Hanife BAŞ
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2007 00:00
Avrupa’da yedi ülkede 2008 yılı ocak ayından itibaren uygulanmaya başlanacak olan Avrupa Tek Ödeme Alanı’na (SEPA), Türkiye’nin de sistemini adapte etmesiyle turizm nedeniyle oluşan 109 milyar YTL’lik kredi kartı kullanım pazarından yararlanabileceği belirtiliyor.
Avrupa tek para birimi projesinde,
Euro’nun ortak kulanıma geçmesinden sonra atılması gereken bir adım olarak görülen Tek Ödeme Alanı’yla, bir ülkeden alınan banka kartı diğer ülkelerdeki ATM ve POS’larda kullanılabilecek. 2002’den beri çalışmaları devam eden uyglamanın bir bölümünün 2008’de, tamamının ise Kasım 2009’da bitmesi planlanıyor.
ORTAK ÖDEME NOKTASI: Avrupa Ödeme Sistemleri Konseyi (EPC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alman Bankalar Birliği Perakende Bankacılığı Bankacılık Teknolojileri Departmanı Başkanı Dr. İbrahim Karasu, SEPA ile ödeme sistemlerini yeni bir dönemin beklediğine dikkat çekerek, bu sistemle banka kartlarının her ülkede ATM ve POS’larda kullanılabileceğini ve ortak ödeme noktaları oluşacağını söyledi. Avrupa’daki 525 milyon banka kartının, 110 milyonunun Almanya’da olduğu bilgisini veren Karasu, "Türkiye, Alman banka kartlarında turizm ve diğer nedenlerden dolayı ödemede sekizinci sırada. Almanlar komşu ülkelerden sonra en çok Türkiye’de harcama yapıyor. Geçen yıl Türkiye’ye 109 milyar YTL tutarında, kredi ve debit (borç) kartla
döviz girdi. Sistemin yürürlüğe girmesinden sonra Türkiye’ye gelip turistler harcama yapmak istediğinde buradaki sistemin de uyumlu olması gerekiyor" dedi.
TÜRKİYE ADAPTE OLMALI: Karasu, Türkiye’nde kart sistemlerinin Tek Ödeme Alanı’na adapte edilmesinin birçok kazanç sağlayacağını dile getirerek, ilk etapta yedi ülkede uygulanacak sistemin, Türkiye’yi de etkileyeceğini ve Türkiye’nin de gündeminde olması gerektiğini kaydetti. İlk olarak yedi ülkede uygulanacak sistemde Almanya, İspanya ve İtalya öncülük yapıyor. Bu sistemle, marka ve süreç için üçüncü kişilere ödenen masraflardan tasarruf edilmesi planlanıyor. İbrahim Karasu, Türkiye’nin tek ödeme alanına uymak zorunda olmadığını ancak sistemlerini buna uyumlu hale getirmesinin birçok avantaj sağlayacağını vurgulayarak, "Türkiye’nin bu potansiyelden yararlanma şansı var. Türkiye’ye debit karttan gelen harcama tutarı 109 milyar YTL. 2002’den beri çalışmaları devam eden sistemle, beş yıla kadar köklü değişim yaşanacak. SEPA genel olarak bankacılık teknolojisinde ve internet bankacılığında yeni iş modelleri yaratacak" diye konuştu. Avrupa Tek Ödeme Sistemi konusunda yoğun bir çalışma yapıldığını dile getiren Karasu, bu sistemin şirketlere de kazandıracağını kaydetti.