Özgül, “Avrupa'da Yaşayan Genç İşadamlarımızın GAP Buluşması Forumu”nda yaptığı konuşmada, GAP Projesi'nde belirlenen hedeflere belirlenen sürede ulaşılamadığını, bugüne kadar 2005 yılı fiyatlarıyla 19 katrilyon lira harcandığını belirtti.
Bölgenin huzur bölgesi olduğunu, terörün önemli ölçüde kalmadığını belirten Özgül, GAP bölgesinin yatırımlar açısından büyük avantajlara sahip olduğunu, bölgede 1600 işletmenin 70 bin kişiyi istihdam ettiğini, bölge ihracatının geçen yıl 1.6 milyar dolar olduğuna işaret etti.
Özgül, “Burada ekonomik dinamizmin lokomotif olan iş adamlarımıza çok önemli görevler düşmektedir. AB ile müzakere sürecinin başlamasıyla yatırım yapma kapasitesi bulunan kuruluşların ülkemize olan ilgilerinde artış gözlenmektedir. Bu ilgide GAP Bölgesi özel yer almaktadır. Bu toprakların yetiştirdiği iş adamlarımızı da görmeyi arzu ediyoruz” diye konuştu.
Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Başkanı Murat Saraylı da, yurt dışında yaşayan işadamları ile Türkiye'nin ticari potansiyelini yeterince değerlendiremediklerini söyledi.
GAP Projesi'nin ticari potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Saraylı, “Bu proje, bu bölgenin vatan olma mührüdür” dedi.
Saraylı, şunları söyledi: “Genç işadamları olarak ülkemizin maddi, manevi, yer altı ve yer üstü zenginlerinin farkındayız ve ülkemizin geleceğine güveniyoruz. Bu zenginliğin ülkemizi hem bölgesel, hem de küresel barışın anahtarı olan bir ülke konumuna getirdiğini biliyoruz. Sadece ülkemiz ve Avrupa için değil tüm dünya için proje üretmeliyiz. Burada vizyonumuz Adriyetik'ten Çin seddine sınırlı değil, kutuptan kutuba tüm küresel coğrafyadır. Sizleri, dünyada kalkan her uçakta içimizden en az bir kişinin kalkacağı bir seferberliğe davet ediyorum.”
-“AVRUPA'DA GÜÇLÜ LOBİ GÜCÜ OLUŞTURUN”-
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Koçer de, GAP'ın tam olarak faaliyete geçmesiyle bölgede tarımsal ürünlerin işlenebilmesi için büyük sanayi altyapısına, üretim kültürüne ve yatırıma ihtiyaç duyulacağını belirterek, Gaziantep'in buna önemli katkı sağlayacağını söyledi.
Koçer, “Burada bulunan işadamlarıyla birlikte çok verimli işbirliği ortamlarını birlikte yaratabiliriz” diye konuştu.
Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet
Aslan ise Avrupa'da yaşayan Türk işadamlarının yanlarında 100 binlerce kişiyi istihdam ettiklerine dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Sizinle gurur duyuyoruz. Organize güçlerinizi birleştirip bunu kullanmalısınız. Size her türlü desteği vermek bizim işimiz. Ama sizin de bir işiniz var, nasıl yoktan buraya geldiyseniz bu güçlerinizi organize edip AB ile müzakere tarihi almış Türkiye'nin çok daha ciddi ve güçlü bir lobisi olabilme koşullarını yaratmak sizin göreviniz. Gelin işbirliği yapalım.”
Sanko Holding Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da, Avrupa'da yaşayan Türk işadamlarına birikimlerinin bir kısmını kendi memleketlerinde yatırıma dönüştürmesi gerektiğini ifade ederek, “Burada sizin nabal borcunuz var. Memleketinizde küçük de olsa ortaklık kurun” dedi.
-“YÜREĞİMİZ HER ZAMAN BURADA”-
Toplantıda, Avrupa ülkelerinden gelen işadamları adına konuşmalar da yapıldı.
Fransa'dan Aktif Türk İşadamları Derneği Başkanı Nevzat Ceylan, bu ülkeye bulunan Türkler'in birikimlerinin hepsini Türkiye'ye gönderdiği ve genelde gayrimenkul aldıkları için sermaye birikimlerinin az olduğunu, ancak yetişmiş insan gücünün çok yüksek olduğunu söyledi.
Kendi şirketi BGN'nin dünya modasında önde gelen firmalarla yarıştığını, yanlarında birçok Fransız çalıştırdığını anlatan Ceylan, ”Paris'te metroda her milletten dilenciler var, ama tek bir Türk yoktur” dedi.
Ceylan, “Yüreğimiz her zaman burada. Geçenlerde oğlum (baba bana bir bayrak getirir misin, ama büyük olsun, sırtımı sardığım zaman bütün sırtımı kaplasın) dedi” diye konuştu.
Romanya'da bulunan Türk İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Levent Oruç da, babalarının 40 yıl önce işçi olarak gittiği Avrupa'da bugün işveren olduklarını vurguladı. Oruç, toplantıya katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'e bakarak, şöyle dedi:
“Bugün Türkiye'nin dışarısında bir Türkiye daha var. Sermaye birikimi, yatırımıyla, işgücüyle. Bunun değerini bilmeliyiz. Bunun için sayın bakanıma rica etmiyorum, yalvarıyorum... Yurtdışındaki Türk sermayesi için ayrı bir bakanlık kurulması, bu bakanlığın başına da sizin geçmenizi istiyoruz.”
Almanya'daki Türk İşadamları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Aygün Efendi, Avrupa'daki Türk nüfusunun 4 milyonu aştığını, girişimci
sayısının 94 bini bulduğunu ve cirolarının 40.5 milyar avro olduğunu
kaydetti. Türkiye'nin AB üyelik sürecini hatırlatan Efendi, “94 bin tane işverenimizle zaten Avrupalıyız. Yeter ki, bu potansiyeli iyi kullanalım” dedi.
İsveç'den gelen Himmet Kaya, bu ülkede inşaat danışmanlık hizmeti verdiklerini ve mobilya şirketleri olduğunu anlatarak, “Türk işadamı paraya endeksli düşünüyor. Bilgi, beceri ve kabiliyete değer verirsek daha başarılı olunur” dedi.
Konuşmaların ardından Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, toplantıya katılan Avrupalı işadamlarının temsilcilerine Türk bayrağı hediye etti.
Bu arada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan toplantıya gönderdiği telgrafta, Türk ekonomik potansiyelinin yurt dışında yaşayan işadamlarına anlatılması ve Türkiye'deki işadamlarıyla ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen toplantını başarılı geçmesini diledi.