Güncelleme Tarihi:
Yönetmelik, Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine müdafi veya vekillerin görevlendirilmeleri ile bu kişilere yapılacak ödemelere ilişkin usul ve esasları yeniden düzenliyor.
Yönetmeliğe göre, şüpheli veya sanıktan kendisine bir müdafi seçmesi istenecek. Müdafi seçebilecek durumda olmadığını beyan eden kişiye, mahkumiyeti halinde avukatlık ücretinin kendisinden tahsil edileceği yönünde ihtar yapılacak ve talep ettiği takdirde barodan bir müdafi görevlendirmesi istenecek.
CEZA ALT SINIRI 5 YILA ÇIKARILDI
Hakkında alt sınırı beş yıldan fazla hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı soruşturma ya da kovuşturma yapılan kişinin istemi aranmaksızın barodan avukat görevlendirmesi istenecek. Bunun için şüpheli veya sanığın avukatının olmaması gerekecek. Bu durumda, kovuşturma aşamasında sanığa iddianamenin tebliği için çıkarılan çağrı kağıdına ayrıca “tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içinde avukatı bulunup bulunmadığını bildirmesi, bildirimde bulunmadığı takdirde barodan bir avukat görevlendirmesinin isteneceği, görevlendirilen avukata ödenecek ücretin yargılama giderlerinden sayılacağı ve mahkumiyeti halinde kendisinden tahsil edileceği” hususunu hatırlatan meşruhat verilecek.
Şüpheli veya sanık, çocuk ve kendisini savunamayacak derecede malul veya sağır ve dilsiz ise istemi aranmaksızın avukat görevlendirilecek.
MAĞDURLAR İÇİN DE AVUKAT
Vekili bulunmayan mağdur, şikayetçi veya katılanın talep etmesi halinde, barodan bir avukat görevlendirmesi istenecek. Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince mağdur veya suçtan zarar gören için zorunlu olarak avukat görevlendirilmesi gereken hallerde, istemi aranmaksızın barodan bir vekil görevlendirmesi istenecek. Ancak bunun için mağdur veya suçtan zarar görenin avukatının olmaması şart olacak.
Avukat görevlendirilmesi, soruşturma evresinde ifadeyi alan merci veya sorguyu yapan hakim, kovuşturma evresinde ise mahkeme tarafından barodan talep edilecek.
Soruşturma evresinde görev yapan müdafi veya vekil, engel bulunmadığı takdirde kovuşturma evresinde de öncelikle görevlendirilecek.
Soruşturma veya kovuşturma makamlarınca aralarında menfaat çatışması bulunduğu bildirilmediği takdirde birden fazla şüpheli, sanık, mağdur, şikayetçi, suçtan zarar gören veya katılan için aynı müdafi veya vekil görevlendirilebilecek.
Müdafi veya vekil, soruşturma evresinde ya da duruşmada hazır bulunmaz veya vakitsiz olarak duruşmadan çekilir veya görevini yerine getirmekten kaçınırsa, Cumhuriyet savcısı, hakim veya mahkeme derhal başka bir müdafi veya vekil görevlendirilmesi için gerekli işlemi yapacak.
Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının talebi üzerine görevlendirilen müdafi veya vekil azledilemeyecek.
TARİFE
Öte yandan, bu kapsamda görevlendirilen müdafi ve vekillere yapılacak ödemelere ilişkin 2007 yılı tarifesi de Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak, yürürlüğe girdi.
Buna göre, soruşturma evresinde takip edilen işler için 130, sulh ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 200, asliye ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 220, ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 400, çocuk mahkemelerinde takip edilen davalar için 220, çocuk ağır ceza mahkemelerinde takip edilen davalar için 400, bölge adliye mahkemelerinde görülen duruşmalı davalar için 400, Yargıtay'da görülen duruşmalı davalar için 450 YTL ödenecek.
Bu tarife kapsamındaki zorunlu avukatlık ücretleri, Adalet Bakanlığı bütçesinde ayrılan ödenekten karşılanacak.
Avukatlık ücreti, soruşturma aşamasındaki görevlendirmede Cumhuriyet Savcısı, yargılama aşamasındaki görevlendirmede mahkeme tarafından düzenlenecek ödeme emri belgesi üzerine ödenecek.