Ayak izi bile korunamadı

Güncelleme Tarihi:

Ayak izi bile korunamadı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2001 02:09

Garih cinayetinin araştırılmasındaki polisiye hataları, Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy değerlendirdi.

Atasoy'a göre olay yerindeki önemli deliller acemice yok edildi, katilin ayak izi bile korunamadı. Üzeyir Garih cinayetindeki ihmaller, herkesi isyan ettirdi. Olay yerinin yeterince araştırılmadığı, bölgedeki kanın hemen yıkanmasıyla olası delillerin yok edildiği savunuldu. Bu konudaki soruları, bu işin uzmanı Adli Tıp Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy'a sorduk. Prof. Atasoy da olay yerindeki önemli delillerin yok olduğunu, katilin toprak zeminde bırakmış olabileceği ayak izinin bile korunamadığını söyledi. İşte Prof. Atasoy'un Hürriyet'in sorularına verdiği yanıtlar:

OLAY YERİ TEK ŞANS

Olay yeri incelemede hatalar olduğunu düşünüyor musunuz?

Olay yerine varan ilk ekipte, öncelikle olay yerine çekebileceği bir güvenlik şeridi olması gerekir. Bu çemberi ne kadar geniş tutarsanız, o kadar fazla delil bulma şansınız olur. Bu işin ustaları olanların güvenlik çemberini isteği kadar geniş çekip, ordan içeri kimseyi sokmamaları maalesef hiyerarşik olarak çok zor. Çünkü onun üzerinde de amirleri var. Fakat bu yapılmadığı takdirde deliller yer değiştirebilir veya kaybolur. En iyi incelenebilen olay yeri, en uzun kalınabilen olay yeridir. Çünkü bu sizin tek şansınızdır ve bir daha oraya geri geldiğinizde olanları bile bulamayabilirsiniz. Bu olayda bunu göremedik. Cesedin çok yakınına kadar, işinin ehli olup olmadığı anlaşılmayan pekçok kişi vardı. Tek tip bir giysi göremedik. Bu olayda sözkonusu değil ama kan olan yerde muhtemel bir biyolojik tehlike olacağı düşünülmeli. Yerdeki kanın hastalık taşıyıcı olabileceği düşünülmeli.

Olay yeri hemen yıkandı?

Evet ama yıkadığın anda sen artık birşeyleri kaybediyorsun demektir. Kan izleri, olayın cereyan biçimini gösteren hadiselerdir. Nereden kanın aktığı, ne tarafa doğru saçıldığı, hangi mezarlığa kadar ve ne yönde fışkırdığı önemli. Kan lekesi uzmanlığı diye bir ihtisas var. Kanın damlasının elips mi daire mi olmasından, onun hangi yönden fışkırdığını ayrıca çapından da yukarıdan mı aşağıdan mı olduğunu tespit edebilirsiniz. Bu senaryoyu oluşturabilmek için önemli.

AYAK İZİ ÇOK ÖNEMLİYDİ

Ayrıca, toprak bulunan bir yerde ayakkabı izi çok büyük bir önem taşır. Ayakkabı izi, suçluyu olayla bağlayan en önemli parametrelerden biri. Ayakkabıdan onu giyenin boyu posu kilosunu bulabildiğin gibi, nereye doğru meyilli yürüdüğüne kadar öğrenebilirsin. Ayakkabının markası ve modeli sizi suçluya götüren en önemli delillerdir. Halbuki burada hiç buna dikkat edilmeden, herkes basıp geçti oralardan.

DNA BANKASI

Bütün bunların sonunda, bir DNA bankasına sahip olmamız gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Katil zanlısının ilk suçu otodan teyp çalmak, ikincisi işyerinden hırsızlık, üçüncüsü cinayet. Türkiye, eğer teyp çalma noktasında suçlunun DNA'sını alabilse, bu karşılaştırma için bu kadar uğraşmak zorunda kalınmaz. Mesela mezarın üzerindeki kadın kanı daha önce suç işlemiş bir kişiye aitse, hiç bu kadar uğraşmaz kolayca kime ait olduğunu bulursunuz. Soruşturma için mutlak bir DNA bankası olması gerekiyor.

