Güncelleme Tarihi:
Merkel, bir zamanlar Avrupa’nın yıldızıydı. Hatta, Almanya’nın eski Başbakanı Helmut Kohl’ün yolundan gittiği söyleniyordu. Borç krizinin Avrupa'yı sarstığı günlerde, Almanya geçmişte hiç olmadığı kadar büyük eleştirilere hedef olurken, Merkel’in geleceği her zamankinden daha belirsiz.
Avrupa’nın yaşadığı krizin ortasında, “mutlak güce sahip ve kibirli” çirkin Alman imajı geri geldi. Euro kriziyle boğuşan İrlanda, düştüğü durumdan Almanya’yı sorumlu tutuyor.
‘BU BENİ ENDİŞELENDİRİYOR’
Almanya ve Merkel bir stres testinden geçiyor. Euro başkanı Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, “Almanya’nın federal ve yerel yetkilileri Avrupa kamuoyu için olumlu olan şeylere ait görüşünü yavaşça kaybediyor. Bu bana endişe veriyor” dedi. Avrupa Parlamentosu Başkan Yardımcısı ve Hür Demokratlar Partisi üyesi Silvana Koch-Mehrin ise “Şu an Avrupa’nın gözleri Merkel’in üzerinde. Son haftalarda Avrupa Parlamentosu'nda neredeyse herkes Almanya’ya değiniyor. Bu uzun süreden beri görmediğimiz bir şey” dedi.
Almanya Başbakanı zor bir yerde duruyor. Alman halkı euro için popüler, istikrarlı para birimi Alman markını terk etti; dolayısıyla Berlin Yunanistan'da olduğu gibi İrlanda’da da geniş kapsamlı kemer sıkma politikaları istiyor. Bu talepler, söz konusu ülkelerde destek görmekten çok uzak. Bu durumun nedeni, borç krizinden en çok sıkıntı çeken ülkelerin, durumlarını daha da kötü bir hale getirdiği için Merkel’i sorumlu tutmaları.
Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Ekim ayında euro bölgesi ülkeleri için iflas mekanizması planlarını sundu. Borçların yeniden yapılandırması yönünde bir teklif içeren plan, ülkenin borçlarını ödeyememesi halinde özel yatırımcıların devreye girmesini öngörüyordu.
ÇOK DAHA PAHALI
Ancak bu planın açıklanmasından kısa bir süre sonra, çok büyük borç yükü altında olan Yunanistan, İrlanda, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde devlet tahvilleri tavan yaptı ve finansal piyasalardan borç alma imkanları çok daha maliyetli bir hale geldi.
Sonuç olarak, Merkel’e yönelik tepki çok büyük oldu. Merkel’in planları çok cesurdu. Ancak sorun Almanya Başbakanı'nın gelecek için planladığı süresiz bir kriz mekanizmasının piyasaları gerginleştirmesiydi. Aslında 2013’te yürürlüğe girmesi gereken bir plan, daha şimdiden yatırımcıların sinirlerini mahvetti.
BAŞARISIZ MESAJ
Finans piyasası uzmanları bugün Almanya’nın çabalarından etkilenmiş görülmüyor. Tudor Yatırım Şirketi Başekonomisti Angel Ubide, “borç yeniden yapılandırması planının yanlış bir zamanda yapıldığını” belirtirken, Barclays Capital baş ekonomisti Julian Callow, küçük ülkelerin Almanya örneğini takip etmeleri halinde tahvilleri için alıcı bulamayacakları ve artan borçlarının altından kalkamayabilecekleri uyarısında bulundu.
Gözlemciler, Merkel’in net bir plan sunmadığını belirtiyor. Koch-Mehrin, “Şu an Merkel’in euro krizinde nerede durduğunu bilmek istiyorsanız, parçaları bir araya getirmeniz lazım” dedi.
Koch-Mehrin, Merkel’in halkla ilişkilerini geliştirebilmesi adına kendi önerisini sundu: “Başbakan'a euro krizi ve Avrupa’nın geleceği konusunda ulusa sesleniş yapmasını tavsiye ederim.”
Bu yazı "Merkel's Reputation on the Decline in Europe" başlıklı makaleden derlenmiştir.
Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet