Güncelleme Tarihi:
İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi'nde 6 Ekim'de prömiyeri gerçekleştirilen oyunda, yaşamına ve doğaya basitçe sarılmış 3 köy insanı aracılığıyla, “tarihin ve tabiatın hem acımasız hem de şefkatli yanları ile yaşamın, bir şeylerin bittiği noktada yeniden başladığı” teması aktarılıyor.
Çevirisi Necdet Adabağ'a dekoru Sertel Çetiner'e, kostümleri Esra Selah'a, ışık düzeni Burhanettin Yazar'a, müzikleri ise Can Atilla'ya ait oyunda Tolga Tekin, Ebru Uysal ve Cüneyt Mete rol alıyor.
Adana Devlet Tiyatrosu'nun 2004-2005 sezonunda prömiyerini gerçekleştirdiği “Fırtına” adlı oyun ise Fransa'nın Lille kentinde yapılacak “Scennes Etrangeres Festivali”nin açılışında sahnelenecek. ”Fırtına”, 24-26 Kasım günlerinde Fransız sanatseverlerin beğenisine sunulacak.
İngiliz Yazar William Shakespeare'in eserinden Bulgar yönetmen Javor Gardev'in sahneye koyduğu oyun, fırtına sonrası bir adada buluşanların işlediği günahların bedellerini ödemelerini konu alıyor.
Sahne ve kostüm tasarımını Nikola Toromanov, müziklerini Kalin Nikolov'un yaptığı oyunda, Savaş Özdemir, Tolga Tekin, Nimet İyigün, Serdar Kayaokay, Gökhan Doğan, Sema Kelav, Demet İyigün, Şekip Taşpınar, Ahenk Demir, Müge Taşpınar, Ötüken Hürmüzlü, Gürkan Görbil, Raif Hikmet Çam, Doğan Turan, Uğur İzgi, Önder Özcan ve Ergun Doğramacı rol alıyor.
TÜRK-İTALYAN İŞBİRLİĞİ
Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürü Bahadır Özyurt AA muhabirine yaptığı açıklamada İtalyan Kültür Merkezi'yle gerçekleştirilen ortak çalışma sonucunda, “Kayıp Toprağın Türküsü Ruzante”yi İtalya'da sahneleme kararı aldıklarını belirtti.
Oyunun yönetmeni Angello Savelli'nin daha önce de Türkiye'ye gelerek, projeler gerçekleştirdiğini ifade eden Özyurt, bu işbirliğini İtalya'ya da taşıyacaklarını bildirdi.
“Kayıp Toprağın Türküsü Ruzante”nin Floransa'daki tiyatroda gerçekleştirilecek Türk Haftası kapsamında 18-19 Kasım'da sahneleneceğini belirten Özyurt, şöyle devam etti: “İtalya ile kurduğumuz sanat köprüsünün ikinci ayağını da gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Devlet Tiyatroları, dünyanın en büyük kültür üreten ve yayan kuruluşlarından biridir. Dünyada bu çapta bir başka ödenekli devlet tiyatrosu yok. Biz de İtalya'ya gidip, çalışmalarımızı gösterelim istedik. Kayıp Toprağın Türküsü Ruzante ile başlayan ilişkimizi, bir Türk yönetmenin İtalya'da sahneye koyacağı eser ile sürdürmeyi amaçlıyoruz. Oyunumuzun Kasım ayında gerçekleştirilecek turnesinde oradaki oyuncularla tanışma ve projenin altyapısını oluşturma fırsatı bulacağız. Sanırım bahara doğru da İtalya'da provalar başlayacak.”
Özyurt, Türkiye'nin AB'ne üyelik sürecinde ikili kültürel ilişkilerin önemine de değinerek, başta yakın coğrafyadaki balkan ülkeleriyle olmak üzere, ortak projelere imza atacaklarını kaydetti.
“İKİ” ALMANYA YOLCUSU
Devlet Opera ve Balesi de Modern Dans Topluluğu'nun “İki” adlı eserini Almanya'da sahneleyecek.
Topluluk, Bochum Kenti'nde düzenlenecek Melez Festivali kapsamında 28 Ekim'de iki temsille sanatseverlerle buluşacak.
Koreografisini Bürge Öztürk'ün yaptığı “Kontrol” ve “Form”, Devrim İleri'nin “Kimlik”, Barak Marshall'ın “Shoshana'nın Balkonu” ile Dieter Bosman ve Jutla Hell'in “Seni İstemiyorum” eserlerinden oluşan “İki”, Almanya'da sanatseverlerin beğenisine sunulacak.