Güncelleme Tarihi:
Avrupalı çelik üreticilerini temsil eden Eurofer, “fiyat artışlarının ve fiyatlama modellerinin hukuk dışı bir şekilde koordine edildiği yönünde güçlü sinyaller olduğu ve çelik üreticilerinin tek tek üzerlerine bu değişiklikleri kabul etmeleri baskısı yapıldığını” belirterek, ücretlendirme istismarı olabileceği gerekçesiyle Avrupa Komisyonu’na şikayette bulundu.
Şikayetin zamanlaması, hem Avrupa Komisyonu hem de Alman antitröst düzenleyici kurumu Bundeskartellamt rekabet yetkililerinin, madencilik devleri Rio Tinto ve BHP Billiton'un Batı Avustralya'daki demir cevheri sahalarını birleştirme teklifini inceledikleri bir zamanda yapılmış olmasından dolayı oldukça hassas bir döneme denk geliyor.
Yapılan bu şikayetler, Japonya ve Çin'de madenciler ile çelik üreticilerinin yeni fiyatlama sistemi üzerinde anlaşmasının fiyatları üçte bir oranında artıracağıyla ilgili uyarılardan sonra geldi.
OTOMOBİL VE BEYAZ EŞYA PAHALI OLACAK
Çelik üreticileri, aynı zamanda çeliğin hammaddesi olan demir cevheri fiyatlarının artmasının, maliyetleri yükselteceğini ve bunun da otomobil, inşaat demiri ve beyaz eşya fiyatlarını yukarı çekeceğini söyledi.
Brezilyalı madencilik şirketi Vale ve Avustralyalı BHP Billiton, bu hafta içerisinde 40 yıldır gösterge olarak kabul edilen yıllık fiyatlandırma mekanizmasının yerine demir cevherinde dünyadaki spot fiyata bağlı çeyrek dönemlik sözleşmelerin getirilmesi çabalarına önderlik etti.
Arzın dar olduğu bir piyasada eski gösterge seviyeler, spot fiyatlara göre yüzde 100’e kadar fark gösteriyordu. Bu nedenle de kısa vadede demir cevheri fiyatlarının iki katına çıkması bekleniyor.
‘BU BİR HAKARETTİR”
Eurofer Genel Direktörü Gordon Moffat konuyla ilgili değerlendirmesinde, "Demir cevheri fiyatlarında yüzde 100'lük artış hakarettir" dedi.
Bununla birlikte Avrupa'daki otomobil ve kamyon üreticilerini temsil eden Acea kurumu, üç büyük üretici olan Vale, Rio ve BHP Billiton'un "oligopol oluşturacak fiyat belirleme gücüne" sahip olduğunu söyledi.
Rio ve BHP ise iki şirketin altyapı ve bütçe güçlerini bir araya getiren 'sadece üretim bazlı' bir ortaklık olacağını, fiyat belirleme güçlerini kapsamayacağını söylemişti.
İNŞAAT SEKTÖRÜNE DARBE
Diğer yandan, inşaat şirketleri de yapı maliyetlerinin daha da artacağını ve sektörün sert bir darbe yiyeceğini belirtti.
Yapı Ürünleri Birliği Ekonomi Direktörü Noble Francis, "Eğer müteahhitler bu maliyeti müşterilerine yansıtırsa, inşaat sektöründe görülen toparlanma sekteye uğrayabilir" dedi.
Brüksel'den dün gelen açıklamada ise sektördeki potansiyel sorunları inceleme sürecinde, "eldeki tüm bilgilerin dikkate alınacağı" belirtildi.
Avrupa'da yeni fiyatlandırma sistemine karşı yükselen eleştirilere karşı, tüketimin arttığı piyasaya satış yapan Çinli ve Japon çelik üreticileri, daha esnek olan yeni sistemin uzun dönemde fayda sağlayacağını düşünüyor.