Her temas bir iz bırakır

Böyle bir cinayette, katillerin birden fazla kişi olduğu saptanabilir mi?

O.J. Simpson hadisesinde iki kişi öldürülmüştü ve ölenlerin herbirinin üzerinde kırkın üzerinde bıçak darbeleri vardı. Orda bile, otopsi yara bulgularından katilin iki kişi mi, üç kişi mi olduğu ortaya çıkarılamadı.

Üzeyir Garih'in vücudu incelenip, teninin üzerinde başka kişiye ait bir parmak izi bulunabilir miydi?

Parmak izi insan vücudu üzerinde zor bulunabilir. Garih'in vücudunun üzerinde parmak izi tespiti yapıp yapmadıklarını bilmiyorum. Tenin üzerindeki parmak izi karşı taraf o kişiye ancak sıkıca bastırdıysa bulunabilir. İnsan vücudu üzerindeki parmak izlerini tespit etmek için özel kabinler var. Otopsi yapılmadan önce, ceset olduğu gibi bu kabinlere sokulur ve özel bir ışık altında parmak izi aranır. Ama bu kabinler Türkiye'de henüz yok. Katil, maktülün boynuna onu etkisiz hale getirmek için kolunu doladıysa teri oraya bulaşmış olabilir ve o terden DNA'sına çok rahat ulaşabilirsiniz. Biz her temas bir iz bırakır diyoruz. Giysilerin otopsiden önce çok dikkatli bir şekilde korunup, katile ait olabileceği düşünülen delillerin mesala bir kılın araştırılması gerekir.

Monica'nın eteğinde temizlemeye rağmen DNA bulunmuştu

Tanıkların bu kadar ortada olması doğru mu?

Tanıkların ne birbirleriyle, ne de medyayla birlikte olmaları kesinlikle doğru değil. Çünkü birinin anlattığını diğeriyle birleştiren başkaları, kafasında tam bir senaryo hazırlayıp tanığım diye ortaya çıkabilir. Bu da polisin işinin daha da zorlaşması demektir.

Zanlının kanlı pantolununu yıkadığı ama yeni bir gömlek alarak kışlaya geri döndüğü söyleniyor. Bu kadar kanlı bir cinayette pantolona niye kan bulaşmaz?

Bu kadar çok yarada, üstelik boyundan gelen bir bıçak darbesinde kan öyle böyle değil çok fazla fışkırır. Bu kandan, katilin kendisini koruması mümkün olmaz. Dolayısıyla, hem gömleğinde hem pantolunda çok büyük oranda kan olması gerekir. Mutlaka eşyalarını bir yerde değiştirmiş olmalı. Böyle bir cinayette, sadece iç cepte kan olması mümkün değil. Pantolununu yıkasa dahi Garih'in kanı üzerinde bulunabilir. Monica Lewinsky'nin elbisesi temizleyeciye gidip gelmişti. Buna rağmen Clinton'un DNA'sını izole edebildiler.

Kanın taze ya da kuru olması inceleme sonucunu etkiler mi?

Kan çok eski, kuru ve deformasyona uğramışsa DNA'yı izole edemezsiniz. DNA ya izole edilebilir, ya edilemez. Yani testi yaptım yanlış yaptım diyemezsiniz. Sonuç ya çıkar ya çıkmaz. Taze kanla çalışmak işinizi her zaman daha kolaylaştırır.

DNA incelemesi en az 8 saat sürer

DNA'yı oluşturan temel yapı taşlarının adı baz çiftidir. Baz çifti bir birimdir. Bu baz çiftleri 112 ise bir kadına, 118 ise bir erkeğe ait demektir. Kan, kıl, tükrük ne olursa bunu tespit edebilirsiniz. Mesela sınav kağıtlarının çalınma hadisesinde çok insandan kan alınmıştı. Kanın kadına mı erkeğe mi ait olduğuna bakılsaydı, binaya giren herkesten kan alınmasına gerek kalmazdı. Herşey elinizin altında olsa, bir DNA incelemesi yapmak en az sekiz saatinizi alır. Laboratuvarcılar böyle bir olayda zamanla yarıştıkları için çok baskı altında çalışıyorlar. En ufak bir hatada tekrar başa dönülmesi gerekir. O nedenle baskı altında olmamaları çok önemli.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!