Güncelleme Tarihi:
Bloomberg'de yer alan habere göre, Avrupa ekonomileri, ABD'deki mortgage krizinin ikincil etkilerini hissetmeye başladı. Bankalar arasında borç verme işlemleri zorlaşırken, sanayi üretimi düşmeye, yatırımcı ve piyasa güveni de azalmaya başladı. Ayrıca Euro'nun değerlenmesi ihracata zarar vermeye başlarken, giderek artan sayıda ekonomist Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faizleri indirmesi gerektiğini söylemeye başladı.
Commerzbank ekonomisti Michael Schubert, "ekonomide açık bir düşüş trendi var" ifadesini kullanırken, ECB'nin ekim ayına kadar iki kez faiz indirimi yapacağını öngördü.
ECB, şimdiye kadar yaptığı açıklamalarda ABD Merkez Bankası'nın (FED) izlediği yoldan gitmeyi reddetmiş ve kuvvetli enflasyon baskısını gerekçe göstererek faizleri indirmemişti. Ancak Avrupa'dan gelen son veriler ve araştırmalar, büyümeye ilişkin risklerin yükseldiğini ortaya koyunca bölgenin finans bakanları da ekonomik görünümü tartışmak için biraraya gelme kararı aldı.
Avrupa'da bu hafta açıklanacak verilerin de fazla umut ışığı vermesi beklenmiyor. Bloomberg'in anketine göre, Avrupa üretim ve hizmet endeksi muhtemelen son 2.5 yıldaki en düşük artışı gösterecek, Alman iş güven endeksi de son iki yılın en düşük seviyesine inecek.
PARA ALIŞVERİŞİ ZORLAŞIYOR
Piyasada yaşanan gerginlik özellikle finans tarafında çok daha net izleniyor. ECB'nin araştırmasına göre, Avrupalı bankalar şirketler ve tüketiciler için kredi bulmanın önümüzdeki üç ay içerisinde daha zor olacağını düşünüyor.
ING Bank ekonomisti Martin van Vliet, "Kolay para dönemi kapanıyor" derken, bazı ekonomistler durumun endişe verici olmadığı görüşünde. Unicredit analistlerinden Aurelio Maccario, ekonomideki görünümün karanlık olmadığını, sadece İrlanda ve İspanya'da borsalardan kaynaklı bir sorunun yaşandığını, istihdam piyasasının ise genişlemeye devam ettiğini belirtti.
Öte yandan FED Başkanı Bernanke de, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, "ABD'deki yavaşlama potansiyelini Asya veya Avrupa'da göreceğimizi zannetmiyorum" ifadesini kullanmıştı.
Piyasalardaki kredi sıkışıklığı özellikle şirket yatırımları üzerinde etkili oluyor. Almanya'da özel sektör yatırımlarının bu yıl yüzde 4 artacağı tahmin edilirken, bu rakam geçen seneki büyümenin sadece yarısına denk geliyor.
Dolardaki değer kaybı ve Euro'daki artış nedeniyle ABD pazarına ihracatta zorlanan Avrupalı üreticiler için benzer bir durum İngiltere için de geçerli. Euro bölgesinin en büyük ticari partneri olan İngiltere'nin para birimi paund, euroya karşı son beş ayda yüzde 11 değer yitirdi. Bu durum Avrupalı şirketleri tehdit etmeye devam ediyor.
Global Insight başekonomisti Howard Archer, gelinen noktayı, "Avrupalı üreticiler için hayat giderek zorlaşıyor" olarak tanımlıyor.