Avrupa Türkiye’den ‘vicdani ret’ düzenlemesi bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Türkiye’den ‘vicdani ret’ düzenlemesi bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2011 12:47

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Türkiye’nin askerlik yapmayı reddeden kişilerin ‘vicdani ret hakkı’ için atacağı adımları belirlemesini istedi ve Ankara’ya bunun için Aralık ayına kadar süre verdi.

Haberin Devamı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2006 yılında Osan Murat Ülke’nin konuyla ilgili yaptığı başvuruda Türkiye’yi mahkum etmiş ve 11 bin Euro tazminata hükmetmişti. Osman Murat Ülke’nin, “felsefesine aykırı’ olduğu gerekçesiyle askerlik yapmayı reddetmesi ve bu nedenle defalarca hapis cezasına çarptırılmasını AİHM’e taşımıştı. AİHM, 2006’da verdiği kararda, askerlik yapmayı reddeden bir kişiye karşı insan onurunu küçük düşürücü muamelede bulunulduğunu, bunun da Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3’üncü maddesi tarafından güvence altına alınan ‘kötü muamele ve işkenceyi önleyen’ maddesinin ihlal edilmesi anlamına geldiğini kaydetmişti. Mahkeme, felsefi görüşlerinden ötürü askerlik yapmayı reddedenlerle ilgili olarak Türk Ceza yasalarının yetersiz olduğunu ve konunun sadece askeri kanunlarla çözümlendiğini kaydetti. Mahkeme, bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerektiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

TARİH SINIRI
Türkiye’nin 1949’dan beri üyesi olduğu Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, geçen hafta gerçekleştirdiği toplantıda, AİHM kararı doğrultusunda Türkiye’nin Aralık ayına kadar vicdani ret hakkı ile ilgili atacağı adımları belirlemesini istedi. Komite, iki yıl önce aldığı kararda,  Türk makamlarına bu yönde bir uygulama beklendiğini belirtmiş ve ‘daha fazla gecikmeyin’ demişti. Osman Murat Ülke'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi kapsamındaki haklarının ihlaline son vermek için gerekli önlemlerin alınmasını ve sözleşmenin benzer şekilde ihlalini önlemek üzere mevzuat değişikliklerini yapmasını talep etmişti. Komite son kararıyla bu kez Türkiye’ye bir ‘tarih’ sınırı koymuş oldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!