Güncelleme Tarihi:
TÜRK Dışişleri Bakanlığı'nın girişimleri ile oluşturulan Avrupa Birliği İletişim Grubu’nun (ABİG) başta Almanya olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde ve Avrupa Parlamentosu'nda aktif politika yapan Türk kökenli parlamenterleri bir dizi görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye davet etmesi olumlu bir yankı buldu.
GÖRÜŞLER DİNLENMELİ
Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmek üzere 24-25 Şubat tarihlerinde Türkiye'ye gidecek olan Sol Parti.PDS milletvekili Hakkı Keskin, “Bu gibi toplantı ve görüşmelerin çoktan yapılması gerekirdi. Şimdiye kadar yapılmaması yanlıştı. Bu gelenek haline getirilmeli ve belirli dönemlerde böyle toplantılar yapılmalı. 'Zararın neresinden dönersen kardır' misali bu daveti çok olumlu buluyorum” dedi. Keskin, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı'nın Avrupa ülkelerinde politika yapan federal, eyalet ve Avrupa Parlamentosu milletvekilleriyle biraraya gelip görüş alış-verişinde bulunmasını çok olumlu karşıladığını kaydederken "Dışişleri Bakanı, biraraya geleceği milletvekillerine Türkiye'nin görüşlerini, Kıbrıs sorununu anlatmakla kalmamalı, bu insanların da görüşlerini dinlemeli. Milletvekilleri olayları nasıl görüp değerlendiriyor, politika yaptıkları ülkelerin yaklaşımı nedir? Bunların anlatılmasına imkan kılınmalı. Bu gibi konuları biraraya gelip değerlendirmekte yarar var" dedi.
301 ve eğitim sorunları
Avrupa Parlamentosu (AP) Yeşiller Grubu milletvekili Cem Özdemir, özellikle Türklüğe hakareti suç sayan 301. maddenin kaldırılması ve Avrupa'da yaşayan Türk çocukların eğitim sorunlarıyla ilgili konuları gündeme getireceğini söyledi. Cem Özdemir, “Avrupa'daki Türk kökenli milletvekilleri, daha önce, AB sürecindeki en büyük engel olarak ortaya çıkan 301. maddenin tamamen ortadan kaldırılması için ortak bir basın açıklaması düzenlemişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile yapılacak görüşmede hassasiyetle bu konu üzerinde durulacağını düşünüyorum. Ancak benim değinmek istediğim konular arasında ise Avrupa'da özellikle de Almanya'da yaşayan Türk çocuklarının eğitim alanındaki sorunları yer alıyor. Çünkü bu sorunlar, bir şekilde Türkiye'nin AB görüşmelerinde de Türkiye karşıtı bir durum ortaya çıkartıyor. Buradaki çocukların eğitim durumlarının düzeltilmesi için neler yapılabilir bunları dile getireceğim” dedi.
Fikir alışverişi olacak
Avrupa Parlamentosu Sosyal Demokrat Grubu milletvekili Vural Öger ise Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmelerin daha çok fikir alışverişi düzeyinde olacağını söyledi. Öger, “Davetin tam olarak konusunu bilmiyorum. Ancak Türk Dışişleriyle farklı ülkelerdeki milletvekilleri arasında bir fikir alışverişi düzeyinde bir görüşme olacak. Ben daha çok Avrupa Parlamentosu'ndaki Türkiye'nin durumu ve Türkiye'nin nasıl görüldüğünü aktarmaya çalışacağım. Kendi bağlı olduğum parti grubunun Türkiye hakkındaki görüşlerini aktaracağım. Programı bakanlık belirlediği için o gündemin dışında fikir beyan etmeyeceğim” dedi.
Sosyal Demokrat Partili (SPD) Federal Meclis milletvekili Lale Akgün, Türkiye'de politik sorumluluk taşıyanlarla daha önceki dönemlerde de bazı konularda görüş alış-verişinde bulunduğunu belirtirken, ilk kez böyle kapsamlı bir davet yapılmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.
