Ayasofya’da değil Sultanahmet’te dua

Güncelleme Tarihi:

Ayasofya’da değil Sultanahmet’te dua
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2006 00:00

Günlerdir ’Ayasofya’da dua edecek mi’ tartışması yapılan Papa, Sultanahmet Camii’nde kıbleye dönüp ellerini önüne kavuşturarak dua etti. Ayasofya Müzesi’ni de ziyaret eden Papa, anı defterine, "Farklılıklar içerisinde karşımızda hep tek Tanrı’ya inanç buluyoruz. Tanrı bizi aydınlatsın, sevgi ve barışın yolunu bulmamızı sağlasın" diye yazdı.

AYASOFYA Müzesi’ni gezerken dua edip etmeyeceği günlerdir tartışılan Papa 16. Benedikt, Sultanahmet Camii’nde, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın davetiyle kıbleye dönüp, dua etti. Papa’nın Kıble’ye dönük vaziyette ellerini önünde kavuşturarak dua etmesi, uluslararası haber ajansları tarafından ’acil’ haber olarak duyuruldu.
Camiye esas giriş kapısı olan Roma devrinden kalma hipodrom tarafındaki avlu kapısından giren 16. Benedikt’i İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı ile Eminönü Müftüsü Muharrem Bilgiç karşıladı. İçeri girerken ayakkabılarını çıkaran Papa, kendisi için hazırlanan terlik yerine yardımcılarının taşıdığı beyaz kumaştan yapılma mes benzeri patikleri giydi.

Mustafa Çağrıcı, 16. Benedikt’e tavan süslemeleri, mihrap, minber, kürsü ve hünkar mahfili hakkında bilgi verdi. Müftü Çağrıcı, caminin en kutsal yeri olan mihrab ve minberin önüne geldiğinde Papa 16. Benedikt’e 30-40 saniye sürecek "Huzur duruşu" davetinde bulundu. Davete katılan Papa, Çağrıcı ile kıbleye döndü ve ellerini bel hizasında kavuşturarak, dua etti.

Çağrıcı, Fatiha ve Rabbena surelerini okuduktan sonra 16. Benedikt’in bir dakikaya yakın süren duasını bitirmesini bekledi. Papa duasını hafif bir baş selamıyla bitirdi.

AYASOFYA MÜZESİNİ GEZDİ

Sultanahmet Camii’nden önce Ayasofya Müzesi’ne giden Papa 16. Benedikt, Müze Başkanı Dr. Haluk Dursun ve Müze Müdürü Jale Dedeoğlu tarafından karşılandı. Papa, Müze Müdürü Haluk Dursun’un mihmandarlığında Ayasofya’yı gezdi. 16. Benedikt, müze çıkışı "Güzel Kapı" önünde AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ile bir süre görüştü. Ayva, Papa’ya engellilerin sorunları hakkında bir mektup vererek, insanların engellilere karşı takındığı "görmezden gelinen" tavrın giderilmesi için yardım istedi. 16. Benedikt de Ayva’ya "Tanrı hepimizin kardeş olmasını istiyor. Tanrı birbirimize yardım etmemizi istiyor. Bütün toplumun engellileri kabul etmesi için çalışıyoruz. Her zaman onlar için dua ediyoruz" dedi. Papa 16. Benedikt, Müze Protokol Defteri’ne İtalyanca "Farklılıklar içerisinde karşımızda hep tek Tanrı’ya inanç buluyoruz. Tanrı bizi aydınlatsın, sevgi ve barışın yolunu bulmamızı sağlasın" diye yazdı.

Papa 16’ncı Benedikt Sultanahmet Camii ziyaretinin ardından Kumkapı’daki Türkiye Ermenileri Patrikliği’ne geçti. Papa, Patrik Mesrob II ile birlikte Surp Asdvadzadzin Kilisesi’nde Kelam Töreni’ni birlikte yönetti.

İstavroz çıkarmadı

SULTANAHMET Camii’nde İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın herkesi dua etmeye davet etmesinin ardından Papa, İtalyanca, "Kardeşlik ve tüm insanlık için dua edelim" dedi. Bir dakika kadar süren dua sırasında dudaklarının kımıldadığı görülen Papa, duadan sonra da Müftü’ye, "Bu dua anı için teşekkür ederim" dedi. Duadan sonra, istavroz çıkarmayan Papa’nın bu hareketi de bir hoşgörü mesajı olarak algılandı. Tüm dünya televizyonları 20 dakika boyunca bu görüntüleri izledi. Papa camiye girerken ayakkabılarını çıkarıp bez terlik giydi. Vatikan sözcüsü Federico Lombardi bir açıklama yaparak, "Bu bir derin düşünce ve meditasyon anıdır. Tanrı ile bir bağ kurulan, kişisel bir meditasyon olduğuna şüphe yoktur. Bunu kişisel, samimi bir dua olarak da alabilirsiniz, fakat Hıristiyan inancının görünür izleri ve karakteristik özellikleri burada yoktu. Bu, Müslümanlar’a bir saygı işaretidir. Hıristiyan bir mümin her yerde, camide bile dua edebilir."

M. Nuri Yılmaz

Papa’nın yaptığı bir ilk

Papa’nın Hz. Peygamberle ilgili sözleri herkesi incitmişti. Türkiye ziyaretinde Papa, diyaloğun devam edeceğini, davranışlarıyla da göstermiş oldu. Ayasofya’ya gittiğinde, dua etme ve kutsama gibi bir girişimde bulunmadı. ’Ayasofya bizimdir’ gibi Müslümanları rahatsız edecek bir görüntü sergilemedi. Sultanahmet Camii’deki davranışı da bizi çok mutlu etti. Kabe’ye doğru huşu içinde dua etmesi Müslüman dünyasına büyük bir jest oldu. Papanın, ilk defa Kabe’ye yüzünü dönüp, kıyama durup dua etmesi ilk kez oluyor. Namazın şartlarından biri olan kıyamı yerine getirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!