçlendirmek için bir fırsat olarak değerlendirmesi için hepimiz elimizden geleni yapmalıyız” dedi.
DAHA İYİ BİR GELECEK İÇİN
Bildt, mülteciler ve Ortadoğu’daki gelişmeler gibi sıcak tartışma konularında tarafların birbirlerini desteklemelerine dönük arayışların güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bildt, “Bütün bu temaslarımız ve girişimlerimizin hepsi Türkiye’nin daha iyi bir geleceğe sahip olması içindir” dedi.