Güncelleme Tarihi:
Avusturya'nın gündeme getirdiği, “EUROPOL'e Avrupa'nın iç güvenliğini ve sınır güvenliğini sağlamak üzere üye ülkelerde operasyon düzenleme yetkisi verilmesi” önerisinin, AB üyesi 25 ülke ile aralarında Türkiye'nin de bulunduğu aday ülkelerin bakanları arasında çeşitli boyutlarıyla tartışıldığı öğrenildi.
Basına kapalı yapılan toplantıda, katılımcı ülkelerin adalet ve içişleri bakanları arasında varılan mutabakatın, AB dönem başkanı Avusturya'nın İçişleri Bakanı Lisee Prokop ile EUROPOL Direktörü Max Peter Ratzel tarafından bugün yapılacak ortak basın toplantısıyla duyurulması bekleniyor.
MÜLTECİLERE KAYNAĞINDA YARDIM
Bu arada, az gelişmiş ülkeler ile gelişme yolundaki ülkelerden Avrupa'ya yönelik yoğun göç hareketini önlemek amacıyla, “mültecilere bulundukları ülkelerde kurulacak koruma merkezleri aracılığıyla yardım edilmesi” önerisinin, katılımcı ülkelerce desteklendiği bildirildi.
Avusturya'nın toplantıya sunduğu öneriye göre, özellikle Tanzanya, Beyaz Rusya, Moldova ve Ukrayna gibi ülkelerdeki mültecilerin Avrupa ülkelerine yönelmelerine engel olmak üzere, bu ülkelerde “koruma merkezleri” kurularak sosyal ve hukuki yardım sunulacak.
AB Komisyonu'nun adalet, güvenlik ve özgürlüklerden sorumlu üyesi Franco Frattini, basına yaptığı açıklamada, bazı basın organlarında sözü edilen ülkelerde mülteci kampları kurulacağı yolunda yanlış haberler yayımlandığını belirterek, “geleneksel mülteci ülkelerinde koruma merkezleri kurularak mültecilere gıda yardımı ile sosyal ve hukuki konularda yardım sunulmasının planlandığını, koruma merkezlerinde hukuk danışmanları ve tercümanlar da görevlendirilerek, ihtiyaç duyacak mültecilerin bulundukları ülkelerde iltica başvurularını yapmalarının sağlanacağını” söyledi.
ÇİÇEK VE AKSU'NUN İKİLİ TEMASLARI
AB Adalet ve İçişleri Bakanları Toplantısına katılan Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, bazı Avrupalı meslektaşlarıyla ikili görüşmelerde bulundular.
Çiçek, Yunanistan, Hollanda ve Lüksemburg adalet bakanları ile AB Komisyonu'nun adalet, güvenlik ve özgürlüklerden sorumlu üyesi Franco Frattini ile ayrı ayrı görüştü. İkili temasları hakkında AA muhabirine bilgi veren Çiçek, Yunanistan Adalet Bakanı Anastasis Papaliguras ile görüşmesinde iki ülke arasında süregelen ombudsman projesi ile hakim ve savcıların eğitimine ilişkin işbirliği konularını ele aldıklarını, Fratti'nin de bu projeye destek vaadinde bulunduğunu söyledi.
Çiçek, Hollanda Adalet Bakanı Piet Hein Donner ve Lüksemburg Adalet Bakanı Luc Frieden ile de birer görüşme yaptığını, Hollandalı Bakanın Mayıs ayında Türkiye'ye resmi ziyarette bulunacağını kaydetti.
İçişleri Bakanı Aksu da, toplantı çerçevesinde Avusturya, Bulgaristan, Romanya, Macaristan, Makedonya ve Almanya'nın Bavyera Eyaleti İçişleri bakanlarıyla birer görüşme yaptı. Aksu'nun davetini “memnuniyetle kabul ettiğini” belirten Avusturya İçişleri Bakanı Lisee Prokop, Mart veya Mayıs ayında Türkiye'ye resmi ziyarette bulunmak istediğini bildirdi.
Yunanistan heyeti başkanı, Adalet ve İçişleri bakanlıkları dış ilişkiler koordinatörü Mara Marinaki ile de görüşen Aksu, Türkiye, Yunanistan, Pakistan ve İran arasında devam eden göç ve güvenlik için işbirliği toplantıları konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu bildirdi.
Bundan sonraki toplantı için yakın zamanda Yunanistan'a resmi ziyarette bulunacağını kaydeden Aksu, Türkiye ve Yunanistan'ın göç konusunda hem hedef, hem de transit ülkeler olduğunu belirterek, ”Ülkelerimizin yoğun bir şekilde etkilendiği göç akınına karşı işbirliği yapıyoruz” dedi.
Aksu, Viyana'daki ikili temaslarında Balkan ülkeleri içişleri bakanları toplantısı yapılması konusunda da görüş birliğine vardığını kaydetti.