Güncelleme Tarihi:
Aydın Doğan Vakfı, 2009 yılından beri her yıl yaptırdığı yurtlarda kalan en başarılı 3’er kız öğrencisini 1 hafta süreyle İstanbul’da ağırlayıp, başarılarından dolayı ödüller veriyor. Bu organizasyona, 2014 yılından beri ‘Baba Beni Okula Gönder ‘seferberliğinde yapılan yurtlarda kalan öğrenciler de eklendi. Vakıf yine bu yıl 16-20 Mayıs arasında yurtlarda kalan en başarılı 36 kız öğrenciyi İstanbul’a getirdi. Doğan Holding binasında düzenlenen törenle Gümüşhane, Nevşehir, Erzurum, Muğla, Kars, Tokat, Denizli, Mardin ve Artvin’de bulunan 12 farklı yurtta kalan en başarılı 36 kız öğrenciye ödülleri verildi. Ödül törenine Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, eşi Sema Işıl Doğan, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Ataşehir Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Eroğlu, ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Hürriyet Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı ve ADV Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Toksoy, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı ve Yazarı Doğan Hızlan, Doğan TV Ankara temsilcisi Hakan Çelik, Doğan Holding Danışmanı ve yazar Ahter Kutadgu, Hürriyet Gazetesi Eğitim Servisi Müdürü Nuran Çakmakçı, KidzMondo Trump İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hande Sabuncuoğlu, ADV Yönetim Kurulu Üyesi Erol Çamur ile Doğan Holding bünyesinde çalışan çok sayıda yönetici katıldı.
BOYNER: EĞİTİMİNİZİ KİMSE ELİNİZDEN ALAMAZ
Ödül töreninde konuşan Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Türkiye’de 12 sene önce 500 bini aşkın okula gitme çağında olan ancak gidemeyen kız öğrencinin bulunduğuna dikkat çekerek, “Erkeklerle de çok büyük bir fark vardı. Biz bunu kendimize büyük bir dert edindik ‘Türkiye’de okuyamayan tek kız öğrenci kalmayana kadar biz elimizden gelene kadar biz elimizden geleni yapacağız’ dedik. Türkiye birlik oldu. Milli Eğitim Bakanlığı’mız diğer sivil toplum örgütleri, ‘Haydi Kızlar Okula’ seferberliği, ‘Baba Beni Okula Gönder’ seferberliği ile bugün erkekler ile kızlar arasındaki bu fark kapandı. Bundan gurur duyuyoruz, sizle gurur duyuyoruz. Çok başarılı notlar aldınız. O çalışkanlığınız sayesinde bugün burada İstanbul’dasınız. İnşallah seneye istediğiniz okullara gireceksiniz ve eğitim hayatınıza üniversiteden mezun olana kadar devam edeceksiniz. Sizden tek istediğimiz üniversiteyi bitirmeniz. Çünkü eğitim temel bir insan hakkıdır, bir temel insan hakkıdır. Eğitiminizi kimse elinizden alamaz. İnsan her şeyini kaybedebilir ama eğitimini kaybedemez. Dolayısıyla bize çalışmalarınız için teşekkür ediyoruz. Burada Boğaziçili bizim burs verdiğimiz öğrenciler de var. Kendileriyle de konuşmuşsunuzdur. Sizleri de üniversiteli olarak görürüz yakın zamanda” dedi.
FETVACI: KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİMİNE ODAKLANMIŞ BULUNUYORUZ
ADV Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ise, “Sizi İstanbul’un en başarılı üniversitelerinde görmek istiyoruz. Bütün arkadaşlarınızı getiremediğimiz için onların da sizi örnek alıp sizin gibi çalışıp başarılarını arttırmalarını arzu ediyoruz. Onun için tekrar teşekkür ediyorum kalktınız geldiniz oralardan. Güzel bir vakit geçirirsiniz. Edindiklerini dönüp arkadaşlarınızla, çevrenizle paylaşmanızı diliyorum. Bizim vakfımız 1996 yılında eğitim amaçlı kurulmuş bir vakıf. Türkiye’nin birçok yerinde okullar, yurtlar, spor salonları hep eğitimi yatırım yapmış. Son yıllarda da özellikle de kız çocuklarının eğitimine odaklanmış bulunuyoruz. Buna odaklanmamızın öncesi de biliyorsunuz ‘Baba Beni Okula Gönder’ (BBOG) diye büyük bir seferberliğimiz, büyük bir kampanyamız var” diye konuştu.
