Avukatınız diyor ki

Güncelleme Tarihi:

Avukatınız diyor ki
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2001 00:00


Erdal YİĞİT
Haberin Devamı

Tashih-i karar

SORU: Ruhsatsız silah bulundurmak suçundan 1 yıl hapis cezası aldım. Temyiz ettim. Ancak Yargıtay tarafından karar onaylandı. Başka itiraz yolu var mı? (İlhan Şen)

CEVAP: Ceza hukukunda tashih-i karar yani karar düzeltme yolu vardır. Ancak Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu'nun 322. maddesine göre karar düzeltme isteme hakkı sadece Cumhuriyet Başsavcısı'na tanınmıştır. Eğer gerek görürse Cumhuryet Başsavcısı sanığın veya mahalli savcının bu talep üzerine dosyayı Ceza Genel Kurulu'na gönderebilir. Ancak karar düzeltme kanun yolu infazı durdurmaz.

Nişan bozulursa

SORU: Nişanlımdan ayrıldım. Nişan sırasında kendisine birçok kıymetli hediye ve eşya vermiştim. Ayrıca kendisi beni başkası ile aldattığı için toplum içerisinde çok küçük düştüm. Ne yapabilirim? (Melahat Yanlaşık)

CEVAP: Nişanın bozulmasından dolayı taraflar vermiş oldukları mutad dışı hediye ve eşyaları karşı taraftan isteyebilirler. Eğer hediyeler aynen mevcut değilse karşılığı sebepsiz zenginleşme kurallarına göre istenebilir. Bunun içn eşyaların değerine göre davalının ikametgahının bulunduğu yer mahkemelerinde dava açabilirsiniz. Ayrıca eğer bu bozma karşı tarafın kusurundan dolayı olmuş ise manevi olarak zarar gören taraf bozmadan itibaren bir yıl içerisinde manevi tazminat davası açabilir.

İhalenin feshi

SORU: Sahibi olduğum evim bir borçtan dolayı icra marifetiyle satışa çıkarıldı. Ancak satış günü tarafıma tebliğ edilmedi. Yokluğumda evimin satışı yapılmış. Ne yapabilirim? (Süleyman Akyas)

CEVAP: İhalenin yapılmasında eğer usul hükümlerine aykırı hareket edilmiş ise ( olayınızda size tebliğat yapılması gerekirdi) veya ihaleye fesat karıştırılmış ise ihale tarihinden itibaren yedi gün içerisinde icra tetkik mercii'ne dava açarak ihalenin feshini isteyebilirsiniz. Burada satış günü size tebliğ edilmediği için sizin dava ve şikayet süreniz öğrenme tarihinden itibaren bir yıldır.

Veraset belgesi

SORU: Yasal mirasçı olmama rağmen diğer mirasçı yeğenim tarafından çıkartılan veraset ilamında adım geçmiyor. Buna itiraz etme hakkım var mı? (Osman Seren)

CEVAP: Eğer mirasçı olduğu halde bir kişi veraset ilamında gösterilmemiş ise itiraz hakkı vardır. Eğer veraset ilamı kesinleşmemiş ise ‘‘İtiraz davası’’, kesinleşmiş ise ‘‘İptal davası’’ açmanız gerekmektedir. Bu davaları herhengi bir Sulh Hukuk Mahkemesi'nde ilamı alan kişiye yönelterek açabilirsiniz.

Tel-Faks:

0-242-340 35 24

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!