Güncelleme Tarihi:
Venedik Üniversitesi mimarlık alanında en başarılı üniversite. Onu Barcelona'daki Katalonya Politekniği izliyor. Lisans eğitimini almış kişiler için Londra'daki Mimarlık Birliği (Architectural Association) ve Hollanda'da bulunan Delft'in de adı geçiyor.
Moda okumak isteyenlerin ilk adresi John Galliano ve Alexander McQueen'in de yetiştiği Londra'daki St. Martin Sanat ve Tasarım okulu (St. Martin's School of Art and Design). Bu okulun ardından Anvers'teki Koninkliyke Academie voor Schone Kunsten ve Düseldorf'taki Mode Schule geliyor. Bunların yanında daha geleneksel olan Roma'daki Uluslararası Sanat ve Moda Akademisi (Accademia İnternazionale d'Alta Moda e d'Arte del Costume) ve (Moda ve Giysi Akademisi (Accademia di Costume e di Moda) bulunuyor.
Tasarım'da Milano'daki Domus Academy ve Londra'daki Royal College of Arts'ın dışında Barselona'nın üç enstitüsü geliyor; Elisava, Eina ve Massana. Anvers'teki National Hoger İnstitut voor Bouwkunst ve Brüksel'deki Ecole de la Cambre da bu alanda kendini kanıtlamış diğer okullar.
Tiyatro okumak isteyen gençlerin tercihleri Londra'daki Kraliyet Drama Sanatları Akademisi (Royal Academy of Dramatic Arts, Rada) ve yine aynı şehirdeki Müzik ve Drama Sanatları Akademisi (Academy of Music and Dramatic Art, Lamda).
Brüksel'deki Ulusal Sahne Sanatları Okulu (National Superieur des Arts du Spectacle, Insas) değişik ülkelerden gelen öğrencileri ile Avrupa'daki en iyi sinema-televizyon okulu olarak adlandırılıyor. Bu okulun ardından Londra'daki Ulusal film ve televizyon okulu (National Film and Television School geliyor. Almanya'nın en iyisi ise Berlin'deki Kunsthochschulen.
Paris'teki Ulusal Güzel Sanatlar Okulunu (Ecole National Superieur des Beaux-Arts, Ensba) bütün Avrupa kıskanıyor. Bu okulun ardından 1773'de Düseldorf'da kurulan Künstakademie, Amsterdam'daki Gerrit Rietveld Academie ve Milano'daki Domus Academy geliyor.
LONDRA EKONOMİ'NİN YARISI YABANCILARA
Avrupa ülkelerinin hukuk alanında birleşmeleri hemen herşeyden daha zor gibi. Çünkü bu birleşme hem Roma kanunlarını hem de Anglosakson kanunlarını biraraya getirecek. Hukuk alanında ilk sırayı Oxford, ikinci sırayı da Cambridge alıyor, bunları Birmingham, Bristol, Exeter, Kent ve Warwick izliyor. Belçika da Katolik Louvian-la-Neuve Üniversitesi de hukuk alanında iyi eğitim veriyor. Almanya'da Hieldelberg, İtalya'da ise Bolonya Üniversitesi bu alanda adını duyuruyor. Fransa'da ise Paris II Pantheon ve Paris I Sorbonne arasındaki savaş sürüyor.
Ekonomik birliği sağlayan Avrupa'da ekonomi eğitiminin başını İngiltere çekiyor. Londra Ekonomi Okulu, öğrenci kontenjanının yarısını yabancılara ayırıyor. İngiltere'de ayrıca Birmingham'daki Aston ve Manchester Ekonomi Okulları var. Ayrıca Fransa'nın Ecoles Superieur des Sciences (Esseec), Ecoles Superieur Commerce de Paris (Escp) gibi ‘‘ecoles’’leri de bu konuda iddialı. Almanya'nın Colonia Üniversitesi'nin arkasından Bonn, Frankfurt, Koblenz ve Manheim üniversiteleri geliyor. Belçika'da da Ecole de Commerce Solvay ile birlikte İnstitut D'Administration e de Gestion bulunuyor. İtalya'nın Bocconi Üniversitesi 10 bin öğrencisi ile iyi bir ekonomi eğitimi veriyor. İtalya'nın ekonomi bakanlarının hemen hemen hepsi Bocconi mezunu. İspanya Barselona'da da Escuela Superior de administration y direccion de Empresa (Esade), İnstituto Estudios Superiores de Empresa (İese) bulunuyor.
Mühendislik eğitimi Avrupa'da olsa da ülkeden ülkeye oldukça büyük farklılıklar gösteriyor. 350 bin Alman öğrenci pratik kurslar görüyor, bunun yanında birçok yerde staj yapma zorunluluğu bulunuyor. Londra Imperial College'deki altı bin öğrenci oldukça yoğun bir program izliyor. , bazıları klasik eğitim alıyor. İrlanda'daki beş bin öğrenci dört yıllık bir eğitimin ardından yoğun bir staj dönemi geçiriyor, bunların yarısı da daha sonra dış ülkelere gidiyor. İspanya'da politeknik okulların ilk sınıfına yazılanların sadece yüzde 20'si mezun olabiliyor.