Fetvacı, Doğan grubu ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin (ÇYDD) beraber yaptıkları kampanya sonucunda 10 bin öğrenciye bütün lise yaşamları boyunca burs verildiğini belirterek, “33 kız yurdu yapılmasına, 12 tane okul yapılmasına, 300 bin kişinin bu bağış kampanyasına katılmasına, bu seferberliğe katılmasını sağladık. Bu çok önemli sosyal başarı ve bir sosyal sorumluluk projesi. Sizler de bu projenin bir parçası olarak bu yurtlara gidebildiniz. Birçok kampanya yapıldı o yıllarda bugün artık kız çocuklarıyla erkek çocuklarının okullaşması arasında bir fark kalmadı. Ne yazık ki, lisede hala yüzde 20’si öğrencilerimizin kız veya erkek okula gitmiyor. Yüzde 20’si de açık öğretimden faydalanıyor. Biz istiyoruz ki herkes 12 sene yüzde 100 okula gitsin, okuldan faydalansın, kaliteli bir eğitim alsın, hayata güvenle kendine güvenle başlasın. Onun için biz şimdi bu işleri yapıyoruz ama yarın öbür gün bu meşaleleri hepinize vereceğiz siz devam edeceksiniz. Onun için hepinizden bu konuyu desteklemenizi de rica ediyoruz” dedi.
EROĞLU: İNSANLARIMIZI BİREBİR TOPLUMA KAZANDIRMAK ZORUNDAYIZ
Ataşehir Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Eroğlu da misafir öğrencilerin içerisinde Sarıkamış’tan, Bayburt’tan gelen Kars’lı öğrencilerin olduğunu hatırlatarak, “Ne kadar memnun oldum, ne kadar mutlu oldum. Düşünebiliyor musunuz hayatının bir döneminde okuma şansını kaybettiğini zannettiği bir anda önüne bir fırsat çıkmış ve o okullu olmuş, yetişmiş ve üniversitenin kapısına gelmiş. İnşallah bundan sonra da üniversite de yine Aydın Doğan Vakfı’nın değerli yöneticilerinin katkılarıyla üniversiteyi okuma imkanı olacak. Eğer böyle bir fırsatı bütün gençlerimize özellikle tabii ki yetişme, yetiştirilme imkanı az olan dezavantajlı bölgelerimizdeki insanlarımıza eğer bu imkanı sağlayacak olursak eminim ki yetişmiş insan, yetişmiş birey aynı zamanda verimli insan demektir. Topluma bir şeyler katan, bir şeyler sağlayan onun gelişmesi için katkı sağlayan bir insan demektir. Her bir insanımızı birebir bu topluma kazandırmak zorundayız. Aydın Doğan Vakfı’na ben çok teşekkür ediyorum “ dedi.
SABUNCUOĞLU: ARA VERMEYİN, DEVAM EDİN
KidzMondo Trump İstanbul Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hande Sabuncuoğlu da Doğan grubu altında BBOG projesini başlatan ekipte olduğunu ifade ederek, “Bu yolda birlikte olduğum siz gençlerden çok şey öğrendim. Şimdi aynılarını kendi kızıma aktarıp onun da bir sosyal sorumluluk bilinciyle yetişmesini sağlamaya çalışıyorum. Benim annem üniversite mezunu değil ama benim üniversiteyi okumamı ve kendi hayatını kazanmamı kendi ayaklarım üzerinde durmamı çok istedi. Bunun için de bana çok emek verdi. Ben de yüzünü pek kara çıkarmadım, okudum ve emekli bile oldum, hala çalışıyorum. Çalışmanın bana getirdiği artıları size tek tek anlatmakla bitiremem. Bunun tabii ki başında eğitimimi bitirmemdi. Ama ondan sonra kendi kararlarımı evli olsam da, olmasam da kendi başıma verebilme gücünü her daim buldum. Onun için yolculuğunuz uzun ama başı eğitimle başlıyor. Ara vermeyin, devam edin” şeklinde konuştu.
ÖDÜLLERİNİ HANZADE DOĞAN BOYNER İLE PROTOKOLÜN ELİNDEN ALDILAR
Daha sonra, Doğan Holding bünyesinde yönetici olarak çalışan kadın konuşmacılar, ADV’dan burs alan Boğaziçi Üniversitesinde öğrenim gören kız öğrenciler de söz olarak öğrencilere eğitimin önemini, üniversite okumalarını ve meslek sahibi olmalarını istediler. Konuşmaların ardından 10. sınıfta okuyan, yurtlarının en başarılı ilk üç öğrencisi olan 36 öğrenci ve öğretmenleri , ödüllerine Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, Ataşehir Milli Eğitim Müdür Vekili Ali Eroğlu, Ahmet Toksoy, Candan Fetvacı, Hakan Çelik, Ahter Kutadgu, Nuran Çakmakçı’nın elinden aldı. Doğan Holding Ceo'su Soner Gedik, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Toksoy'un elinden aldı. Öğrenciler ve öğretmenlerine D&R'dan hediye çeki ve Doğan Kitap'tan kitap hediye edilirken, başarılı öğrenciler aynı zamanda hepsiburada.com'dan taşınabilir bilgisayar sahibi oldular.
AYDIN DOĞAN İLE ÖĞRENCİLERİN ‘GÜMÜŞHANE’ SOHBETİ
Ödül töreni toplu fotoğraf çekilmesinin ardından sona erdi. Törenin ardından Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan ve eşi Sema Işıl Doğan öğrencilere yakın ilgi gösterip oldukça neşeli sohbetler gerçekleştirdi. Aydın Doğan, memleketi Gümüşhane’den gelen öğrencilerle doğduğu topraklarda yaşadığı bazı anıları paylaştı. Öğrenciler, Aydın Doğan ve eşi ile birlikte gruplar halinde hatıra fotoğrafı çektirdi.
ÖĞRENCİLER İSTANBUL’U GEZDİ
Aydın Doğan Vakfı'nın, kız öğrencilerin eğitimine ve kültürel gelişimlerine katkıda bulunmak, yurtta kalan başarılı kız öğrencileri ödüllendirmek ve diğer öğrencilere örnek olmalarını ve motivasyonlarını artırmayı amaçladığı organizasyon kapsamında İstanbul'a gelen 36 öğrenci ve onlara eşlik eden 12 öğretmen, Çarşamba günü Sultanahmet Camii, Hipodrom ve Topkapı Sarayı’nı gezdi. Öğrenciler, ödül töreninin ardından Emaar Square Mall’da Evren Can Gündüz konserini izledi. Öğrenciler, ve öğretmenler Perşembe günü de Boğaziçi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’ni ziyaret ettiler daha sonra da Kadıköy Duru Tiyatro’da ‘Bir zamanlar Gazinoda’ adlı oyunu izlediler. Dün Dolmabahçe Sarayı’nda 19 Mayıs özel etkinliğine katılan öğrenciler, İstanbul Modern Müzesi, Hürriyet Dünyası ve Doğan TV Binası’nı gezdiler. İstanbul’da kaldıkları süre boyunca Validebağ Öğretmenevi’nde konaklayan öğrenci ve öğretmenler, bugün öğrenim gördükleri illere gittiler.
AYDIN DOĞAN VAKFI
Temelleri 1996 yılında atılan Aydın Doğan Vakfı’nın kuruluş amacı, tarafsız ve doğru bilginin ulaşılabilir olması, toplumun sorunlarını özgür ve adil bir biçimde çözümleyebilmesi, eğitim ve kültür düzeyinin artırılması için yatırımlar yapılması ve buna yönelik çalışmaları desteklemek. Kamu yararı gözetilerek yapılan Vakıf faaliyetleri eğitim, kültür, kamu sağlığı, bilimsel araştırma, spor ve ekonomi alanlarında yoğunlaştırıldı. Aydın Doğan Vakfı çatısı altında toplanan Doğan Grubu şirketlerinin gerçekleştirdiği bütün sosyal ve kültürel faaliyetler ise Vakfa en önemli katkıyı sağlamakta.
Baba Beni Okula Gönder (BBOG) Seferberliği “Baba Beni Okula Gönder”(BBOG) kampanyası, 23 Nisan 2005’te Doğan Gazetecilik tarafından Türkiye’nin her köşesinde her kız çocuğunun eğitim olanaklarından yararlanabilmesini sağlamak amacıyla başlatıldı. Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner’in fikir önderliğinde hayata geçirilen kampanya, bugüne dek birçok kız çocuğunun donanımlı ve üretken bireyler olarak yetişmesine destek oldu. Asıl hedefi, eğitim seferberliğini tüm Türkiye’ye yaymak ve her kız çocuğunu okullu yapmak olan “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası, içinde maddi destek, toplumsal bilinci geliştirme ve yapısal sorunların giderilmesine yönelik etkinliklerin bulunduğu üç boyutlu bir çalışma olarak tasarlanadı ve uygulandı. “Baba Beni Okula Gönder” seferberliği 300 binin üzerinde destekçisi, aldığı ödüller, kız çocuklarının eğitimi için sağlanan 35 milyon TL’nin üzerinde kaynak ile Türkiye’nin en büyük sosyal sorumluluk projelerinden biri oldu.