Ayçiçeği treni gerçek oluyor

Güncelleme Tarihi:

Ayçiçeği treni gerçek oluyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2002 20:40

Higano Akira, yaşamını tekerlekli sandalyede sürdüren bir Japon. Marmara depremini duyunca, arkadaşlarıyla birlikte soluğu Türkiye'de aldı.Tekerlekli sandalyesiyle Adapazarı ve çevresinde oradan oraya koşturup, insanlara destek olmaya çalıştı.

Yunus Çadırkentinde belden aşağısı tutmayan 70 yaşındaki karısını kucağında tuvalete taşıyan yaşlı adamdan çok etkilendi. Mümkün olsaydı, kendi tekerlekli sandalyesini onlara verecekti.

Onlara ve deprem nedeniyle sakat kalan yüzlerce insana yardım edememek üzücüydü. Türkiye'de ‘‘özürlüler’’ yok kabul ediliyor; yetkililer de onları görmezden geliyordu.

Higano, Japonya'ya dönünce gördüğü bu manzaraları unutmadı. Orada çalıştığı Özürlüler Derneği'ndeki arkadaşlarına anlattı. 30 arkadaşıyla birlikte bir kampanya düzenlemeye karar verdiler.

Farklı bir kampanya olacaktı. Zenginlerin kapısını çalmak yerine çocukların duyarlılığına sesleneceklerdi! Öğrencilere, ‘‘Sen de yapabilirsin’’ diye seslenerek, hem uluslararası dayanışma fikrini, hem de insanlara yardımı öğreteceklerdi!

Çocuklar ve gençler, onlara beklediklerinden, planladıklarından fazlasını verdi. Harçlıklardan damıtılan küçük paralar biraraya getirildi. Kullanılmış, kırılıp dökülmüş 20 tekerlekli sandalye satın alındı. Meslek okulu öğrencilerinin yardımıyla, tekerlekli sandalyeler tek tek onarıldı, boyandı, yepyeni hale geldi.


ONARIRKEN DÜŞ KURDULAR

Higano ve ‘‘özürlü’’ arkadaşları, uzak ülkedeki uzak insanlara gönderilecek sandalyeleri onarırken bir de düş kurdular:

‘‘Bu sandalyeleri aramızdan bir grup Türkiye'ye, deprem bölgesine götürse, sandalyeleri kullanacak olanlarla tanışsa ve birlikte bir trene binip balık tutmaya gitse. Çok balık tutanlar, hiç balık tutamayanlarla balıklarını paylaşsa. Hoş bir gün geçirseler birlikte.

Sonra onları da alıp Japonya'ya gelseler. Bu sefer burada birlikte balık tutsalar ve iki farklı denizdeki balıkların tadını karşılaştırsalar.

Yolculukları da ayçiçekleriyle kaplı bir trenle yapsalar. Ayçiçeği trenini gören sağlam insanlar, belki gördüklerinden etkilenir, ‘Onların da gezmeye balık tutmaya hakkı var, yaşamlarını kolaylaştıracak bizim gibi yaşayabilmelerini sağlayacak önlemler almalıyız' diye düşünürler.’’

Fakat Japon kültüründe ‘‘sevgiyi ve umudu’’ simgeleyen ayçiçekleriyle bezeli trenle yola çıkma düşlerini gerçekleştirmek bir yana, tekerlekli sandalyeleri Türkiye’ye göndermek için binbir güçlükle karşılaştılar. Bürokratik engeller ve kargo parası, büyük bir engel oldu Higano ve arkadaşları için.

Günler, derken aylar geçip giderken, kötü gidişi sona erdirecek bir karşılaşma yaşandı. Türkiye'den Tokyo'ya gelen Mebuse Tekay, Higano ile tanıştı. ‘‘Ayçiçeği Treni’’ düşünden, bu güzel insanların çabalarından çok etkilendi.

Mebuse Tekay, Türkiye'ye dönünce bir internet sitesindeki ‘‘Babasını arayan projeler’’ bölümüne, Higano'nun öyküsünü yazdı. Ayçiçekleriyle kaplı bir tren fotoğrafının yer aldığı yazı, ‘‘Bir düş öyküsü: Ayçiçeği treni’’ başlığını taşıyordu.

Bilgisayar tutkunu Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, bir gün internette gezinirken bu yazıyı gördü. ‘‘Ayçiçeği treni’’ projesine ‘‘baba’’ olmaya karar verdi.

Zaten yakın bir tarihte Japonya'ya gidecek, Boğaz Tüp geçişi projesiyle ilgili görüşmelerde bulunacaktı. Gitmeden önce Tokyo Büyükelçiliği'ne haber verildi, Japon yetkililerin yardımıyla Higano Akira'nın izi bulundu.

Vural, Tokyo'ya gidince, resmi görüşmelerden bulduğu bir ara, Higano Akira ile görüştü. Türkiye'den gelen bir bakanı karşısında görmek, Higano için şaşırtıcıydı. Çok heyecanlandı, rüyada gibiydi.

Bakan Vural, sadece onarılan tekerlekli sandalyeleri değil, Higano'yu da Türkiye'ye getirmeye karar verdi. Higano için zaman daha zor ilerlemeye başladı o andan itibaren.

Ancak Vural, verdiği sözü tuttu; döner dönmez girişimlerde bulundu. Önce gümrük sorunu çözüldü, ardından THY'den uçak biletleri alındı. Hazırlıkların tamamlandığını öğrenen Higano, çok sevindi. Türkiye'ye uçacağı tarihi iple çekmeye başladı.

Higano, Türk-Japon Dostluk Grubu Başkanı Kanezo Muraoka ile birlikte 7 Temmuz günü İstanbul'a inecek.


ASIL SÜRPRİZ HAYDARPAŞA'DA

Ancak Higano, asıl büyük sürprizden habersiz. O sadece tekerlekli sandalyeleri Adapazarı'na götürüp, depremde sakat kalan 20 insana vereceğini sanıyor.

Oysa Bakan Vural, onun en büyük düşünü hayata geçirmek için herşeyi hazırladı. Higano, üç gün İstanbul'da ağırlanacak; özürlüler ile ilgili kuruluşlar ziyaret edilecek.

Büyük gün, 10 Temmuz. Higano, o gün Haydarpaşa tren istasyonuna götürülecek. ‘‘Ayçiçeği treni’’ onu bekliyor olacak. Higano, bando ile karşılanacak, sonra da ayçiçekleriyle bezenmiş trene bindirilecek. Tekerlekli sandalyeleri de bizzat Higano, sahiplerine dağıtacak. Sonra da birlikte Sapanca gölüne gidilip, balık tutulacak.

Higano'nun düşleri gerçek olacak. Darısı, tanımadığı, bilmediği insanlar için düşler kuran bütün güzel insanların başına...
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!