Güncelleme Tarihi:
Çin'deki 500 Avrupalı şirketin yöneticilerinin katıldığı bir çalışmada, Pekin yönetiminin davranışlarının son iki yılda daha az adil hale geldiğini düşünenlerin oranı yüzde 36 oldu. Ülkede iş yapma koşullarının gelecek dönemde daha da kötüleşeceğini bekleyenlerin oranı da yine yüzde 36'nın üzerine çıktı.
Çin'de faaliyet gösteren Avrupa Birliği Ticaret Odası tarafından yapılan açıklamada, iş çevrelerinin en çok, kanun ve düzenlemelerdeki keyfilik, fikri hakların korunması konusundaki düzensizlik ile şirket kayıtları, vize ve çalışma izinleri gibi konularda şikayet ettiği belirtildi.
Bu çalışmanın sonuçları ve AB Ticaret Odası'nın Başkanı Jacques de Boisseson, mevcut koşulların Çin pazarına girme hevesini azalttığına dikkat çekti.
CAZİBESİNİ YİTİRİYOR
De Boisseson, "Kanuni düzenlemelerde karşılaşılan bu zorlukların sürmesi, Çin'in uzun vadeli bir yatırım adresi olma konusundaki cazibesini yitirmesine neden oluyor... Odamıza üye olan şirketlerin Çin'e yatırım yapma isteği hiç bir koşul sunmadan sürdürülebilecek bir durum değil. Yatırım için gösterilen istek daha açık ve öngörülebilir iş ortamıyla artırılabilir" dedi.
Avrupalı şirket temsilcilerinden gelen bu şikâyetler, ülkede faaliyet gösteren ve Çin'de iş yapma koşullarının kötüleştiğini söyleyen diğer yabancı şirketlerin söylemleri ile de örtüşüyor.
Çin yönetimi geçtiğimiz yıllarda, aralarında Coco-Cola'nın yerli içecek şirketi Huiyuan Juice Group'u alma girişimi de dâhil bazı yabancı şirketlerin büyük çaplı şirket satın alma hamlelerini engellemişti.
Yabancı şirketler ayrıca ürünlerini kamu kurumlarına satabilmek için Pekin yönetiminin kendilerinden geliştirdikleri teknolojileri ve diğer teknik bilgileri paylaşmasını istediği yönünde şikâyette de bulunmuştu.
*Bu haber 29 Haziran tarihinde Financial Times'ın internet sitesinde "European companies sour on China business climate" başlığıyla yayımlanmıştır.