Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu kabul etti

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu kabul etti
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2014 11:16

Berkin Elvan’ın ölümü ve 17 Aralık’tan sonra Türkiye’de yargı ve medyaya yönelik baskıları eleştiren görüşmelerin ardından Avrupa Parlamentosu, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu’nu, 153’e karşı 475 oyla kabul etti. ‘Facebook ve YouTube’u kapatma’ tehdidi de rapora girdi.

Haberin Devamı

Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu kabul etti

AVRUPA Parlamentosu Genel Kurulu’nda kabul edilen raporda, Türkiye’deki yolsuzluk iddiaları, hukuka ve medyaya müdahale ile ilgili AB’nin kaygıları dile getirildi ve Türkiye’nin bu krizden çıkması için AB ile müzakerelerin sürmesinin önemine işaret edildi.

Dünkü görüşmelerde raporda değişiklik yapılmasını içeren 25 önergeden 6’sı kabul edildi.Başbakan Erdoğan’ın Facebook ve Youtube’u yasaklanacağı yönündeki açıklamasından duyulan endişenin metne girmesini isteyen önerge kabul gördü.

Hükümetin “kızlı-erkekli aynı evde kalıyorlar” açıklamaları ve “alkol satışınıın sınırlandırılmasına” ilişkin uygulamalarıyla sosyal yaşama müdahalesinden duyulan endişenin metne alınması da onaylandı. Verilen tek sözlü önergede ise “Trabzon ve İznik’teki kiliselerin, Müslümanlara ibadete açılması yönündeki yargı kararının yeniden gözden geçirilmesi” teklifi kabul edildi.

Haberin Devamı

14 sayfalık rapor, 41 paragraftan oluşuyor. Raporda genel olarak Türkiye’nin sağlam kaidelere bağlı demokratik bir yönetim için üzerine düşen yükümlülüklere bağlı kalması, Kopenhag kriterlerine uyum sağlaması, komşularıyla iyi ilişkiler ve AB ile işbirliğini geliştirmesi yönünde tavsiyeler bulunuyor.

2005’ten bu yana en sert rapor
Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen rapor, 2005 yılından bu yana kaleme alınan en sert rapor oldu. 17 Aralık’ta üst düzey yetkililerin de isimlerin karıştığı yolsuzluk skandalının ortaya çıkmasıyla yaşanan gelişmeler, Türkiye raporuna da damgasını vurdu. Skandalın ortaya çıkmasının ardından yüzlerce savcı ve güvenlik yetkilisinin görevden alınmasının ‘vahim olduğu ve bağımsız yargının temel prensiplerine aykırı’ olduğu vurgulandı.

Mayıs’ta daha sert bir AP
Strasbourg’da AP raporu görüşmelerinde Türkiye aleyhinde sert ifadeler kullanıldı. Türkiye’de yaşanan olayların AB’de dikkate alındığı net bir biçimde ortaya çıkarken, Ankara’nın Kopenhag kriterlerinden giderek uzaklaştığı ilk kez vurgulandı. AP’li milletvekilleri Türkiye’de yaşananlarla ilgili “üyelik görüşmeleri askıya alınsın” önerisi bile getirdi. Üstelik mayıs ayında yapılacak AP seçimlerinde daha sağcı, Avrupa’ya daha kuşkuyla yaklaşan ve daha Türkiye karşıtı bir parlamento oluşması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!