Güncelleme Tarihi:
Ajans tarafından hazırlanan "Avrupa'da Hava Kalitesi 2012" raporunda Avrupalılara havadan gelen en büyük tehdit olarak prematüre bebek ölümlerine neden olan mikroskobik parçacıklar gösterildi.
Raporda 2010 yılında gerçekleştirilen ölçümlere dayanılarak kentlerde yaşayan Avrupalıların yaklaşık yüzde 30'unun, AB mevzuatında müsaade edilen sınırın üzerinde mikroskobik parçacık bulunan havayı soluduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün daha sıkı limitleri esas alınırsa risk altındaki Avrupalıların oranı yüzde 95'e kadar yükseliyor.
Yine prematüre bebek ölümlerine ve solunum yolları rahatsızlıklarına neden olan bir diğer önemli sorun olarak şehirlerdeki ozon yoğunlaşması gösteriliyor.
Özellikle bol güneş alan Akdeniz ülkelerinde etkisini gösteren ozon yoğunluğunun tarımsal üretim kaybına da neden olduğu belirtiliyor.
2010 yılı ölçümleri dikkate alındığında Avrupalıların, Dünya Sağlık Örgütü limitlerine göre yüzde 97'si ve daha esnek olan AB limitlerine göre yüzde 17'si, tavsiye edilen miktarın üzerinde ozonlu havayı soluyor.
Rapora göre Avrupa'nın havasında tespit edilen sağlığa zararlı diğer maddeler şöyle:
Nitrojen dioksit: Mikroskobik parçacık ve ozon oluşumunu tetiklemek yanında su ekosistemini tehdit eden ötrofikasyon ve asitlenmeye neden oluyor. 2010 yılı verilerine göre şehirlerde yaşayan Avrupalıların yüzde 7'si, AB limitlerinin üzerinde nitrojen dioksite maruz kalıyor.
Benzo(a)piren: Bu yüksek kanserojen maddenin en önemli kaynakları egzoz gazı, kömür katranı ve ızgarada pişirilmiş gıdalar. Avrupa şehirlerinde yaşayanların yaklaşık 3'te 1'i AB limitlerinin üzerinde benzopirenli hava soluyor.
Sülfür dioksit: Fosil yakıtlardan yayılan bu zararlı madde AB'nin kararlı mücadelesiyle birçok ülkede yasal limitlere çekildi fakat Polonya, Balkan ülkeleri ve Türkiye'de meyve ve sebzelerde koruyucu madde olarak limitlerin üzerinde kullanılabiliyor.
Karbonmonoksit: Havada ağır metaller (arsenik, kadmium, nikel, kurşun) ve benzen yoğunluğu. Avrupa ülkelerinde küçük istisnalar dışında AB limitlerini aşmıyor.