KUTU
İşte Türk milletvekilleri
Almanya
- Vural Öger (Avrupa Parlamentosu SPD milletvekili)
- Cem Özdemir (Avrupa Parlamentosu Yeşiller milletvekili)
- Lale Akgün (SPD, Federal Parlamentosu milletvekili)
- Hakkı Keskin (Sol Parti.PDS milletvekili)
- Dilek Kolat (SPD Berlin Eyalet Milletvekili)
- Hüseyin Kenan Aydın (Sol Parti.PDS milletvekili)
- Özcan Mutlu (Yeşiller Berlin Eyalet milletvekili)
- Bilkay Öney (Yeşiller Berlin Eyalet milletvekili)
- Evrim Baba (Sol Parti.PDS Berlin eyalet milletvekili)
- Giyasettin Sayan (Sol Parti.PDS Berlin eyalet milletvekili)
Belçika: Emir Kır, Fatma Pehlivan, Cemal Çavdarlı
Danimarka: Hüseyin Araç
İsveç: Yılmaz Kerimov, Mehmet Kaplan
Avusturya: Nurten Yılmaz, Alev Korun
Davete katılmayacak olan milletvekilleri
Almanya
- Sevim Dağdelen (Sol Parti. PDS Federal milletvekili)
- Ekin Deligöz (Yeşiller Federal milletvekili)
- Ülker Radziwill (SPD Berlin Eyalet milletvekili)
- Canan Bayram (SPD Berlin eyalet milletvekili)
- Emine Demirbüken (CDU Berlin Eyalet milletvekili)
Hollanda
Hollanda adalet bakanlığı müsteşarı Nebahat Albayrak, CDA milletvekili Coşkun Çörüz, D66 milletvetvekili Fatma Koşer Kaya ve Hollanda İşçi Partisi AP milletvekili Emine Bozkurt
Diyaloğun başlangıcı
Avrupa Birliği İletişim Grubu’nun (ABİG) Başkanı Ahmet Sever, Türk kökenli Avrupalı siyasetçilerin görevleri gereği hem Türkiye’yi hem de görev yaptıkları ülkeyi çok iyi tanıdıklarını belirterek, “Düzenlenen bu toplantı, uzun süreden beri arzulanan bir diyaloğun başlangıcı olacak” dedi. AB ülkelerinde siyaset yapanların deneyimlerini, Ankara’da, gerek Türk hükümeti yetkilileri, gerekse ülkelerinin Ankara’daki büyükelçileriyle paylaşacağını belirten Sever, “Var olan sorunların çözümü için onların görüşlerinin alınması çok önemli. Bundan hem hükümet, hem de Ankara’daki AB ülke temsilcileri yararlanacak” dedi.
BÜYÜKELÇİLERLE GÖRÜŞECEKLER
Ankara’da toplanacak olan Türk kökenli Avrupalı siyasetçiler, AB ve meclislerinde görev yaptıkları ülkelerin Büyükelçileri ile de bir araya gelecekler. Avrupa Birliği’nin Türkiye Delegasyonu’ndaki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Marc Pierini, Türk kökenli siyasetçilere bir resepsiyon verecek. Bu resepsiyona Türkiye’deki Almanya, Belçika, Avusturya, İsveç, Hollanda ve Danimarka Büyükelçileri de katılacak. Türk kökenli siyasetçiler, Ankara’daki ülke temsilcileriyle de gerek Türkiye-AB ilişkilerini, gerekse bulundukları ülkelerde yaşayan Türkler'in sorunlarını birlikte değerlendirme fırsatı bulacaklar.
YEMEĞE KATILACAKLAR
Aynı akşam Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan’ın vereceği akşam yemeğine katılacak olan “Seçilmişler heyeti”, ertesi gün ise programlarını İstanbul’da sürdürecekler. Boğazda verilecek bir akşam yemeğinde sivil toplum kuruluşları ve köşe yazarlarıyla bir araya gelecek olan Türk kökenli Avrupalı siyasetçiler, Türkiye’nin Avrupa’daki imajı ve AB ülkelerinde yaşayan Türkler'in entegrasyon sorunu konusunda ki görüşlerini paylaşacaklar.