Ay, Dünya ile Güneş arasına girince ne olur?

Güncelleme Tarihi:

Ay, Dünya ile Güneş arasına girince ne olur
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2019 09:38

Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girmesiyle gerçekleşen Güneş tutulması, yılın belirli evrelerinde gerçekleşmektedir. Bu doğa olayı birçok kişi tarafından anlık olarak seyredilmektedir. Peki, Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesiyle gerçekleşen Güneş tutulması nasıl meydana gelmektedir? İşte, türleri ve detayları

Haberin Devamı

Ay'ın Güneş ile Dünya arasına girmesiyle meydana gelen Güneş tutulması, yılın belirli zamanlarında gerçekleşmektedir.

Bu esnada Güneş diski örtülür ve Ayın gölgesi yeryüzüne düşer. Her 29,5 günde Ay yeniay evresine gelmesine rağmen, her ay Güneş tutulması gerçekleşmez. Bu durumun sebebi Ayın yörüngesinin belli bir açıya sahip olmasıdır. Bu sebeple yeniay evresinde Ay yörüngesi üzerinde dönerken Ay’ın gölgesi Dünya’nın ya üstüne ya da altına denk gelir. Senede iki defa Dünya-Ay-Güneş’in konumu Güneş tutulmasına izin verecek şekilde denk gelir.

Bu durumda , Ay’’ın gölgesi Dünya’da belirli bölgelere düşer ve Güneş tutulması gerçekleşir. Güneşin sadece belirli bölümlerinin Ay tarafından gölgelendiği durumlarda parçalı tutulma gerçekleşir. Güneşin Ay tarafından tam örtüldüğü zamanlarda ise tam tutulma görülür. Ayın gölgesinin tutulma sırasında izlediği yörüngeye tam tutulma hattı adı verilir. 16 bin km uzunluğunda 160 km genişliğinde olan bu hat üzerinde bulunanlar tam tutulma izleyebilir. Güneşin tutulması en fazla 4 dakika sürmektedir. Güneş tutulması dört evrede incelenir.

Haberin Devamı

SONRAKİ GÜNEŞ TUTULMALARI VE TARİHLERİ

Tutulma TarihiNereden Görülecek?Tutulma Türü
2 Temmuz 2019Kuzey AmerikaTam
26 Aralık 2019Kuzey AsyaHalkalı
21 Haziran 2020Kuzey AsyaHalkalı
14 Aralık 2020Kuzey AmerikaTam
30 Nisan 2060                Kuzey Afrika, Türkiye, Orta AsyaTam 
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!