Ayakkabı müzesi açılacak

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabı müzesi açılacak
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2001 00:00


Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (TASEV) tarafından Halkalı'da yapılan Anadolu Ayakkabı Meslek Lisesi bünyesinde, Türkiye'nin ilk ''Ayakkabı Müzesi''nin kurulması planlanıyor.
Yaklaşık 400 metrekarelik bir alanda kurulacak 2 katlı müzede, geçmişten günümüze kadar sektörde kullanılan aletler ve ayakkabılar sergilenecek.

Müzenin sergilenecek ilk parçası da hazır. Konya'da yapılan ve geçen yıl Ayakkabı Moda Fuarı'nda sergilenen, ayrıca 3 metre 12 santimetre uzunluğuyla da Guiness Rekorlar Kitabı'na giren ''Dev ayakkabı'', 10 ayakkabı sanayicisi tarafından satın alınarak müzede sergilenmek üzere TASEV'e hibe edildi.

770 kilogram ağırlığındaki ayakkabı, modelist Zahit Okurlar tarafından klasik bir erkek ayakkabısı olarak üretildi.

TASEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi, eskiden kalma ayakkabıları temin edip geçmişten günümüze bir müze oluşturmak istediklerini belirterek amaçlarını şöyle açıkladı:

''Sektörde imajla ilgili birtakım sorunlar var. Bundan sonra Türkiye'nin fasoncu ülke olmaması gerekiyor. Çünkü fasonculukla ülkenin hiçbir yere gitmesi mümkün değil. O zaman da geçmişe sahip çıkmak gerekiyor. Eğer geçmişe sahip çıkıp bizim yüzyıllardan beri ayakkabıyla ilgili bir geçmişimiz olduğunu gösterebilirsek ayakkabıda imajımızı artırabiliriz. O zaman ürünlerimizin değeri artar. O nedenlebu fikri benimsedik.''

Sanayicilerin ellerindeki eski aletler ve ayakkabıları müzede sergilemek üzere isteyeceklerini bildiren Büyükekşi, ''Eskinin aynı protipler yapılıyor. Temin edemediklerimizi de bu yolla sergilemeyi planlıyoruz'' diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN İLK AYAKKABI OKULU

Müzenin kurulacağı Türkiye'nin ilk ayakkabı okulu olacak TASEV Anadolu Ayakkabı Meslek Lisesi'nin protokolü bir süre önce İstanbul Valiliği'yle yapıldı. Yaklaşık 10 dönümlük bir alan üzerine kurulacak okulun, önümüzdeki yılın sonuna doğru tamamlanması planlanıyor.

Projesi süren okul, 24 derslikli okul binası, 500 kişilik konferans salonu, ayakkabı imalatı için atölye, yaklaşık 100 öğrencilik yatılı yurt, ayakkabı müzesi ve kapalı spor salonunun yer aldığı bir kompleks olarak tasarlandı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!