Avrupa'da petrol kaosu

Güncelleme Tarihi:

Avrupada petrol kaosu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

Fransa'da yüksek petrol fiyatlarını protesto etmek için başlayan protesto eylemleri, tüm Avrupa'da hızla yayılıyor. Eylemler İngiltere'de hayatı felç etti. Protestocuların rafinerilere giden yolları işgal etmesi üzerine halk panik halinde istasyonlara hücum etti.

Avrupa'daki petrol krizi, petrol fiyatlarının son 10 yılın en yüksek seviyesine ulaşmasıyla başladı. Hampetrol varilinin uluslararası piyasalarda 34 doların üzerinde işlem görmeye başlaması üzerine ilk ayaklanma, Fransa'dan geldi. Petrole uygulanan verginin aşağı çekilmesini isteyen çiftçiler, sendikacılar, turist rehberleri, traktörler, kamyonlarla rafinerilere giden yolları tıkayarak hayatı felç ettiler. Fransız Hükümeti, göstericilerin taleplerini kısmen kabul ederek geri adım attı.

İSTASYONA HÜCUM

Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda'da da benzer gösteriler hafta sonunda tekrarlandı. Petrol kaosu, dün İngiltere'de zirveye tırmandı. Protestocuların yolları bloke etmesinin ardından halk, petrol kalmayacak korkusuyla benzin istasyonlarına hücum etti. 13 bin petrol istasyonunun üçte birinde petrol kalmadı. Krizden özellikle ülkenin kuzeyi ve Londra etkilendi. Kuyrukta bekleyen bir kişi, kalbine yenik düştü.

E-MAİLLE PROTESTO

Cep telefonları ve e-mail aracılığıyla gösteriler hızla ülkeye yayıldı. Kaosun sürmesi halinde petrol sıkıntısının ciddi boyutlara ulaşacağı, gıda sevkiyatı yapılamayacağı, yiyecek ve içecek sıkıntısı yaşanabileceği söyleniyor. Bazı şirketler ise tasarruf önlemleri almaya başladı. Somerset ve Bristol'de bazı hastanenler, sadece acil hastalar için ambulans servisi vermeye başladı.

İngiltere’de ordu devreye girebilir

Halen Balmoral'daki yazlık sarayında bulunan Kraliçe II'nci Elizabeth, krizi çözmek için devreye girdi. Bakanlarla önceki gece geç saatlere kadar görüşme yapan Kraliçe, kaosun önlenmesi için hükümete acil durum yetkisi verdi. İngiltere, Avrupa'da petrole en çok vergi uygulayan ülke. Vergilerin indirilmesine karşı çıkan Başbakan Tony Blair, olayın ciddi bir boyut kazanması üzerine dün Yorkshire'daki temaslarını yarıda kesip Londra'ya döndü. Hükümet, temel hizmetlerini yerine getirmek için acil önlemlere başvuracak. Bu durumda gizli depolardaki kriz rezervlerinin devreye sokulabileceği söyleniyor. Ayrıca hükümetin, yolların açılması için polis ve ordudan yardım isteyebileceği belirtiliyor.

Ancak muhalefet, gösterileri destekliyor. Hükümetin ‘‘asker ve polisi göstericilerin üzerine gönderme’’ seçeneğinin uygulanması konusunda ne kadar cesur davranabileceği henüz bilinmiyor.

Bizde vergiler indiği için zam yapılmıyor

PETROL fiyatlarındaki tehlikeli tırmanış Avrupa'yı krizin eşiğine getirirken Türkiye'de hükümet, akaryakıt üzerindeki vergi miktarını düzenli olarak düşürerek enflasyona karşı ‘‘korunmaya’’ çalışıyor. Hükümet, petrol fiyatlarındaki artışın ‘‘içeriye’’ doğrudan yansıtılması halinde, enflasyon hedefinde büyük sapmalar olacağı kaygısıyla Akaryakıt Tüketim Vergisi'ni (ATV) bir ‘‘sübap’’ olarak kullanıyor. Hükümet, yılbaşından bu yana akaryakıt ürünlerinden alınan ATV'yi tam 20 kez düşürdü. Hükümet Ağustos ayı enflasyon rakamlarından sonra, akaryakıt ürünlerindeki fiyat artışını önlemek amacıyla, bugünlerde ATV miktarlarını düşüren yeni bir kararname çıkaracak.

PETROL FİYATI ARTIYOR

Petrol fiyatları, Körfez Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyede seyrediyor. Ekonomide yaşanan canlanmayla birlikte üretim ve petrol tüketimi de artışa geçti. Sonuçta petrolün varili 34 doların üzerine çıktı. Petrole uygulanan yüklü vergiler de sonuçta Avrupa'da ayaklanmaya neden oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!