Mahmut Tosun/BERLİN, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 10, 2008 22:16
Avrupa Adalet Divanı'ndan Türkleri yakından ilgilendiren önemli bir karar çıktı.
Almanya'nın Hessen Eyaletinde yaşayan ‘Erö’ soy isimli Türk vatandaşı, Alman yabancılar dairesinin oturum hakkını uzatmak istememesi nedeniyle Avrupa Adalet Divanı'nda açtığı davayı kazandı.
Almanya'ya,aile birleşimi yoluyla gelen 23 yaşındaki ‘Erö’ soy isimli vatandaşımız, Almanya'a geldikten sonra bu ülkede okulu bitirememiş ve diploma almadan okuldan ayrılmış. Daha sonra iş bulma kurumunun kurslarına katılmamış ve yaptıkları çağrılara da uymamış. Buna dayanarak oturma izninin yetkili makamlarca uzatılmaması üzerine başvurduğu AB Adalet Divanı, Türkiye-AB arasındaki anlaşmalara dayanarak, bu şahsın bu durumda da olsa gelecekte şansının devam edebilmesi için bu ülkede yaşaması gerektiğine karar verdi.
Bu kararın bundan sonra benzer durumlar için emsal teşkil edeceğini söyleyen ATT Başkanı Kenan Kolat ve TBB sözcüsü Safter Çınar, yaptıkları basın toplantısında artık Alman makamlarının işsizlik parası almaları, okula devam etmemeleri, suç işlemiş olmaları, işçi bulma kurumunun gösterdiği işlere gitmemeleri bahanesiyle Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının oturma izinlerinin uzatılmaması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını söylediler.
Bu durumu basın toplantısıyla vatandaşlara duyurmak istediklerini söyleyen Kolat ve Çınar, artık yabancılar dairesinin 5 yıl Almanya’da yaşamış olan bir Türk vatandaşına -kamu güvenliğini tehlikeye sokacak bir suç işlememişse- koşulsuz olarak sınırsız oturma izni vermek zorunda olduğunun altını çizdiler.
Bunun tarihi bir karar olduğunu söyleyen Kenan Kolat, 5 yıldır Almanya'da yaşayan ve aile birleşimiyle bu ülkeye gelmiş olan insanlarımızın oturma statülerinin bu kararla Avrupa Birliği vatandaşlarının statülerine eşitlenmiş olduğunu belirtti. Kolat, AB vatandaşlarına uygulandığı gibi oturma izni alırken bundan sonra harç parasının Türklerden alınmaması gerektiğini söyledi.
OTURMA İZNİ VE DİĞEER HAKLAR AÇISINDAN HUKUKSAL DAYANAK
Berlin Brandenburg Türk Toplumu sözcüsü Safter Çınar, DHA'ya şunları söyledi:
“Son zamanlarda, Almanya'da sosyal yardım aldığı için, işsizlik parası aldığı için, yabancı insanların oturma izinleri uzatılmıyor. Bu tartışmalar içinde Avrupa Yüksek Adalet Divanı Türkiye Avrupa anlaşmasından hareketle çok önemli bir karar aldı. Bunu kamuoyuna duyurmak ve Alman politikacılarından, özellikle içişleri yetkililerinden bu karar doğrultusunda bundan sonraki uygulamalarını düzenlemelerini istiyoruz.
Bu karar, aile birleşimi çerçevesinde Almanya'ya gelmiş olan, ya da 16 yaşından önce Almanya'ya gelmiş olan ve 5 yıl Almanya'da oturmuş olan vatandaşlarımız için geçerli. 5 yıl Almanya'da oturmuş ise artık sınırsız çalışma ve oturma hakkı vardır. Mahkeme diyor ki, bu hak, terör suçları hariç suç işlediği için insanların elinden alınamaz, okula devam etmeyenlerin elinden alınamaz, işsizlik yardımı alanların elinden alınamaz, iş bulma kurumunun gösterdiği işe gitmeyenin veya gösterdiği eğitime gitmeyenin elinden alınamaz.”
‘TÜRKLERİ EŞİT BİR KONUMDA GÖRÜN’
Avrupa Türk Toplumu başkanı Kenan Kolat ise karar ile ilgili düşüncelerini şöyle ifade etti:
“Pratikte, 5 yıldır Almanya'da yaşayan ve aile birleşimiyle gelmiş olan insanların oturma statüleri Avrupa Birliği vatandaşlarının statülerine eşitlenmiştir. Bence bu tarihi bir karardır. Bu kararın sonucunda artık Türkler arasında oturma izninin uzatılmayacağı şeklindeki yaklaşımlar ortadan kalkacaktır. 5 yıldır Almanya'da oturuyor ise oturma izni uzatılacaktır. Sosyal yardım alanların bu nedenle oturma izni alamaması tehlikesi ortadan kalkacaktır. Bu şekilde Türklerin hakkı genişlemiştir.
Bunun siyasi sonucu olarak da artık Almanya'da politikacıların - bak şunu yapmazsan, bunu yapmazsan oturma iznini uzatmam -tehditleri ortadan kalkmış olacaktır. Tabi ki, bunu yapmaya yine devam edeceklerdir, ama şimdi elimize hukuksal bir dayanak geçmiştir.
Alman Politikacılarına mesajım, artık Türkleri artık oradan oraya gönderilecek bir kesim olarak görmeyin, eşit olarak görün. Bu ülkenin bir parçası olarak görün ve hukuksal olarak bu insanlara haklarını verin. Federal İçişleri bakanına da bir mektup yazdık ve kendisinden bu çıkan kararın kanuna uygulanmasını en kısa zamanda bekliyoruz. Bu kararda, önemli bir nokta daha var.
Oturma izinlerinin verilmesi kavrama ortadan kalkıyor, oturma izinlerinin pasaporta işlenmesi kavramını kullanmamız gerekecek. Çünkü yabancılar dairesinin artık herhangi bir şekilde kontrol yapması söz konusu olmayacak. Süresiz olarak oturumu uzatmak zorundalar hatta hiçbir koşul aramadan yapmak zorundalar bunu. Artık harç parası da almamaları gerekiyor çünkü AB vatandaşlarından almıyorlar bunu. Bu kararın sonuçları çok daha önemli bir noktaya gelecektir.”