Güncelleme Tarihi:
MANOLİS Glezos, Yunanistan’ın hayattaki tek ‘milli kahraman’ı. Geçmişte 3 kez ölüm cezasına çarptırıldı, 11 yıl 4 ay hapis yattı, 4 yıl 6 ayı da sürgünde geçti. Sıkı bir solcu. Ünlü besteci Mikis Teodorakis ile birlikte ‘Yeni Mukavemet Hareketi’nin önderi. Yaşı 90 ama her gün karış karış Yunanistan’ı gezerek halk forumlarında, toplumu AB ve IMF reçetelerine sağduyulu olmak kaydıyla tepkiye çağırıyor. Kör şiddete, yakmalara, yıkmalara, yağmalamaya karşı çıkıyor. Atina’daki protesto gösterilerinde hep en önde yer alıyor. Hürriyet’e konuşan Glezos, şunları söyledi:
Nâzım’la mektuplaştık
Türkiye’ye gittiniz mi?
Hayır hiç gitmedim. Biliyor musunuz, Nâzım Hikmet hayatımda çok önemli bir yer tutuyor. Şair Yiannis Riços, Nâzım ile mektuplaşırdı. Bir mektubunda benden bahsetmiş. Nâzım Hikmet de cevap yazmış. Sonra ben de defalarca yazdım Nâzım’a. Bir süre mektuplaştık. O mektupları saklıyorum.
Yunanistan’ı sattılar
Nazi bayrağını Akropolis’ten indirirken ne hissettiniz?
Ben böyle şeyleri konuşmam. Sadece görevimi yaptım.
Bugün hangi bayrağı görseniz, gönderden indirmek istersiniz?
Artık tek başıma yapamam. Halkımla beraber boyunduruğun sembolü tüm bayrakları indiririm.
Ekonomik krizde siyasetçilerin rolü nedir?
Yunanistan’ı yabancılara satmaktan başka bir şey yapmadılar.
Güçlü bir siyasi lider gerekli mi?
Hayır. Babanın aile reisi olduğu, arkadaş gruplarında en güçlünün lider olduğu dönemler geride kaldı. Dürüst ve bu ülkeye hizmet etmek isteyen liderlere gerek var.
Almanya’nın Yunanistan’a yaklaşımını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Adeta bizden intikam almak istiyorlar. Başbakan Merkel’e bir sorum var: Bu kin niye?
Ya tüm Avrupalıların tavrı?
Avrupalılar nankör çıktı.
Avrupa’daki “Yunanlar tembel” iddiasına ne diyorsunuz?
Hayır. Yunan halkı hem çalışkan hem de mağrur. Kurnaz olanı, haksız olanı, haksızlığı sevmez.
AB içinde bir Yunanistan mı? Yoksa dışında mı?
Elbette içinde. Aksini söyleyenler saçmalıyor.
Yunanistan 360 milyar Euro dış borçla nasıl kalkınabilir?
Yunanistan’ın aslında borcu yok. Borçların hepsi faiz. Almanya 2. Dünya Savaşı için Yunanistan’a tazminat ödesin. O zaman borcumuz sıfıra düşer.
Birlik gerekli
Krizde Yunan halkı ne yapmalı?
Birlik içinde olmalıyız. Güçsüze, fakire yardım etmeliyiz. Muhtaç insanlar var. Herkes ihtiyacından fazlasını bu insanlara versin. Paylaşmak gerek.
Türkiye de 10 yıl önce ekonomik bir kriz yaşadı...
Biliyorum. Yunanistan’da bazı çevreler “Türkler bize saldıracak” diyor. Ben buna inanmıyorum. Ancak iki ülke de savunma harcamalarını azaltmalı. Silah yerine, halkların gerçek ihtiyaçları için harcama yapılmalı.
Direniş simgesi
MANOLİS Glezos, 2. Dünya Savaşı sırasında Yunanistan Nazi ordularının işgali altında iken 1941’de 30 Mayıs’ı 31 Mayıs’a bağlayan gecede arkadaşı Apostolos Santas ile birlikte Atina’nın sembolü sayılan Akropolis mabedinde dalgalanan, o dönemin Almanya bayrağını indirdi. Cesareti, Yunanistan’daki direnişin simgesi oldu. Ayrıca, Nazilere karşı savaşan ittifak kuvvetlerine de moral verdi. Aynı zamanda gazeteci ve yazar olan Glezos’un bugüne kadar 6 kitabı yayınlandı.