MUHTEŞEM LİSTE
Sinema-Tv: Brüksel'deki Ulusal Sahne Sanatları Okulu (National Superieur des Arts du Spectacle, Insas)
Güzel Sanatlar: Paris'teki Ulusal Güzel Sanatlar Okulu (Ecole National Superieur des Beaux-Arts, Ensba)
Tiyatro: Londra'daki Kraliyet Drama Sanatları Akademisi (Royal Academy of Dramatic Arts, Rada)
Tasarım: Milano'daki Domus Academy
Moda: Londra'daki St. Martin Sanat ve Tasarım okulu (St. Martin's School of Art and Design)
Mimarlık: Venedik Üniversitesi
Hukuk: Almanya Heildelberg Üniversitesi/Belçika Katolik Louvian-la-Neuve Üniversitesi/İspanya Salamanca Üniversitesi/Fransa Paris II Pantheon/İngiltere Oxford Üniversitesi/İrlanda Dublin Üniversitesi/Hollanda Leida Üniversitesi
Tıp: Almanya Monako Üniversitesi/Belçika Libre de Brüksel Üniversitesi/İspanya Madrid'de bulunan Complutense Üniversitesi/Fransa Paris VI Pierre ve Marie-Curie Üniversitesi/İngiltere Londra College Üniversitesi/İrlanda Dublin'deki Royal College of Surgeons/İtalya Milano Üniversitesi.
Ekonomi: Almanya Colonia Üniversitesi/Belçika Brüksel'deki Solvay Ecole Commerce/İspanya Escuela Superior de administration y direccion de Empresa (Esade)/İngiltere Londra Ekonomi Okulu/İrlanda Dublin Trinity College/İtalya Bocconi Üniversitesi/Hollanda Rotterdam Erasmus Üniversitesi
Mühendislik: Almanya Aix-la-Chapelle Üniversitesi/Belçika Katolik Louvian-la-Neuve Üniversitesi/İspanya Madrid ve Barselona politeknikleri/Fransa Politeknik Okulu/İngiltere Londra'daki Imperial College/İrlanda Limerck Üniversitesi/İtalya Torino ve Milano politeknikleri/Hollanda Delft Politekniği.
Sosyal Bilimler: Almanya Berlin'deki Humboldt Üniversitesi/Belçika Katolik Louvian-la-Neuve Üniversitesi/İspanya Salamanca ve Complutense Ünversitesi/Fransa Sorbon Üniversitesi/İngiltere Oxford Üniversitesi/İrlanda Dublin Üniversitesi/İtalya La Sapienza Üniversitesi/Hollanda Amsterdam Üniversitesi
Beyin kıtasına doğru
Geçtiğimiz yüzyılın başlarında okuma yazma oranının oldukça düşük olduğu Avrupa'da öğrenciler ve akademisyenler Bolonya, Paris, Oxford gibi yerlerde kurulmuş belli başlı birkaç üniversitenin etrafında toplanıyorlardı. İnsanların, malların serbestçe dolaştığı, tek bir para biriminin hakim olduğu 2000'li yılların Avrupası'nda ise eğitim birliğine de gidiliyor. Eskiden tüccar Avrupalı olmak ortak bir tercihti. Eğitim sistemleri, her ülkenin kendi değerlerine bağlıydı. Şimdi ise Avrupa, beyin kıtası olma yolunda. 1991'de imzalanan Maastricht Anlaşması Avrupa ülkelerinin eğitim alanında ortak çalışma kararı aldı.
Sorbon'un 800. kuruluş yıldönümü kutlamaları sırasında Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya'nın üniversitelerden sorumlu bakanları arasında, Bilim Avrupası'nın ilk temelleri sayılabilecek, ortak bir deklarasyon yayınlandı. Bu ülkeler ilk olarak eğitim sistemlerini birbirlerine
yakınlaştırmaya, ortak bir sistem bulmaya çalışıyorlar. Bunun için iki ayrı dönem öngörülüyor. Birinci ve ikinci derece.
Avrupa üniversitelerinde dönemler henüz tam olarak belirlenmemiş ama diploma alabilmek için en azından üç sene eğitim şart görünüyor. Bu üç seneden sonra da konu ağırlıklı özel programlar verilmesi düşünülüyor. Kredi sistemi uygulanması planlanıyor. Randıman alabilmek için sadece sınav zamanlarına değil, genel çalışma ortamının esas alınması öngörülüyor. Parlak görünen bu projeye şimdilik 15 ülkenin dördü imza attı.
Şimdi ya da ileride Avrupa öğrencisi ortaya çıkacak. Zaten son 10 yıldır Avrupa üniversiteleri arasında bir birlik var. İlk başlarda sadece araştırma açısından kurulan bu birlik, daha sonra öğretmen ve öğrenci değişimi ile çoğaldı. Bu yazıda, alanlarına göre en iyi Avrupa üniversitelerinin sıralamalarını bulacaksınız.