Aydın Doğan ödülü Seyhan Topuz'a

Güncelleme Tarihi:

Aydın Doğan ödülü Seyhan Topuza
Oluşturulma Tarihi: Nisan 18, 2008 07:27

2008 yılında heykel dalında verileceği duyurulan Aydın Doğan Ödülü, sanatçı Seyhun Topuz'un oldu. Seçici kurulun adaylar üzerinde yaptığı açık tartışma ve eleme sonucunda, soyut-minimalist düzeyi koruyup geliştirerek çağdaş heykel sanatına bugüne kadar yaptığı katkılar, gerçekleştirdiği titiz çalışmalar nedeniyle ödüle layık görülen heykeltıraş Seyhun Topuz ödülünü Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ın elinden aldı.

Haberin Devamı

Hürriyet Medya Towers Çetin Emeç Konferans Salonu'nda düzenlenen tören Müz Yaylı Çalgılar Dörtlüsü'nün mini konseri ile başladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay törende yaptığı konuşmada, Aydın Doğan Ödülü'nün, ünü yurt dışına taşmış bir heykeltıraş olan Seyhun Topuz'a verilmesinden çok mutlu olduğunu söyledi. Türkiye'de, kadın-erkek ayrımı olmaksızın her alanda uluslararası alana çıkan isimler olmasından kıvanç duyduğunu dile getiren Günay, geçen 6 ay içerisinde çok sayıda kadın sanatçıya ödül verdiğini belirtti. Bu konuda haksızlık da yapmak istemediğini kaydeden Günay, Cumhuriyet'in kuruluşunda da emeği geçen çok sayıda kadın bulunduğunu söyledi. Ertuğrul Günay, "Bizim hayatımızda kadın hep oldu. Bugün hepimiz bir yerlerde isek, hepimize kadın eli değmiş olmasındandır. Bazı eksiklikler varsa, kadın eli değmiş olmasından değil, kadından biraz sakınmış olmamızdandır diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. Günay sözlerini "Ben, Türkiye'nin bu bilinçle aydınlık geleceğinden kopmayacağına, sanatını, kültürünü geliştireceğine yürekten inanıyorum" diyerek tamamladı.

Haberin Devamı

Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, her yıl değişik alanda verilen ödülün, heykel alanındaki çalışmaları gündeme getirmek ve zenginleştirmek amacıyla bu yıl heykel dalında verildiğini söyledi. Fetvacı, " Aydın Doğan Ödülü ile değişik alanlarda yıllarca emek vererek özveri ile çalışan sanatçı ve bilim insanlarını ödüllendirerek, onların gelecek çalışmalarına destek olmak, diğer yaratıcı ve araştırmacılara cesaret vererek kültürel hayatımızın gelişmesi ve yaşam kalitemizin yükselmesi amaçlanmaktadır" dedi.

Bu yılki ödülü veren seçici kurul Prof. Dr. Ali Teoman Germaner (Başkan), Prof.Dr. Rahmi Aksungur, Mehmet Ergüven, Prof.Dr. Meriç Hızal, Doğan Hızlan, Prof.Dr. Hüsamettin Koçan, Prof.Dr. Kaya Özsezgin, Prof.Dr. Günsel Renda, Doç.Dr. Zeynep Yasa Yaman'dan oluştu. Jüri Başkanı Prof. Ali Teoman Germaner de jüri üyelerinin hepsinin Seyhun Topuz'u yıllardır entellektüel çizgide araştırmacı sanatçı kişiliği ile tanıdıklarını belirterek, " bu beni gerçekten çok çok grurlandırdı. Haklı olarak kazandığı bu ödül ile sanki ben kazanmış kadar kıvanç duydum" diye konuştu.

Haberin Devamı

Törende daha sonra Bakan Ertuğrul Günay, Seyhun Topuz'a, Aydın Doğan Ödülünü verdi. Aydın Doğan Vakfı Başkanı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan da Topuz'a, 50 bin YTL'lik para ödülünü sundu.

Törene, İstanbul Valisi Muammer Güler, eski Devlet Bakanı Hüsamettin Özkan, TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Koç Holding Bilgi Grubu Başkanı ve Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç, Doğan Yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Sema Doğan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Gazeteci Güneri Civaoğlu, Aydın Doğan Vakfı üyeleri ile gazeteciler katıldı.

Haberin Devamı

SEYHUN TOPUZ KİMDİR?

1942 yılında doğan Seyhun Topuz, Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Heykel Bölümü'nü bitirdi. 1974-1978 yılları arasında aynı kurumda asistan olarak görev yaptı. 1977 yılında yeterlilik araştırmasını tamamladı. 1978-1980 ve 1983-1984 yıllarında çalışmalarını New York'ta sürdürdü. 1978-1980 yılları arasında 'Art Students League' de Jose de Creeft ile çalıştı. Seyhun Topuz halen İstanbul'da serbest olarak çalışıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!